Sütőtök crème brûlée


Talán két hete vasárnap úgy ébredtem, hogy meg kellene próbálnom egy sütőtök brûlée-t készíteni. Abszolút nem állt szándékomban túlbonyolítani, úgy képzeltem, hogy gyakorlatilag a klasszikus alapot dúsítom a pürével magával és nyilván extra tejszínnel. A sütőtökhöz pedig ugye nagyon jól passzolnak az aromás, finom fűszerek, úgy mint a szegfűszeg, a csillagánizs, a fahéj stb. Mivel az előző recept után maradt még egy kis előkészített, mozsárban összetört ötfűszer keverékem, így ezt adtam hozzá. Tökéletes lett!
Az egyik kedvenc éttermemben tanultam, hogy hogyan lesz elképesztően ropogós, ámde finom vékony elegáns karamellréteg a brûlée tetején. Azt a tippet kaptam, hogy amilyen finomra lehet, annyira őröljem finomra a nádcukrot - aminek már alapjában van egy kis karamellás íze a melasztartalomtól - és három körben karamellizáljam rá. Én erre a célra mindig a kávédarálót használom - bár tudom, hivatalosan nem erre való -, más eszköz nem tudná szerintem ennél finomabb állagúra varázsolni a cukrot. Bár az utóbbi időben igyekszem kihagyni mindenből a cukrot, vagy helyettesíteni valami alternatív módszerrel, a karamellhez bizony cukor kell, de talán ennyi belefér.


Hozzávalók 5-6 főre: 
6 dl tejszín, 3 db tojás sárgája, 40 dkg megsütött és pürésített sütőtök, 2-3 ek. juharszirup / kókuszcukor, 1 ek. ötfűszer keverék, + nádcukor a karamellizáláshoz


Elkészítés: 
A tejszínt keverjük el a fűszerekkel és tegyük fel melegedni. Közben a tojások sárgáját verjük habosra a 2-3 ek. cukorral/sziruppal, majd folyamatos keverés mellett szűrjük hozzá a megízesített tejszínt és keverjük hozzá a simára passzírozott tökpürét.

Ekkor két lehetőségünk van, hogy hogyan készítsük el a desszertjeinket.

1. lehetőség: Állítsunk vízfürdőbe a brûlée formákat  (a víz a formák feléig érjen!), töltsük meg őket a a tökös keverékkel majd toljuk 150°-os sütőbe 30-35 percre.

2. lehetőség (én ezt szoktam alkalmazni): A tökös, fűszeres tejszínt öntsük vissza a forralóedénybe majd folyamatos keverés mellett melegítsük 85°-osra. Ekkor zárjuk el a gázt alatta és öntsük formákba.

Hagyjuk a krémeket szobahőmérsékleten kihűlni, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe őket. A karamellizáláshoz használjuk a nagyon-nagyon finomra őrölt cukrot, egy kis konyhai szita segítségével nagyon vékonyan szórjuk a krémekre, majd karamellizáljuk őket. Hintsük meg újra nagyon vékonyan a cukorral és újra karamellizáljuk. Ezt ismételjük meg még egyszer és utána tálaljuk.

Megjegyzések

  1. Hiányoznak az ételfotóid :)) A recept sajna nekem most tiltólistás :(

    VálaszTörlés
  2. Annyira örülök, hogy visszatértél. Hiányoztál.

    VálaszTörlés
  3. Én meg nagyon örülök neki, hogy még olvastok! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése