Rák chilivel, zöldcitrommal és vajjal


Ha már az aktuális Lakáskultúrában is halfogyasztásra buzdítom az embereket, ezt teszem itt a blogomon is. Nyáron amúgy is nagyon jól jönnek az ilyen villámgyorsan elkészíthető receptek, hiszen minimális munka van vele, viszont ízeiben annál gazdagabb. Már első olvasatra is igencsak ínycsiklandó a rák-chili-lime-vaj kvartett, de enni még jobban esik, nekem elhihetitek. Én nyers rákkal készítettem, de előfőzöttel is simán próbálkozhatunk, csupán arra kell figyelni, hogy ne főzzük túl, épphogy csak összemelegítsük a "szósszal" a rákot. 


Jut eszembe. Van egy nagyon jó kis halas blog, ahol hazai és tengeri halakkal, herkentyűkkel egyaránt foglalkoznak. Takra Bárka néven fut és nagyon jó szívvel ajánlom az érdeklődőknek, mert egy nagyon kedves bloggerbarátnőm és a szerkesztők között van. Meg amúgy is ajánlanám... Van nekik facebook oldaluk is. 

Amúgy a rák elkészítésére a júliusi angol GoodFood inspirált, mert megláttam benne egy képet: egy tál rák, olvasztott vajjal, limegerezdekkel.... Egyből kedvet kaptam hozzá.

Hozzávalók 2 főre:
  • 10-12 db nagyobb rák (nyershez írom a receptet)
  • 2 ek. vaj
  • 1 lime leve és héja
  • chili ízlés szerint
  • 1 ek. méz (én agaveszirupot használtam, nem mézet)
  • A tálaláshoz: lime, vajkockák 


Elkészítés:
  • Két evőkanál vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd dobjuk rá a rákokat. Kb. 3-3 perc alatt süssük meg a rákokat (szürkéről pirosas-narancssárgára vált a színük, illetve a húsuk az opálos, átlátszó szín helyett matt fehér lesz). 
  • Közben reszeljük rá a lime héját, facsarjuk rá a levét és morzsoljunk rá szárított chilit (madárszem chilit használtam).
  • Ha a rákok megsültek, vegyük ki őket, majd a serpenyőben maradt vajas szószhoz adjunk egy evőkanál mézet/szirupot, majd forraljuk be a szószt. 
  • Halmozzuk tányérra a rákokat, adjunk mellé lime gerezdeket, szórjunk rá egy-két kisebb vajkockát, majd adjuk mellé a beforralt szószt.
  • A rákokat az asztalnál kell megtisztítani, majd a megtisztított húst tunkoljuk a vajas szószba.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése