2011. július 31., vasárnap

Csirke tikka masala egy kis zöldbabbal megtoldva


Annyira hideg van mostanában, hogy kedvem van az ilyen és ehhez hasonló csípős, pikáns ételekhez. Lesz még igazi nyár idén? Lehet-e még a tikkasztó melegben gyümölcsös jégkását szopogatni, illetve csak élvezni a meleg nyári szellőt... Amúgy sem rajongom a 25°C alatti hőmérsékletért, de az, hogy júliusban 12-15 fokok néha a napi maximális hőfokok, azért az durva.


Eredetileg naan kenyeret akartam sütni a curryhoz, de nem volt itthon semmilyen lisztem (háhá, vicces egy gasztroblogger konyhájában), így couscous készült hozzá. Imádom ezt az ízvilágot, nem is tudom, hogy miért készítem ilyen ritkán. Az általam rendszeresen használt recept innen származik, nekem nagyon bevált. 


Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg csirkehús (ez lehet comb, vagy mell, nagyobb darabokba vágva)

A páchoz:

  • 250 g joghurt
  • 1 ek. frissen reszelt gyömbér
  • 2 tk. őrölt római kömény
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. friss, aprított chili
  • 2 tk. frissen őrölt bors


  • A pác hozzávalóit keverjük össze, majd forgassuk bele a húsdarabokat. Tegyük a húst a hűtőbe minimum két órára, de még jobb, ha egy teljes éjszakára.


Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 darab piros chili
  • 250 g magas zsírtartalmú tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g darabos konzervparadicsom
  • 2 tk. római kömény
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 1 ek. vaj
  • friss koriander (elhagyható)
  • zsenge zöldbab (elhagyható)
  • bors

Elkészítés:

  • A pácolt húst egy forró serpenyőben hirtelen megpirítom (5-6 perc), majd egy tálba szedem. 
  • Egy nagy lábasban/serpenyőben felolvasztom a vajat, beledobom a felaprított fokhagymát és chilit. Megpirítom, majd rádobom a pirospaprikát, köményt, sózom és hozzáadom a paradicsomkonzervet. Kb. 20 percet alacsony lángon főzöm.
  • Beledobom a szószba az előzőleg megpirított húsdarabokat, a friss zöldbabot és felöntöm az egészet a tejszínnel. Alaposan összekeverem és főzöm tovább az egészet 20 percig. 
  • Párolt basmati rizzsel, naan kenyérrel tálalom (vagy ahogy most nálam volt, couscous-szal), illetve ha van hozzá kedvünk, akkor szórjuk meg bőven friss korianderzölddel.

2011. július 28., csütörtök

Levendulás nektarin sorbet



Ezer éve nem szerepelt édesség a blogon (de most kapásból van ezen kívül még kettő is a tarsolyomban). Nem is tudom hogy miként bírtam ki ilyen sokáig ilyen finomság nélkül, hiszen lételemem. Eddig még nem nagyon próbáltam az ételeket levendulával ízesíteni, viszont a múltkor landolt a kosaramban egy dobozka szárított, apró lila virág. Gondoltam majd a barackkal jól kijönnek. Hát jól eltaláltam. Kóstoltam már korábban egy levendulás desszertet, egészen pontosan Verával közösen egy Angéla által alkotott csodát, de azért óvatos voltam, nem akartam szappan, vagy esetleg molyirtó ízű fagylaltot készíteni.




Most a képek hangulata is egy kicsit más. Ezeket a színeltolásokat szoktam az esküvős fotóimnál is használni, talán régen néhány ételfotónál is próbáltam már, de szerintem ezekhez a fotókhoz most kimondottan illik. Ha visszajön a nyári meleg még a barackszezonban (azért illene!), akkor próbáljátok ki! Ha a levendulától nagyon idegenkedtek, akkor ez a gyümölcs még nagyon ízletes párost tud alkotni a kakukkfűvel, bazsalikommal, illetve rozmaringgal is.




Hozzávalók:
  • 50 dkg nektarin
  • 4 ek. cukor
  • 1 mk. szárított levendulavirág
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés:
  • Cukorból, egy deci vízből és a levendulavirágból főzzünk szirupot. Hűtsük le.
  • A barackot hámozzuk meg, majd facsarjuk rá a citromot, öntsük hozzá a kihűlt szirupot és botmixerrel turmixoljuk össze.
  • Tegyük fagylaltgépbe, ami szépen elvégzi a dolgát, vagy egy fagyasztható, lapos edénybe. Ha az utóbbi eljárást választjuk, akkor kb. 45 perc után turmixoljuk át negyedóránként 4-5 alkalommal.

