Szilvás-mandulakrémes pohárdesszert
Imádom a pohárkrémeket, bár mondjuk szerintem ezt már sokszor említettem.
Amikor egy pillanatra is úgy látom, hogy picit több időm lesz arra, hogy a főzőcskézzek és sütögessek, akkor biztos, hogy teljesen másképp alakul a végén a dolog, nyakig leszek munkával. Lapzártázom és okt. 20-ig még tizenakárhány sorozatot kell rendbe raknom, mert utána ismét egy új, nagy-nagy feladat vár rám. Az, hogy pontosan mi, még egyelőre titok, de ha elérkezik az ideje, biztosan hírt adok majd róla.
Mindenképpen valami idénygyümölcsből akartam készíteni a pohárkrémet. Idén a szilvaszezonról csaknem lecsúsztam, lekvár nem is készült sajnos, de ehhez a krémhez ezt a gyümölcsöt használtam. Fűszeresen.
Thomas Keller Bouchon c. könyvét lapozgatva megakadt a szemem (sok máson kívül) a mandulás pot de créme-en, azon belül is az "áztatós" módszeren. Gondoltam kipróbálom sodóként is, hátha bejön. Hát bejött. Isteni finom, intenzíven mandulás, csodás krém. Legközelebb pisztáciával fogok kísérletezgetni.
Krémdesszert rajongóknak kötelező, a többieknek meg csak úgy! :)
Hozzávalók:
A piskótához:
- 0,5 ek. rétesliszt
- 0,5 ek. finomliszt
- 1 ek. holland kakaópor
- 2 ek. cukor
- 2 tojás kettéválasztva
- 2 ek. amaretto
- 3 tojás sárgája
- 4 dl tejszín
- 2 ek. nádcukor
- 75 g mandula
A karamellizált szilvához:
- 4-5 szem ringló
- 3 ek. nádcukor
- 1 db. csillagánizs
- 1 kis darab fahéj
- 0,5 dl amaretto
- 2 dl tejszín
- 100 g étcsokoládé
Elkészítés:
- A krémhez pirítsuk meg száraz serpenyőben a mandulát, melegítsük meg a tejszínt és öntsük össze. Keverjük hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, illetve magát a kettéhasított vaníliahüvelyt is. Hagyjuk 1-2 órán át állni, majd szűrjük le.
- A tojások sárgáját keverjük habosra a két evőkanál cukorral, majd keverjük a mandulás tejszínhez és lassú tűzön sűrítsük be. Hűtsük le!
- A piskótához verjük kemény habbá a tojások fehérjét egy csipet sóval, adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a tojásokat, a cukrot, a liszteket és a kakaót. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsire és süssük meg 180°-ra előmelegített sütőben. Hagyjuk kihűlni, majd locsoljuk meg a két evőkanál amarettoval. Ezután vágjuk kisebb-nagyobb darabokra, ízlés szerint.
- A szilvát vágjuk kockákra. Karamellizáljuk a három evőkanál cukrot egy serpenyőben. Amikor teljesen felolvadt és borostyánszínűre vált a cukor, dobjuk hozzá a fűszereket, a szilvát és rotyogtassuk pár percig. Ezután öntsük hozzá a fél deci mandulalikőrt és főzzük még 2-3 percig, amíg az alkohol elpárolog. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a szilva közül a fűszereket.
- Verjük a 2 dl tejszínt lágy habbá, illetve olvasszuk fel gőz fölött a csokoládét
- Állítsuk össze a desszertet: A poharakat béleljük ki a piskótával, majd csöpögtessünk rá az olvasztott csokoládéból. Kanalazzuk rá a szilvát, a mandulakrémet és végül a tejszínt. Tegyük pár órára hűtőbe és csak ezután fogyasszuk!
A lisztből mennyi kell? Ezt nem írtad el?
VálaszTörlésGyönyörű fotòk:) kívàncsi vagyok mi lesz okt. 20 után:)
szerintem nem, altalaban ahany tojas, annyi kanal liszt, osszesen a kakaoporral megvan a ket kanal. Nagyon jol hangzik, de a piskota tenyleg igy fog kinezni mint a kepen? (nekem tul vilagosnak tunik, ket tojashoz 1 ek kakaopor eleg sok)
VálaszTörlésamugy nagyon jo a blogod, tetszenek a receptjeid, jo alapanyagokat hasznalsz!
M.
Hű de guszta! Ezt biztosan kipróbálom.
VálaszTörlésAmúgy én még tegnap tudtam venni lekvárnak való szilvát, nálatok már nincs? Idén a sütős verziót fogom kipróbálni. :-)
Én is meglepődtem, hogy ilyen világos lett a piskóta. sötétebbre számítottam. Ízében intenzíven kakaós volt, de a színe.... :) Mindegy. Igen-igen, a kakaóporral együtt összesen jön ki a két kanálnyi "liszt".
VálaszTörlésMost voltam kinn a piacon, van még itt is szilva bőven, de most meg már nincs időm befőzni.
Nyammmm! Imádom ezt a blogot, én már a képekkel betelek..:P
VálaszTörlésReni!!! I love the cooling rack on the background! Where does it come from? Did you buy it on the internet?
VálaszTörlésOFF:Csudajók az új színek :) Én is épp azon szenvedek pár napja, hogy valami fejlécet kreáljak végre a blogomra, de nincs idő... Te hogy csinálod, hogy két blog, ennyi szuper fotó, ennyi finom recept, ennyi sütéssel-főzéssel töltött idő ?:O
VálaszTörlés