Vörösboros, csokoládés minikuglófok
Már elkezdtem írni a tapas-os bejegyzést, de egyszerűen nem érek a végére. Egyszerűen nincs jelen esetben kitartásom ahhoz, hogy 5 receptet körmöljek be, plusz megosszam a madridi kajálós élményeimet. Dehát ki kötelez?! Maximum én magamat.
Viszont azt nem szeretném, hogy recept és frissítés nélkül maradjon a blog, így "hamis" bejegyzéseket írok, azaz olyan recepteket teszek közzé, amik valahol már megjelentek korábban. Mondjuk a karácsonyi kiadványomban. Eredetileg úgyis az volt a gondolatom, hogy a kedvenc recepteket kiemelem belőle és szánok egy-egy bejegyzést a blogban rá, mert a keresők az abban található finomságokat nem fogják kiadni, pedig van közte jó pár olyan, amit nagyon meleg szívvel ajánlanék kipróbálásra.
Bár ez a kuglóf nem éppen egy tavaszias édesség - mondjuk azt hiszem, hogy a csokoládéimádóknak szinte teljesen mindegy -, de csalhatunk annyival, hogy teszünk a tésztájába 2 nagy marék friss gyümölcsöt, mondjuk málnát, ribizlit, szedret, de akár epret is. Én mostanság (szinte) teljesen kizárom az étrendünkből a fehérlisztet, a cukrot (nyírfacukrot használok, de abból is nagyon-nagyon keveset), kenyeret abszolút nem eszünk. Diétázunk...
Ez a recept anyától származik, nekem az egyik kedvenc kuglófom volt (és még az is) az általa sütöttek közül. Persze ő nem mini formákban, hanem egészben sütötte. Lehet így is, úgy is.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 200 g cukor
- 250 g liszt
- 250 g vaj
- 2 tk. sütőpor
- 1 rúd vanília
- 150 g étcsokoládé
- 100 g pörkölt, darált mogyoró (én most makadámiát használtam)
- 2 ek. keserű kakaó
- 1,25 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
- A vajat olvasszuk meg.
- A tojásokat keverjük habosra a cukorral és a vanília kikapart magjaival, majd óvatosan csurgassuk hozzá az olvasztott vajat és a bort.
- Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, darált mogyorót, a kakaót, az étcsokoládét és alaposan keverjük össze az egészet.
- Töltsük a masszát mini kuglófformákba és 175°-os sütőben kb. 15-18 perc alatt süssük meg őket. Kb. 22 db minikuglófot kapunk.
- A fent megadott mennyiség pont kiad egy nagyméretű kuglófot, csak akkor a sütési idő kb. 75 percre növekszik.
Boros sütemény már csináltam, nagyon finom volt. Annyira nem érezni ki belőle a bort, csak kap egy kis plusz ízt..Guszták!
VálaszTörlésNálunk is tiltólistán van most a liszt-cukor kombo, nem is nagyon frissül a blog azóta :) Azért ha vannak említésre méltó receptjeid a diétás témában,én azokat is szívesen venném ;)
VálaszTörlésHello!!!
VálaszTörlésI'm Erika from Italy and I'm a foodblogger too, I have just discovered your lovely blog and I'm totally in love with it!!! Really!! I simply adore it!! Great recipes!
Have a nice day!
See you soon!
Erika
Szia
VálaszTörlésNem találom a kuglóf formámat,esetleg más formában is megsüthetem?Muffin,vagy torta forma?
Köszi a választ
Zs
Szerintem simán mehet muffinformába. A tortaformát nem tudom, de szerintem akár abban is mehet :) A muffin tuti! :)
VálaszTörlésPont most lattalak a Paprika tv-ben ezzel a recepttel. Biztos finom!
VálaszTörlés