Kuglóf. Mákkal. MáKuglóf.
Recept is van valahol a sok-sok fotó között. :)
Hozzávalók:
300 g mák, 150 g mandula, 100 g cukor/édesítő (én kókuszvirágcukrot használtam és 100 g nekünk tökéletesen elég, de mindenkinek szíve joga akár a dupláját is beletenni...), 1 mk. fahéj, csipet só, 8 tojás szétválasztva, 1 tk. sütőpor, 200 g vaj, 1 db vaníliarúd,
+ vaj a forma kikenéséhez és kevés liszt (én zabliszttel szórtam ki a formát)
Elkészítés:
A mákot őröljük liszt finomságúra. A mandulát is daráljuk le (nem kell blansírozott, tökéletes a barna héjával együtt, és ez nem baj, ha nem liszt finomságú).
A vajat habosítsuk fel, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a vanília kikapart magjait és habosítsuk addig, amíg egy könnyű állagú krémet nem kapunk (gyakorlatilag amíg a cukor teljesen elolvad). Ezután egyesével keverjük hozzá alaposan a tojások sárgáját.
A fehérjéket csipet sóval verjük kemény habbá.
A vajas krémhez kb. 3 körben adjuk hozzá a sütőporral és mandulával elkevert mákot, a végére egy nagyon sűrű, már-már kemény masszát kapunk. Adjuk hozzá a tojáshab harmadát. Ezt bátran keverjük bele egy spatula segítségével, hogy fellazítsa a tésztát, majd a maradék kétharmadot már óvatosan forgassuk csak bele, hogy a habot ne törjük szét, hanem szép levegős, könnyed maradjon a tészta.
A formát kenjük ki vajjal, szórjuk be vékonyan liszttel, jól rázzuk ki a felesleget, majd öntsük bele a masszát és süssük légkeverésen 150°C-on 70 percet (nem légkeverésen 170-175 °C).
Hagyjuk a formában kihűlni. Egy pohár tejeskávéval, tejjel (kinek milyennel) isteni reggeli, vagy egy kis vaníliával elkevert natúr joghurttal!!
* a tésztába nyugodtan rakhatunk akár aszalt sárgabarackot, mazsolát és szerintem ha van bent aszalt gyümölcs, akkor a tésztába szánt cukoradagot még lehet csökkenteni
Megjegyzések
Megjegyzés küldése