Zöldborsós receptek a Presztízs Style-ban
Az előző havi, azaz a júniusi Presztizs Style számában zöldborsós receptek jelentek meg, az aktualitás jegyében. Most a málnáé lesz a főszerep, aztán a befőzésé, de azokat nem mutatom meg itt, vegyétek meg az újságot. :)
A zöldborsó egy nagyon változatosan felhasználható zöldség. Zsenge korában, akár a hüvellyel együtt is fogyaszthatjuk. Klasszikusan készíthetünk belőle levest, főzeléket, köreteket, de sokoldalúan felhasználható egytálételekbe, különböző sós süteményekbe. A cukorborsó gazdag B-vitaminban, rendkívül magas a kalória- és fehérjetartalma. Veteményes kertekben az egyik legrégebben termesztett növény, hazánkban különösen nagy kultusza van.
Hozzávalók:
- 2 bögre zöldborsó
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 tojás
- só
- bors
- 3 evőkanál reszelt sajt
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olívaolaj
- tejföl
Elkészítés:
- A zöldborsót főzzük meg.
- A hagymát vágjuk finomra, majd keverjük össze a tojással, zöldborsóval, reszelt sajttal, olívaolajjal és zsemlemorzsával. Ízesítsük sóval és borssal.
- Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd halmozzunk rá a masszából evőkanálnyi adagokat. Pár perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát.
- Mártogatósként tejfölt kínáljunk mellé.
Tipp: A lilahagymát helyettesíthetjük újhagymával.
Mangoldos zöldborsóleves mentával
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 10-12 levél mangold
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 l alaplé (csirke vagy zöldség)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss fodormenta
- só
- bors
- szalonna
- olívaolaj
Elkészítés:
- A hagymákat vágjuk apróra, majd a vajon pároljuk meg.
- Adjuk hozzá a csíkokra vágott mangoldleveleket, a borsót, majd öntsük fel az alaplével, ha szükséges sózzuk és borsozzuk. Főzzük puhára a borsót.
- Közben vágjuk csíkokra a szalonnát és kevés olívaolajon süssük zsírjára.
- Ha a borsó megpuhult, adjuk hozzá a mentaleveleket és turmixoljuk össze az egészet.
- Tálaljuk ki a levest, locsoljuk meg kevés olívaolajjal és kínáljuk hozzá levesbetétként a pirított szalonnát.
Tipp: Adhatunk hozzá levesbetétként sajtropogóst, vagy pirított zsemlekockákat is.
Csak nehogy beleboruljon az a peas-ai ferde torony a fontana di telföl-be. :-))
VálaszTörlésbeautiful pictures and recipes!! your blog is just gourgeous :-) greetings from switzerland
VálaszTörlésGyönyörű bejegyzés. Guszta ételek, profi fotók!
VálaszTörlésEz torta és tejszín borsó leggazdagabb volna az deliciosas.besos Marimi
VálaszTörlésSzuper ötlet ez a borsópogácsa, én is megcsináltam, kicsit "pankásítva" a dolgon :) Természetesen megjelöltelek mint forrást. Amúgy nem is gondoltam volna, hogy ilyen közeli ismerősünk van: kedves Anna kuzinod az évfolyamtársam :D
VálaszTörlésÉva, hát igen.... van neked fantáziád :))
VálaszTörlésHappymama, thank you so much! I'm really happy you like's my blog. Cheers!
Foodafok, örülök, hogy tetszik!
Garlutti, muchas gracias. Te ha ayudado google? :) Besos!
Pinkóci, örülök, hogy bejött. Óóó, akkor tényleg elég közeli ismerős :) Bár sajna ritkán találkozunk :/