Fügelevélben sült hal
Az aranydurbincs és a tengeri keszeg talán a legkönnyebben beszerezhető fehér húsú, ízletes tengeri hal itthon, így most én is durbincsot használtam.
Köretként jól passzolnak hozzá a saláták, a friss, üde ízek, így mi - ahogy sok egyéb esetben is - valamiféle uborkasalátát ettünk hozzá, de egy friss, zöldfűszeres paradicsomsalátával, salsával is jól működik. A halat készíthetjük így, ebben a formában grillen, de vasserpenyőben, a sütőben is tökéletes lesz. Jó ötlet a nyaralások alkalmával is, ahol általában szintén adott a friss hal és ha a mediterrán térségben gondolkozunk, akkor a fügelevél is bárhol begyűjhető kábé. Jajj de szívnám magamba a sós levegőt a grill mellett üldögélve...
Hozzávalók (2 főre):
- 1 nagyobb aranydurbincs
- 8 db fügelevél (mérettől függően kb. 6 db a hal körbetekeréséhez, 1 db a hasába, 1 db a szószhoz)
- 1 db kezeletlen citrom (ha nagyobb, akkor elég 1 db, de ha kisebb, akkor 2 db is elkél)
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
- A halakat mossuk meg, ha nincs zsigerelve, akkor tisztítsuk meg és pikkelyezzük le.
- Tömködjünk a hasába 3-4 szelet citromot (fél citrom), és egy durván összevágott fügelevelet.
- A maradék fügelevéllel próbáljuk meg körbetekerni a halat és madzag segítségével rögzítsük hozzá.
- Tegyünk a grillre ~ 20 percre (max 10 perc oldalanként), vagy toljuk ugyanennyi időre a 225°C-ra előmelegített sütőbe.
- Ha a hal jól készült, akkor a bőre könnyedén lehúzható, a hús pedig leomlik a gerincről.
- A citrom másik felének facsarjuk ki a levét, keverjük össze ugyanannyi olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és aprítsunk bele finoman egy fügelevelet. Keverjük össze és ezt kanalazzuk a hal fehér húsára.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése