Gesztenyelisztes gnocchi pestóval
Mostanában nem egy blogon feltűnik a lila burgonya, ami nem is csoda, hiszen egyre népszerűbb lesz és talán egyre szélesebb körben hozzá lehet jutni. Bár az ára sokszorosa a sima krumpliénak, a múltkor vettem egy adaggal, gondoltam kísérletezek vele egy sort. Korábban is találkoztam már vele (akkor a Culinarisban vettem 4 db-ot, na ott aztán tényleg iszonyatosan drága), de akkor megelégedtem egy pürével. Úgy is elég mutatós. Meg amúgy is. Rajongok a lila színért, legyen szó bármiről.
Sajnos a héj nélküli vízben főzést nem tűri jól a lila burgonya, elveszíti a színét, zöldessé válik. Így már nem túl gusztusos. Így minden esetben héjában főzzük meg, vagy inkább süssük olajban, vagy sütőben némi zsiradékkal. A gnocchi esetében sajnos nem tudom elkerülni a héj nélküli főzést, mert ha nem is közvetlenül a krumpli fő így, a gombóc tésztájába kerülve egészen biztosan. A nudlik külső színe így kicsit megfakul, szürkéssé válik, de a belsejük gyönyörű lila marad.
Ennek a gombócnak a különlegessége, hogy sima liszt helyett gesztenyeliszt került bele. A szósz sem bonyolult, egy egyszerű házi pesto.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg dkg főtt krumpli
- 15-20 dkg gesztenyeliszt (ez leginkább érzésre szokott menni....)
- 1 tojás
- só
- bors
- 1-2 ek. vaj
- 4-5 ek. pesto
- parmezán
Elkészítés:
- A főtt burgonyát törjük össze, majd a tojással, liszttel, némi sóval és borssal gyúrjuk össze. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, ne lisztezzük túl, mert az nagyon elnehezítené azt!
- Osszuk 4-5 részre, majd sodorjunk belőlük nagyjából 2 cm átmérőjű rudakat. Vágjunk belőle ujjnyi darabokat, majd görgessük őket végig egy villa hátán. (ez elhagyható én sem mindig tartom be ezt a pontot, ahogy most sem)
- Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki őket.
- Szűrjük le, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjanak össze.
- A vajat dobjuk egy serpenyőbe, majd ha felolvadt, pirítsuk meg kicsit a gombócokat.
- Öntsük tálba, majd keverjük össze a pestóval és tálaljuk parmezánnal megszórva.
Nagyon tetszik a gnocchi! Lila krumpli és maga a gesztenyeliszt liszt helyett, rendkívül jó ötlet! Egészben és félbevágva is kis apró vesékre emlékeztetnek ;)
VálaszTörlésMilyen jó ez a tányér! Szépek a fotók, Reni, as always, igazad van, ez a lila tud valamit. :-)
VálaszTörlésHol kaptál lila burgonyát? Én is úgy vennék már! Nagyon különleges gombóckák lettek!
VálaszTörlésIlléskrisz, lFehérvári úti piacon van.
VálaszTörlésAnnyira jó ez a kék háttér! ;)
VálaszTörlésRobi, kis vesékreeee? Ajjajj :) Sebaj, elfogyott :)
VálaszTörlésNévtelen -> köszi ;)
Illéskrisz, nálunk Fehérváron már mindegyik Sparban lehet kapni.
Judit, ugye? Annyira tengergkék... :) (úgy kevertem ki a színt több árnyalatból)
Gnocchi ,purè vagy egyèb,pròbàld meg a megfott forrò krumplikat,hèjastòl àtpasszìrozni.a hèj garantàltan a krumplinyomòban marad. Udv:Zsu Luino-bòl(ITA)
VálaszTörlés