Bejgli
Mákos, diós, mandulás, mogyorós...
Tudom, most valószínűleg sok-sok blogon megtalálható a recept, de itt is elfér. Én - ahogy anyukám is -, mindig a Horváth Ilona féle receptből dolgozom. Most annyit változtattam rajta, hogy a zsiradékot feleztem, így 12,5 dkg zsírt és 12,5 dkg vajat használtam. A zsírtól még puhább, még omlósabb a tészta.
A töltelékekkel is szeretek játszani. Tavaly mákos, diós, mandulás és pisztáciás volt, idén sajnáltam a szicíliai pisztáciámat bejglibe "ölni".
Jajj! Itt talán nem is említettem ezidáig, hogy készült velem egy kis interjú, amit itt olvashattok a dibbuk.hu jóvoltából. :)
Hozzávalók a tésztához (4 kisebb, vagy 2 nagyobb rúd)
- 50 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg zsír
- 2 tojás
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1/2 mk. só
- 5 dkg porcukor
- + 1 nagy tojás a kenéshez
Hozzávalók a diós töltelékhez (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg cukor (ez lehet valakinek kevés, de én nem szoktam ennél édesebben)
- 2 dl tej
- mazsola
- 5 dkg dara
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a mákos töltelékhez (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
- 25 dkg ledarált mák
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 marék apróra vágott aszalt sárgabarack (hagyományosan lecsöpögtetett meggy, vagy mazsola)
- 1 rúd vanília kikapart magjai (vagy 1 ek. vaníliás cukor)
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg dara
Hozzávalók a mandulás töltelékhez (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
- 25 dkg darált mandula
- 7,5 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 marék kandírozott narancshéj
- néhány csepp keserűmandula kivonat
- 5 dkg dara
Hozzávalók a mogyorós töltelékhez: (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
- 25 dkg darált törökmogyoró
- 10 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dl tej
- 5 dkg dara
- 1 rúd vanília kikapart magjai
Elkészítés:
- A vajat, zsírt morzsoljuk el a liszttel, sóval.
- A tojásokat villával verjük fel.
- A tejet langyítsuk meg, keverjük el a cukorral és az élesztővel, majd öntsük a tojással együtt a zsiradékkal elmorzsolt liszthez.
- Gyúrjuk össze, dagasszuk néhány percig, majd takarjuk le és tegyük langyos helyre kb. 2 órára.
- Közben készítsük el a töltelékeket (mindegyiket ugyanúgy, kivéve a mogyoróst, mert abban nem főzzük bele a csokit, hanem majd csak rászórjuk az elsimított töltelékre). A tejet forraljuk fel a cukorral, majd főzzük bele a többi hozzávalót és hűtsük le.
- Ha a tészta pihent, osszuk 4 részre. Sütőpapír között nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra a tésztát, kenjük rá a tölteléket (ha 4 részre osztottuk a tésztát, akkor egy adag töltelék ugye 2 rúd töltéséhez elég), úgy hogy hagyjuk a széleket 1-1 cm-en üresen. Hajtsuk fel a széleket, majd tekerjük fel a tésztát.
- A sütőt melegítsük elő 180°-ra.
- Kenjük le a kész rudakat felvert tojássárgájával, majd tegyük hűvösre kb. fél órára, majd kenjük le villával felvert tojásfehérjével is. Tegyük ismét kb. fél órára hűvösre.
- Toljuk a lekent bejgliket a sütőbe és süssük 30 percig.
Remek kínálat, hangulatos képek :-)
VálaszTörlésSzép ünnepet kívánok!
Bár megkésve, de én is! Remélem szépen telt! :)
VálaszTörlésMegírnád, hol vetted, ill. hol lehet venni szicíliai pisztáciát?Annyival jobb az íze?
VálaszTörlésMarika
Sokkal intenzívebb, aromásabb szerintem mint a távol-keleti fajta. Szicíliában vettem :)
VálaszTörlésCsodálatos ez a bejgli!!
VálaszTörlés