2011. július 25., hétfő

Linguine sáfrányos, chilis feketekagylóval


Bár azt mondják, hogy a kagylónak úgy igazán az "r"-es hónapokban van szezonja, azért én hajlamos vagyok elcsábulni. Ha már idén nem megyek nyaralni, akkor legalább a konyhában próbálom imitálni azt az érzést... azt a tengerpartit.. :) Fogjuk rá, hogy sikerül, mert a kajával nincs probléma, de azért hiányzik a sós levegő és szellő.  Ez az év a fotózásé és kész. :)

Szóval a metroban jártunk, amikor kagylót vett az előttem lévő néni. Nálam nem volt tervben, mert épp mást kellett főznöm, de a muszájt eltoltam másnapra, így bevállaltam a kagylót. A kedvencem az, amikor fehérboron, kevés chilivel és paradicsommal párolom meg, majd friss ciabattát tunkolok hozzá, de most másra vágytam. Nem paradicsomosat akartam. Régebben próbáltam már sáfránnyal a kagylót és akkor is nagyon bejött, most még tésztát is álmodtam hozzá. Finom lett. Isteni. (már annak ugye, aki csípi az ilyesmit)

A napokban újra elkezdtem főzni, így remélhetőleg gyakrabban frissítem a blogot. Hamarosan édességgel is.... :)


Hozzávalók 2 főre:
  • 25 dkg linguine (vagy spaghetti)
  • 50-60 dkg friss feketekagyló
  • 2 csipet sáfrány
  • chili ízlés szerint
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 ek. vaj


Elkészítés:
  • Tegyük fel forrni a vizet a tésztához.
  • A kagylókat mossuk át, kapargassuk le a héjról a szennyeződéseket, tépjük le a "szakállát". (ami kinyílt dobjuk ki!)
  • Közben főzzük ki a tésztát, mert a kagyló elkészítése 3-4 percet vesz maximum igénybe a tisztítás után.
  • Egy vastagfalú serpenyőt hevítsünk fel, dobjuk bele a vaja, a sáfrányt, a finomra vágott fokhagymát és chilit, végül a kagylókat. Fedjük le és pároljuk addig, míg ki nem nyílnak. (ami nem nyílt ki, dobjuk ki!)
  • Adjuk hozzá a kifőtt tésztát, forgassuk át, majd tálaljuk.



2011. július 20., szerda

Vigyázz, kész, főzz! 43. - Heves jeges összefoglaló

Végre elérkezett annak az ideje, hogy megírjam a 43. VKF! forduló összefoglalóját. Igazából sokkal nagyobb receptdömpingre számítottam, mert igencsak szezonális témáról van szó, de a lanyha sikert ráfogom arra, hogy nyár van, kevésbé vagyunk a blogjainkkal elfoglalva... Különösebb közzétételi tematikát nem alakítottam ki, hiszen gyakorlatilag csak fagylaltok érkeztek, italok stb. nem nagyon, így olyan sorrendben nevezem meg a recepteket, ahogy azok hozzám beérkeztek. Szerencsére a kreativitás senkinél nem hiányzott, a pályaművek csodaszépek, nagyon szépen köszönöm nektek a részvételt!

(előre is elnézést kérek, hogy nem fejtem ki nagyon a recepteket, de már így is szörnyű sokat késtem az összefoglalóval, úgyhogy most ezt "össze kell csapnom")



Első pályaműként Rita (Ritmus a konyhában) bodzagranitája érkezett meg hozzám, amely ideális hűsítő a forró napokra.


Az Édes és Keserű blog írója, Vera egy csodálatos pálcikás jégkrémmel kápráztatott el minket, amelyhez a gyümölcs mellett írót használt fel, hogy még savanykásabb ízvilágot kölcsönözzön a fagyinak.


Alexandra Sydneyből egy tejtermék-, glutén- és cukormentes, vegán, paleo banánfagylaltot készített nekünk, amely bármilyen diétát folytató ember étrendjébe belefér.


Az Extraszűz blog írója egy mentás- mandarinhéjas zöldborsó fagyit készített citromos morzsával, amely szintén egy teljesen nyers, vegán recept.

Praliné Zsuzsi több pályaművel is készült, amik engem gyakorlatilag egytől egyig elkápráztattak. Van itt egy epres-jeges praliné, egy karamellizált almás-gyömbéres jégrkém és egy snickers jégkrémcsoda.




Erika, a Dublin felett az ég blog szerzője egy villámgyorsan elkészíthető piszkekrémmel készült, bodzás zselével




A következő jeges finomságnak is ismét zöldség alapja van, vagyis narancssárgaság, ugyanis a Nyam-nyam blog szerzője egy répa-citrus sorbet-val készült.


Emőke (Balhétterem) egy látványra is igencsak felüdülést jelentő csodával pályázott, méghozzá egy feketeribizlis jégkrémvirággal.


A Makkakonyha háziasszonya sem maradt ki a sorból, ütős párosítással készült, egészen pontosan egy meggyes céklafagylalttal. 


A következőnek Noémi (Mandulasarok) csokoládés kókuszfagylaltja érkezett, amely a gyerekkor ízeit idézhetik fel a fagylaltot megkóstolókban... hogy miért? Ez is kiderül a "sarkon" :)


Kollégista Gurmanunk egy eperszószos ánizsfagyival készült (ti is ki fogjátok próbálni?), ami igazi különlegesség lehet. Talán olyan, mintha fagyasztott ouzo-t nyaloganánk? :))


Sajtkukac Niki is csodát alkotott, méghozzá egy tzatzikit uborkagranitával. A granita akár önmagában is tökéletesen megállja a helyét.

Rita egy avokádós eperfagylalttal jelentkezett nálam. Az avokádó magas zsírtartalmától valószínűleg egy eszméletlen krémes állagú édességről lehet szó. 


Az Epercsók blog szerzőjének a fantáziáját rendesen beindította a téma, nem is volt fukar, négy recepttel is pályázott. Volt köztük egy chilis-vörösboros epersorbet








A Tücsökbogár konyhája című blog szerzője gyümölcsös jégrudakat küldött erre a fordulóra, amelyek nagyon egyszerű és gyors alternatívát biztosítanak arra, ha valami jeges, egészséges édességre vágyunk.


Robi, a Kísérleti konyha c. blog írója is megörvendeztetett két csodálatos, konkrétan művészi recepttel. 




Kicsivú banános-mogyoróvajas fagylalttal pályázott, hiszen hála az égnek rá is inspirálóan hatott a téma.





Lora is egy különleges ötlettel jelentkezett, méghozzá egy vaníliás kekszfagylalttal. Vigyázat, gyorsan fogy!



Via egy tojásmentes csokoládéfagylalttal készült, amely megalkotója szerint kanalazva, jégkrémformában, de még tölcsérből is isteni!


Lilian (Zamat és Illat) egy fantasztikusan szép desszertet küldött nekem, egészen pontosan egy meggyes gesztenyeparfét csokikosárban. Járjatok csodájára! :)


Gaba sem tétlenkedett, hiszen három pályaművet is küldött nekünk a Tavola In Piazza-ról :)






Úgy tűnik, több mindenkit is lázba hozott rendesen a téma, ugyanis Flóra, az Ízek és élmények blog szerzője is négy receptet küldött nekem. A fő csapás a csoki volt... :)









A Nyárikonyha blog háziasszonya jéghideg zöldbablevest küldött kapros túró semifreddoval. Izgalmas nem? Így lehet feldobni az unalmas levest... :)


Réka csokis áfonyaturmixszal készült, hiszen a nyár nagy slágerei a különböző shake-ek, turmixok, smoothie-k.


Vianne (Levendula&Csokoládé) sem lustálkodott, kapásból négy jeges finomságot küldött.
Elsőként érkezett egy mentás fagyibonbon




harmadikként egy bodzás habzóbor sorbet-t


és végül, de koránt sem utolsó sorban (mellesleg az egyik kedvencem) egy bazsalikomos, aszalt paradicsomos ricottafagylaltot




Itt van Alíz (Select food) főzött, extra krémes, rumos gesztenyefagyija.


Viki (Mit főzzek holnap?) is két fagyival készült, egy gesztenyefagyival




Erika (Birskörte) meggyfagyi variációkkal pályázott.


Narancslekvár Vera sem maradt ki a sorból (bár majdnem, mert khm :), ő egy meggyes-mákos-marcipános nyalnivalóval pályázott.


Hogy én mivel pályázok a saját fordulómra? Nekem kábé egy elképzelésemet sem sikerült megvalósítanom, így csak két képet tudok mutatni és a hozzájuk tartozó receptek hamarosan felkerülnek ide.

Fehérboros málnaleves szerecsendiófagylalttal

Jeges málnás-bodzás-lime-os ital

A stafétát egy, a nekem legkedvesebb bloggernek adnám át (bár ő ebből a fordulóból kimaradt), aki nem más, mint Kriszti, az Á la carte blog szerzője.