Spekulatius keksz



  

Bár ez már nagyon utolsó pillanatos poszt, azért én még mindig azt vallom, hogy jobb ha leírom ide a blogba, mert ha egyszer ez a recept bevált nekem, akkor lehet másnak is be fog és ha nem is idén, de jövőre lehet jól jön majd. Évek óta pepparkakort sütöttem, de idén kicsit másra vágytam, így előszedtem újra ezt a receptem. Most kissé átalakítva, reformosítva, de egészen biztosan működik hagyományos alapanyagokkal is - mint sima liszt és cukor - , mindenesetre engem nagyon lelkesített, hogy a rugelach-ot és a kekszet is zablisztből készítsem.

🌲Hozzávalók:
75 g vaj, 100 g tk. zabliszt, 1 tk. őrölt fahéj, 1 tk. porított gyömbér, 1/2 szerecsendió frissen reszelve, 1 tk. sütőpor, 1 marék szeletelt mandula, 1 marék finomra vágott kandírozott narancshéj, 1 ek. tejszín, csipet só, 50 g kókuszcukor




🌲Elkészítés:
A hozzávalókat gyúrjuk össze tésztává, formázzunk belőle egy nagy gombócot, majd zacskóban, vagy fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 2-3 órára.
Ha van spekulatius sütőformánk, akkor nyomkodjuk abba a tésztát - ahogy én is tettem - és süssük ki úgy 12 perc alatt 180°-on, vagy nyújtsuk ki lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra és szúrjunk ki belőle tetszőleges formákat és ugyanúgy süssük ki. Hagyjuk a tepsiben kihűlni - tipikusan az a fajta tészta, ami melegen még puha, tehát ha megfogjuk, széttörik, de ha kihűl, akkor ropogós keksszé válik -, majd tároljuk légmentesen záródó fémdobozban.


🎄 Boldog karácsonyt! 🎄



Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Én ezt konkrétan "spekulatius-forma"-ként vettem. A tchibo.hu-ról rendeltem még karácsony előtt. :)

      Törlés
    2. Még most is lehet kapni: https://www.tchibo.hu/2-sutoforma-mezes-sutemenyhez-szettben-3-minta-p400108323.html

      Törlés

Megjegyzés küldése