Medvehagymás-fetás muffinok
Bizony-bizony, sós muffin. Mondjuk ez nem is meglepő, hiszen rengeteg fajtát készíthetünk belőle és a sósak is legalább olyan jók, mint az édes társaik... sőt! Simán ugyanolyan jók. Korábban már megsütöttem ezt a muffint az egyik jegyesfotózásra, akkor nem raktam bele fetát, csak parmezánt reszeltem a tésztájába és a morzsába. Az is tökéletes, a fetától picit nedvesebb lesz a tésztája, de nem baj, átsül és a papírt is szépen le tudjuk húzni róla, ha voltunk olyan türelmesek és hagytuk kihűlni őket.
A medvehagymát imádjuk. Amikor szezon van, hetente kb. két alkalommal fordul elő a konyhában (többször nem, mert ráunni nem akarok) és igyekszem a legkülönbözőbb módon felhasználni őket. Pesto mindig készül belőle, idén is így volt/lesz, illetve pitéket, pogit is mindig sütök. Az előbbi lehet fel is kerül még idén a blogra, ha sikerül elfogadható módon megörökíteni majd, de remélem jut időm egyéb kísérletezgetésekre is majd.
Hozzávalók:
- 1 csokor medvehagyma
- 20 g cukor (én nádcukrot használtam)
- 150 g felkockázott feta
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tojás
- 1,5 dl író
- 200 g liszt
- 1 tk. sütőpor (én foszfátmenteset használok a DM-ből)
- 1 tk. szódabikarbóna
- 35 g vaj
- 3 ek. frissen reszelt parmezán
- 50 g liszt
- 25 g zabpehely
Elkészítés:
- A tészta nedves és száraz hozzávalóit külön keverjük össze. Ezután a nedves alapanyagokhoz folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a száraz alapanyagok keverékét. (ha túl száraz lenne a tészta, öntsünk hozzá még írót) Töltsük a tésztát muffinformákba.
- A morzsához dolgozzuk el a vajjal a lisztet, a parmezánt és a zabpelyhet. Ezzel a morzsával szórjuk meg a nyers muffinok tetejét, majd toljuk 18-20 percre 220°-os sütőbe. Hagyjuk kihűlni, hidegen fogyasszuk!
Én imádom a sós muffinokat, sajna párom kevésbé :) Tavaly medvehagymás-sonkásat csináltam, és egyszer már csináltam fetás-olajbogyósat is, úgyhogy szerintem a te verziód is tetszene. Lehet,hogy hétvégén tesztelem is ;)
VálaszTörlésMilyen nagyon finomak és mutatosak lettek a muffinok'
VálaszTörlésKöszi a receptet, kipróbáltam.
VálaszTörlésHááááát, nekem egy tojás kevésnek bizonyult, bele kellett tennem még egyet, hogy muffin állagú tésztát kapjak. A cukor picit sok benne az én ízlésemnek.
A morzsa meg azonnal potyog le a tetejéről, mihelyt kiszedem a formából.
Egyébként finom, kicsi fiam letesztelte:)
Tényleg? Én mindig egy tojást használok a muffinokhoz, ha túl kicsi, akkor még az íróból szoktam néha hozzáönteni.
VálaszTörlésNekem a morzsa maradt rajta, persze morzsálódott :) Nádcukrot használtam, azzal nekem pont jó volt :)
Az észrevételeid alapján ki is egészítettem a receptet. Köszi!
VálaszTörlés