Sütőtökös kuglóf
Néhány - sőt még egy - éve nem gondoltam volna, hogy a sütőtök ilyen jelentős szerephez jut szezonban majd a konyhámban, azt meg pláne nem, hogy Dani is vevő lesz ezekre a "kilengésekre". Tavaly először készítettem belőle parmezános levest, majd fagylaltot, pitét, piskótatekercset, pohárkrémet, aztán ismét levest, most meg egy kuglófot. Volt még egy fél tök a hűtőmben és nagyon kapóra jött, amikor megláttam Giulianal ezt a receptet. Azonnal ki is találtam, hogy akkor valamilyen formában én is kuglófot fogok sütni. Abból, ami itthon van.
A sütőtök és a narancs klasszikus párosítás és mindehhez jöhet szinte kötelező hozzávalóként az őrölt fahéj és a gyömbér.
Ebből a mennyiségből egy nagy kuglóf lesz, de kisüthetjük a süteményt szerintem akár muffinformákban, mini kuglófformákban, gyümölcskenyérformában, vagy akár szimplán tortaformában és meg is tölthetjük utána valami krémmel.
Hozzávalók:
- 550 g sütőtökpüré (a tököt előzőleg megsütöttem)
- 200 g író
- 5 tojás
- 180 g nádcukor
- 200 g olvasztott vaj
- 320 g liszt
- 1 ek. sütőpor
- 1 ek. szódabikarbóna
- 1 narancs leve és héja
- őrölt fahéj, őrölt gyömbér ízlés szerint (én fahéjból 1, gyömbérből 0,5 evőkanálnyit raktam)
- csipet só
- 2-3 marék tökmag
- + vaj a kenéshez, liszt a szóráshoz
Elkészítés:
- A tököt egy botmixer segítségével pürésítsük az íróval. Keverjük hozzá a tojásokat, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a cukrot, a narancs levét és héját, egy csipet sót, majd alaposan keverjük el az egészet.
- A sütőporral, szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet szitáljuk a nedves hozzávalókhoz, adjuk hozzá a tökmagot, majd alaposan keverjük ki az egészet.
- Vajazzunk ki és szórjuk be liszttel egy kuglófformának a belsejét, majd öntsük bele a tésztát.
- Toljuk 175°-180°-ra előmelegített sütőbe 70-75 percre.
- Ha megsült (ellenőrizhetjük tűpróbával), vegyük ki és hagyjuk a formában kihűlni, ne nagyon próbálkozzunk azzal, hogy forrón kiszedjük a formából, mert csodálatosan kettészakadhat.
A kuglóf tésztája nem lesz teljesen száraz, amikor megsült, hiszen a sütőtökpüré miatt egy igen szaftos állagot kap.
Nem kell hozzá más, mint egy jó nagy pohár tej.
Nagyon guszta! És micsoda fotók!
VálaszTörlésEzt már én is elkészítettem, állati finom! A pite-receptet feltennéd egyszer? Többet próbáltam már, de még nem találtam rá az "igazira"!
VálaszTörlésÜdv, Zs.
No egy ilye(smi)t én is sütöttem nemrég, hatalmas sikere volt, pedig sosem gondoltam volna hogy a sütőtök azon kívül, hogy csak úgy, magában megsütve elfogy, másban is jó lehet - tévedtem! A kollégáknak bevitt ízlelő ismétlését "követelték", míg a párom szóvá tettem hogy miért vittem nekik belőle, inkább meghagytam volna neki :) Gyönyörű képek, mint mindig!
VálaszTörlésnagyon jól néz ki! Biztos megsütöm, de az íróval bajban vagyok. Mivel tudom helyettesíteni?
VálaszTörlés