2012. december 13., csütörtök

Ribizlis, mogyorós rugelach


Kétségtelenül az egyik kedvenc karácsonyi (na jó, ugye eredetileg köze nincs konkrétan a karácsonyhoz, mert egy zsidó édességről van szó) süteményünk, ezen nincs is mit taglalni. Mióta Dani egy izraeli kollégájától sikerült egy nagyon jó kis receptet szerezni, azóta állandó jelleggel készül a karácsonyi időszakban. Szerencsére csak ekkor szoktam sütni, így nem halunk bele az év közepére a rugelach mérgezésbe, pedig ha lehetne... Tényleg a végtelenségig lehet tömni vele magunkat. Sok-sok ízkombinációt kipróbáltam már, de nekem ez a mogyorós, ribizlilekváros volt a kedvencem. A ribizlilekvár savanyú, a tészta édes, a mogyoró meg olyan jó kis karaktert ad neki. Ezeket a képeket még tavaly karácsonykor készítettem (marhára túlbonyolítottam), csak akkor már nem akartam feltenni, gondoltam majd idén. 


Hozzávalók a tésztához: (2,5 dl csészével mértem)

  • 225 g krémsajt,
  • 2 bögre liszt,
  • 120 g vaj,
  • 3/4 csésze barnacukor,
  • 1 vaníliarúd magjai,
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 2 marék aszalt ribizli, 
  • 2 marék törökmogyoró, 
  • 4 ek. nádcukor, 
  • őrölt fahéj,
  • ribizlilekvár

+ tej, cukor, fahéj

Elkészítés:
  • A vajat és a sajtot keverjük krémesre egy robotgép segítségével.
  • Adjuk hozzá a lisztet, a vanília kikapart magjait, a csipet sót és a cukrot. Dolgozzuk össze, de ne ijedjünk meg, egy nagyon ragacsos, lágy tésztát fogunk kapni.
  • Csomagoljuk az egészet fóliába és egy éjszakára (ez nagyon fontos!) tegyük hűtőbe.
  • A töltelékhez az aszalt gyümölcsöt vágjuk apróbb darabokra - ha szükséges -, a mogyorót daráljuk le, majd keverjük össze a cukorral és a fahéjjal. 
  • A tésztát osszuk négy részre, majd alaposan (fontos, mert a hosszú pihentetés ellenére is még viszonylag nehezen kezelhető a tészta) kilisztezett felületen egyesével nyújtsuk ki őket 2-3 mm vastagságúra, kenjük meg lekvárral, szórjuk meg a mogyorós keverékkel, majd nagyon éles késsel (esetleg pizza-, vagy derelyevágóval) osszuk 12 részre a tésztakorongot. 
  • A háromszögeket a tekerjük fel, majd helyezzük őket sütőpapírral bérelt tepsibe. A tetejüket kenjük meg tejjel, majd szórjuk meg fahéjas cukorral a felületüket. 160°-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük meg a süteményeket.




1 megjegyzés:

Móni írta...

Megsütöttem, aszalr sárgadinnye-mandula kombóval. Isteni lett!!! Köszi a receptet!!!