Kuglóf. Mákkal. MáKuglóf.




Ez gyakorlatilag a klasszikus Mohnkuchen, azaz az osztrák mákos sütemény kicsit átalakítva. Nem is tudom, hogy eredetileg kizárólag mák van-e benne, vagy mandula helyett más, de én így képzeltem el és kuglófformában. Őszintén szólva féltem attól, hogy majd fojtóan sűrű, szikla keménységű valami lesz belőle, de hála az égnek nem így lett. Tök szaftos, finom kis sütemény. Persze annak, aki szereti a mákot, hiszen ez a süti olyan, mintha a bejglitölteléket zabálnánk önmagában, egy önálló desszert formájában.
Recept is van valahol a sok-sok fotó között. :)



Hozzávalók:
300 g mák, 150 g mandula, 100 g cukor/édesítő (én kókuszvirágcukrot használtam és 100 g nekünk tökéletesen elég, de mindenkinek szíve joga akár a dupláját is beletenni...), 1 mk. fahéj, csipet só, 8 tojás szétválasztva, 1 tk. sütőpor, 200 g vaj, 1 db vaníliarúd,
+ vaj a forma kikenéséhez és kevés liszt (én zabliszttel szórtam ki a formát)




Elkészítés:
A mákot őröljük liszt finomságúra. A mandulát is daráljuk le (nem kell blansírozott, tökéletes a barna héjával együtt, és ez nem baj, ha nem liszt finomságú).
A vajat habosítsuk fel, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a vanília kikapart magjait és habosítsuk addig, amíg egy könnyű állagú krémet nem kapunk (gyakorlatilag amíg a cukor teljesen elolvad). Ezután egyesével keverjük hozzá alaposan a tojások sárgáját.
A fehérjéket csipet sóval verjük kemény habbá.
A vajas krémhez kb. 3 körben adjuk hozzá a sütőporral és mandulával elkevert mákot, a végére egy nagyon sűrű, már-már kemény masszát kapunk. Adjuk hozzá a tojáshab harmadát. Ezt bátran keverjük bele egy spatula segítségével, hogy fellazítsa a tésztát, majd a maradék kétharmadot már óvatosan forgassuk csak bele, hogy a habot ne törjük szét, hanem szép levegős, könnyed maradjon a tészta.
A formát kenjük ki vajjal, szórjuk be vékonyan liszttel, jól rázzuk ki a felesleget, majd öntsük bele a masszát és süssük légkeverésen 150°C-on 70 percet (nem légkeverésen 170-175 °C).
Hagyjuk a formában kihűlni. Egy pohár tejeskávéval, tejjel (kinek milyennel) isteni reggeli, vagy egy kis vaníliával elkevert natúr joghurttal!!

 * a tésztába nyugodtan rakhatunk akár aszalt sárgabarackot, mazsolát és szerintem ha van bent aszalt gyümölcs, akkor a tésztába szánt cukoradagot még lehet csökkenteni


Megjegyzések