2015. december 15., kedd

Pepparkakor







... vagy nevezhetjük simán svéd fűszeres keksznek is. Szerepelt már korábban a blogon, így gondolkoztam rajta, hogy feltegyem-e, de gondoltam karácsony környékén nem árt és amúgy is változtattam rajta az előzőhöz képest. Az is igaz, hogy nem túl sokat, csak a búzalisztet hagytam ki belőle 100%-ban és cseréltem teljes kiőrlésű zablisztre, amivel ugyanolyan jól működik, mint csúnya barátjával. Sütöttem is belőle dupla adagot, hiszen jól jön reggelire a tejeskávé mellé pár darab. Ráadásul így kitart egy légmentesen záró dobozban karácsonyig is. Már ha nem járok rá túl sűrűn.

Én amúgy a mézeskalácsot totálisan bojkottáltam, totális puccsot hajtott végre vele szemben a pepparkakor, de sebaj, jól van ez így. Nekem jobban bejön ez a vékony ropogós, igazi keksz állag, mint a vastagabb - vagy túl puha, vagy túl kemény - mézesé.



Szóval én csak lelkesíteni tudok mindenkit, hogy állítsa össze a saját fűszerkeverékét, dobja mozsárba az egész fűszereket, jól őrölje meg és azonnal kezdjen kekszet gyártani. :) (A receptben eleve az őrölt mennyiségek szerepelnek, de mindig jobb egész fűszerekkel dolgozni és azt a felhasználás előtt megőrölni mozsárban.)


Hozzávalók:

  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 mk. őrölt gyömbér
  • 1 mk. őrölt szegfűszeg
  • 1 mk. őrölt zöld kardamom
  • 1/2 mk. őrölt szegfűbors
  • 1 mk. só
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 60 g vaj
  • 80 g sötét nádcukor (muscovado)*
  • 60 ml golden szirup**
  • 60 ml tejszín
  • 200 g teljes kiőrlésű zabliszt

*én bioboltban szoktam venni
**hiperekben (pl. Tesco) és bioboltban is kapható, na meg a delikáteszekben




Elkészítés:


  1. Az egészben lévő fűszereket őröljük meg mozsárban (én mindig mozsárban töröm össze a fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, szegfűborsot). Keverjük össze a fűszereket a liszttel, sóval, szódabikarbónával és cukorral, adjuk hozzá a puha vajat, golden szirupot és tejszínt, majd gyúrjuk össze. Formázzunk belőle egy nagy labdát, csomagoljuk fóliába és tegyük egy éjszakára (vagy 5-6 órára) hűtőbe. 
  2. Másnap nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra, szúrjuk ki tetszőleges formával, majd 180°-on süssük 8 percig. A kihűlt kekszeket tároljuk légmentesen záró dobozokban.

Nincsenek megjegyzések: