Orgonás financier



Így, Anyák napja előtt szerintem tök jó ötlet lehet. Ha nem is ebben a formában, de simán egy torta tetejére szórva, díszítésként is csodásan tudnak működni az orgonavirágok, akárcsak korábban az ibolya, vagy majd később a levendula.

A financier-t nagyon szeretem. Annó, amikor Szandra könyve készült - Horváth Alexandra: Hangulatfüggő -, tesztsütöttem is és nyilván jó gyorsan fel is zabáltuk. Mert ez ilyen. Apró, hívogató, aranyos... zabálnivaló, na!

Szandra receptjéből indultam ki, aztán végül úgy voltam vele, hogy lesz, ami lesz. :) Hát lett!

Hozzávalók:
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 40 g liszt
  • 125 g mandulaliszt
  • 6 tojásfehérje (normál méretű tojásokból)
  • 8-10 orgonavirág (nem az az apró, hanem az egész fej)
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • + vaj a formák kikenéséhez és liszt a szóráshoz
  • + feketeribizli (fagyasztott is jó, de el is hagyható; ribizli helyett használhatunk áfonyát is)

Elkészítés:

  • Elsőként kezdjük a legaprólékosabb melóval: szedegessük le a virágfejekről az összes egészséges és ép apró kis virágot és osszuk két részre.
  • Készítsünk barnított vajat. A vajat gyöngyözve melegítsük, alacsony lángon. A kicsapódó részeket folyamatosan kanalazzuk le. Amikor a gyöngyözés elmúlik (minimálisra csökken) és vajnak mogyorós illata lesz, elkészült a barnított vaj. Szűrjük le és még a forró vajhoz adjuk hozzá az orgonavirágok felét (nálam eléggé virágillatú barnított vaj lett a végeredmény). Tegyük félre és hagyjuk picit hűlni. Fontos, hogy a vaj barnítása alacsony lángon történjen, semmiképp ne égjen meg. (nem attól legyen barna, hogy odaégettük... mellesleg annak az illata sem lesz épp mogyorós). 
  • A liszteket és a porcukrot szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a tojások fehérjét, a vaníliarúd kikapart magjait (vagy vaníliakivonatot is használhatunk) és a másik adag orgonavirágot. Keverjük össze (ne túl sokáig!), hogy elvegyüljön minden alapanyag. Ekkor csurgassuk hozzá az orgonás barnított vajunkat és ezzel is vegyítsük el szépen.
  • A formákat kenjük ki vékonyan vajjal és lisztezzük ki őket. Töltsük meg a formákat (ne csurig, hanem kb. 2/3-ig, mert nőni fognak), ha szeretnénk hozzá gyümölcsöt, akkor nyomjunk egyet a közepükbe, majd toljuk 200°C-os sütőbe 6-7 percre. (Erősen méretfüggő, hogy mennyi ideig kell sülnie, figyeljünk rá sütés közben. Ha barnul a széle, akkor pont jó!) Ekkor kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk bent még ugyanennyi időt. 

Megjegyzések

  1. I absolutely love the versatility of throw pillow covers! They're such an easy and affordable way to refresh the look of any space without a complete overhaul. Whether you're going for a seasonal update or just want to switch up the color scheme, throw pillow covers offer endless options. Plus, they’re so practical—just toss them in the wash for quick cleaning. I've found that mixing different textures and patterns can really make a room feel cozy and stylish. Does anyone else have favorite places to shop for unique designs?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése