A nagy cseresznyés poszt
Mert már volt korábban a rebarbarával is... gondoltam ezt a sok finomságot is besűrítem egy posztba, amit ma készítettem, hiszen mindnek a főszereplője a cseresznye. Hétfőn annyira belendültünk a szedésbe, hogy a megcélzott 5-6 kg helyett 10 kg szedtünk le a kertben a fákról... Ma meg törhettem a fejem, hogy akkor most mit is kezdjek vele. Nagy része lekvárba került (négyféle készült, ezekből kettőről fotó is van), de volt jégkása, sütemény és még kompót is.
Így ma egész nap magoztam, főztem és sütöttem. Muszáj volt, mert nem akartam, hogy rám romoljon ez a gyönyörű cseresznye, így ez tűnt a legkézenfekvőbbnek. Rengeteg képet hoztam, bár mostanában sokan mondjátok, hogy nagyon lassan tölti be az oldalt a böngészőtök :( Annyira sajnálom, mert direkt a sok képpel próbáltam még szebbé tenni a blogomat. Tekintsetek úgy rá, hogy ez egy fotóblog, gasztronómiai tartalommal :)
Nem tudom, ki hogy van vele, de én a hagyományos, hosszan főzött lekvárokat szeretem inkább. Ezekbe nem kell zselésítő/befőző cukor és a dzsemfix is teljesen fölösleges, mert szép sűrűre fő az is magától, csak kell neki 2-3 óra. Ráadásul olyan rengeteg cukrot sem adok hozzá, általában 1 kg gyümölcshöz 20 dkg cukor szokott párosulni.
Cseresznyekompót amarettóval, vaníliával és citromhéjjal
Hozzávalók:
- 30 dkg magozott cseresznye
- 2 dl víz
- 2 ek. amaretto likőr
- 4 ek. nádcukor
- 1 rúd vanília
- 1/2 citrom héja
- A vizet felforralom, majd hozzáadom a cukrot és szirupot főzök belőle. Hozzáadom a cseresznyét, a vaníliát a citromok héját, a likőrt és megfőzöm a cseresznyét (épp csak puhuljon meg, ez kb. 8-10 perc).
- Kiforralt üvegbe töltöm (ez az adag egy 8 dl-es üveget töltött meg), lezárom, majd dunsztban hagyom kihűlni.
Cseresznyelekvár változatok
Csokoládés-amarettós
Hozzávalók:
- 1 kg magozott cseresznye
- 20 dkg cukor
- 1 dl amaretto likőr
- 10-15 dkg étcsokoládé
- A cseresznyét tegyük fel főni a cukorral. (Mivel a cseresznyének nagyon magas a víztartalma, így elég sokáig tart, míg besűrűsödik a lekvár. Ez kb. 3 óra.)
- Amikor már a víz nagy részét elfőtte, hanyagul turmixoljuk össze botmixerrel (maradjanak benne mindenképpen egész gyümölcsdarabok) és adjuk hozzá a csokoládét és a likőrt. Ha elérte a megfelelő sűrűséget, töltsük kiforralt üvegekbe, tetejükre tegyünk késhegynyi szalicilt, majd zárjuk le és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Vörösboros-fűszeres
Hozzávalók:
- 1 kg magozott cseresznye
- 20 dkg cukor
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 db csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 3 szem zöld kardamom
- 3 szem szegfűbors
- 1 rúd vanília
Elkészítés:
- A cseresznyét tegyük fel főni a cukorral és a fűszerekkel.
- Amikor már a víz nagy részét elfőtte, szedjük ki a fűszereket, hanyagul turmixoljuk össze botmixerrel (maradjanak benne mindenképpen egész gyümölcsdarabok) adjuk hozzá a bort és dobjuk vissza a fűszereket. Ha elérte a megfelelő sűrűséget, töltsük kiforralt üvegekbe, tetejükre tegyünk késhegynyi szalicilt, majd zárjuk le és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Én a palackozásnál nem szedtem ki belőle az egész fűszer darabokat, majd bontás után előkerülnek belőle és addig is csak ízesítik.
Vaníliás-limeos
Hozzávalók:
- 1 kg magozott cseresznye
- 20 dkg cukor
- 2 lime leve és héja
- 3 rúd vanília
Elkészítés:
- A cseresznyét tegyük fel főni a cukorral, a vanília kikapart magjaival a rudakkal, a lime levével és lereszelt héjával.
- Amikor már a víz nagy részét elfőtte, szedjük ki belőle a vaníliarduakat, majd hanyagul turmixoljuk össze botmixerrel (maradjanak benne mindenképpen egész gyümölcsdarabok). Ha elérte a megfelelő sűrűséget, töltsük kiforralt üvegekbe, tetejükre tegyünk késhegynyi szalicilt, majd zárjuk le és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Vaníliás-chilis
Hozzávalók:
- 1 kg magozott cseresznye
- 20 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
- 3 rúd vanília
- chili ízlés szerint
Elkészítés:
- A cseresznyét tegyük fel főni a cukorral, a vanília kikapart magjaival a rudakkal, a citromlével és a chilivel.
- Amikor már a víz nagy részét elfőtte, szedjük ki belőle a vaníliarduakat, majd hanyagul turmixoljuk össze botmixerrel (maradjanak benne mindenképpen egész gyümölcsdarabok). Ha elérte a megfelelő sűrűséget, töltsük kiforralt üvegekbe, tetejükre tegyünk késhegynyi szalicilt, majd zárjuk le és dunsztban hagyjuk kihűlni
A következő egy teljes kiőrlésű lisztből készült gyors sütemény, amit én nagyon csúnyán hajtogattam, de azért finom volt. Annyit hozzáfűzök, hogy mivel a cseresznye víztartalma hatalmas, lehet érdemesebb valami alacsonyabb vízháztartással rendelkező idénygyümölccsel elkészíteni, mert a cserkó picit eláztatta a tésztát. Nem maradt nyers, csak picit vizes. Ennek ellenére 5 perc alatt felfaltuk. A recept erről a blogról származik.
Cseresznyés galette áfonyával, pisztáciával és mascarponeval
Hozzávalók (2 db galette-hez)
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 135 g vaj
- 25 g nádcukor
- 2 ek. jéghideg víz
- 1 tojás sárgája
- 200 g gyümölcs (jelen esetben nálam cseresznye volt, de lehet eper, málna, szeder, alma, körte, barack.....)
- + a tetejére: tej a kenéshez, még cukor a szóráshoz, 2-3 ek mascarpone és némi összetört pisztácia az extra élvezethez
- A lisztet morzsoljuk el a vajjal, adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját, a két evőkanál vizet és gyúrjuk gyorsan gombóccá. Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe 20-30 percre.
- Osszuk ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki (én már kapásból a sütőpapíron nyújtottam) nagyjából 25 cm átmérőjűre.
- Tegyük a gyümölcsöket a tészta közepére egy 5 cm-es szegélyt hagyva a tésztán, és ezt hajtogassuk rá a gyümölcsre (az enyém azért lett ilyen csúnyácskán hajtogatva, mert nem raktam hűtőbe a tésztát, mert már nem volt rá időm és így túl lágy volt :).
- A tésztát kenjük le tejjel, szórjuk meg az egészet cukorral és toljuk 175°-ra előmelegített sütőbe 25 percre.
- Szórjuk meg durvára tört pisztáciával és szervírozzuk némi mascarponeval a tetejére kanalazva.
Az utolsó recept akár kettő az egyben is lehetne, mert én granitának készítettem, de ha tovább kevertetjük azzal a fagyigéppel, akkor sorbet lesz belőle. Imádom az ilyeneket! Friss nyári íz, fantasztikus felüdülés a gyomornak. A vaníliás-limeos lekvár mintájára készítettem ezt a jégkását, ami kitűnő választás volt.
Cseresznyegranita lime-mal és vaníliával
Hozzávalók:
- 40 dkg magozott cseresznye
- 1 dl víz
- 3-4 ek. nádcukor
- 1 rúd vanília
- 1/2 lime leve és héja
- A vízből és a cukorból főzzünk szirupot.
- Adjuk hozzá a vanília kikapart magjait, a kikapart rudakat, a lime levét és lereszelt héját, majd dobjuk bele a cseresznyéket és éppen csak forrázzuk le. A vaníliarudakat vegyük ki és turmixoljuk, majd szűrjük le az egészet.
- Töltsük fagylaltgépbe és kevertessük megfelelő állagúra. Ezután töltsük hűtött poharakba, villával kicsit törjük össze és egy szem cseresznyével díszítve kínáljuk.
Hát Reni, el tudom képzelni mit dolgoztál vele... Elképesztően jók a receptek is, a fotók meg varázslatosan szépek! Megérte, nekem legalábbis a sok munkád, mert ebben csak gyönyörködni lehet, jó hosszan. :)
VálaszTörlés(És de megennék most egy pohárka granitát.... )
Beautiful photos!
VálaszTörlésYour photographs are stunning -- and what a great collection of interesting cherry recipe!
VálaszTörlésNagyon szép fotók, ismét!!!
VálaszTörlésEz mind 1 nap termése???? uramatyám.... mikor keltél reggel?? :)
VálaszTörlésNagyon finomakat csináltál meg fényképeztél.
Splendido post ♥ ciao
VálaszTörlésMaga a kimagozás is jó hosszú lehetett ;) Szép egyszerű receptek és legfőképp nagyon szép képek! (Nálam nincs is gond az oldal betöltésével.)
VálaszTörlésHuu hát szívesen beszálltam volna a szedésbe, de ennyit magozni, te jó ég!!! Nagyon ügyes vagy! Duendéhez hasonlóan most én is elkanalazgatnék egy adag granitát. Lehet, hogy mindjárt össze is dobom!
VálaszTörlésEgyik szebb és izgalmasabb mint a másik.
VálaszTörlésFigyelj csak, felétek hány órából áll egy nap? Mert nálam nem tudom, hogyan férne ez bele a 24-be.
Gyönyörűek lettek a fotók, főleg a fűben készültek! Teljesen megértem, hogy ezek az aktuális kedvencek. :)
VálaszTörlés(a lekvárokban egyetértünk ;) )
Gyönyörűek a képek, mint mindig!
VálaszTörlésElkészítettem a galette-et, nagyon finom lett. Mivel írtad, hogy kicsit elázott a tészta, én a cseresznyét megszórtam egy kis cukorral, és kb fél órát hagytam állni, hogy kiengedje a levét, illetve a tésztára tettem egy kevés mandulakrémet.
Ismét meseszépeket alkottál!
VálaszTörlésDuende, azért élveztem az elkészítési és a fotózási folyamatot is :) Nagyon örülök, hogy tetszenek!
VálaszTörlésJen, thank you!
Xiaolu, ahw I'm glad that you have read my post and you like it!
Orsi, köszönöm szépen!
Vera, aha, ezt egy nap alatt termeltem. Délelőtt 10 körül álltam neki, aztán hajnali egykor raktam be az utolsó üveg lekvárt a dunsztba :)
Steafania, grazie mille! :)
Robi, hát elment vele egy kevés idő, de úgy, hogy észre sem vettem, hogy kábé egy-egy alkalommal 1,5-2 órát is ezzel töltöttem :)
Noémi, ráadásul olyan magasra másztam a létrán, hogy magam is meglepődtem. Nem mondom, hogy tériszonyom van, de azért annyira nem szeretek úgy a magasban lenni, hogy nem tudok biztonságosan kapaszkodni... de azok a szép fekete cseresznyék, amik a fa tetején tobzódtak.... félretettem minden fóbiám :)
Norka, hááát... nálunk is 24 óra, de néha örülnék egy 36 órás napnak... :) Persze utána aludnék 24-et :D
Gabi, köszönöm szépen! Nem néztek ám a lakótelepen gyagyásnak, amikor lementem a kis tálcámmal, cseresznyéimmel, fényképezőgépemmel a panel mögötti parkba fotózni... :)
ME, szuper! Akkor a tiéd még finomabb lehetett, mint az enyém. Nekem is utólag jutott eszembe, hogy kicsit le kellett volna csöpögtetni a cserkót, de akkor már mindegy volt :)
Vera, köszii! :)
hihetetlen mennyiség lehetett ez! Csodálatosak! Már-már azon filozom, h lemondom a holnap masszázst és inkább cserkót szedek majd elkészítem vmelyik általad leírt formában. :)
VálaszTörlésnagy nehezen, de elkészült az én lekvárom is! Vaníliás, fahéjas, csillagánizsos, amarettos változat. Ha esetleg befutna még vhonnét némi cseresznye, akkor még a kardamonos változatod kipróbálnám némi mentával és citromfűvel karöltve :) no meg egy kis gyömbér! :)
VálaszTörlésGyönyörű, gyönyörű, gyönyörű! Fantasztikus képeket alkottál!
VálaszTörlés