Spárga és újkrumpli


Nagyjából minden év március elején elkezdek remegni a spárgáért és alig várom, hogy feltűnjön az éttermek étlapjain, illetve a zöldséges polcokon. Ilyenkor spárgával eszünk spárgát, na meg egy kis spárgát, leves, saláta, egytálétel minden formájában, gyakorlatilag mindenbe passzol (bizonyos határokon belül nyilván) és szurkolok, hogy utánam senki ne menjen egyből a mosdóba.

Az újkrumpli spárga viszont klasszikus párosítás, tökéletesen illenek egymáshoz.

Hozzávalók 2 főre:

  • 10 db apróbb újburgonya (ezeket három darabba vágom)
  • 1 csomag spárga
  • bors
  • friss petrezselyem
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • joghurt (én kókuszjoghurtot használtam)
  • 3-4 ág friss rozmaring (opcionális)
  • vaj (helyettesíthető olívaolajjal)
  • olívaolaj
  • darabolt pisztácia (vagy dió)


Elkészítés:

  • A burgonyát alaposan megmosom és megdörzsölgetem, nem hámozom, három darabba vágom. Sós vízben felteszem "félkeményre" főzni.
  • Közben előmelegítem a sütőt 200°C-ra. Az előfőzött burgonyát leszűröm, majd összekeverem kb. 5 dkg vajjal (ha vegán módon készítjük, akkor olívaolajjal), sózom, borsozom és rátépkedem a rozmaringágakat. Alaposan összekeverem és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és sütöm 35-40 percig, vagy amíg aranybarna színt nem kap és látszólag csodásan ropogós nem lesz.
  • Közben a spárgákat is előkészítem, megmosom. Én az ilyen vékony, zsenge zöldségeket nem szoktam pucolni, csupán hajlítom kicsit és pattan ott, ahol pattannia kell - a fás és a zsenge rész határán -, majd forró serpenyőben, kevés olívaolajon 3-4 perc alatt megpirítom őket. (nem baj, ha néhol jobban odakaramellizálódik), majd a serpenyőből kiszedve falatnyi darabokra vágom őket.
  • Összekeverem a burgonyával.
  • A joghurtot kikeverem a nagyon apróra vágott fokhagymával és a petrezselyemmel, majd kanalazok a "salátámra".
  • Durva szemű tengeri sóval szórom meg és darabolt pisztáciával / dióval.
  • Szerintem a legjobb önmagában fogyasztani, de ha szívesen fogyasztunk halat, akkor egy hirtelen sült filé eléggé király lehett hozzá.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése