Angol húsvéti kalácskák - Hot cross buns
Igaz, hogy ezt a kalácsot Angliában Nagypéntekre szokták sütni, de én most megcsúsztam, mert tegnap fotózni voltam (már alig várom, hogy felrakhassam a másik blogomra a képeket....). Így készült el ma és azt hiszem ez is lesz az összes húsvéti fogás nálunk idén, mert holnap ismét fotózok kora reggeltől éjjelig, hétfőn pedig a mamáékhoz megyek. Szóval ezúton, ezzel a recepttel kívánok kellemes húsvéti ünnepeket minden kedves olvasómnak!
Aki gondolja még gyorsan elkészítheti holnap, vagy ma este is ezt a péksütit, vagy jól jön a következő évre a recept.
Én nagyon szeretem az ilyen fűszeres, ízesített kalácsokat, de aki úgy gondolja, elkészítheti extra hozzávalók nélkül, datolya és kandírozott narancshéj helyett használhatunk akár csak mazsolát, a fűszereket meg fantáziánk szerint variálhatjuk. Minden attól függ, hogy kinek mi van otthon a konyhaszekrényben, kamrában.
Hozzávalók:
- 700 g liszt
- 55 g cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tk. őrölt szegfűbors
- 1 tk. őrölt fahéj
- 100 g kandírozott narancshéj
- 250 g datolya
- 300 ml tej
- 100 g vaj
- 1 tojás
- 2 ek. liszt
- 3 ek. víz
- 0,5 dl víz
- 2 ek. cukor
- néhány szem szegfűbors
- néhány szem zöld kardamom
- 1 kisebb fahéjrúd
Elkészítés:
- A tejet melegítsük fel a vajjal együtt, majd ha a vaj teljesen felolvadt a tejben, vegyük le a tűzről és folyamatos keverés mellett adjunk hozzá egy tojást.
- A lisztet, cukrot, fűszereket és az apróra vágott narancshéjat, datolyát öntsük egy tálba. Morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd öntsük az egész közepébe a vajas, tojásos tejet. Gyúrjuk össze, majd dagasszuk kb. 10 percig a tésztát. Takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni.
- Osszuk 16 részre a tésztát, formázzunk belőle gombócokat és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőformába őket (én használtam tortaformát és sima tepsit is). Takarjuk le és hagyjuk ismét a duplájára kelni.
- Közben készítsük el a mázhoz a szirupot. Forraljuk össze a 1/2 dl vizet a cukorral és a fűszerekkel. Szűrjük le.
- A díszítéshez keverjük ki a 2 evőkanál lisztet a 3 evőkanál vízzel, majd egy kivágott sarkú zacskó segítségével rajzoljunk kereszteket a zsemlék tetejére.
- Toljuk 220°-ra előmelegített sütőbe 10 percre, majd csökkentsük a hőfokot és további 8-10 percet süssük. Ekkor kenjük le a tetejét a sziruppal, majd süssük további 2-3 percig.
- Vajjal kínáljuk! (én enyhén sós vajat ettem hozzá, isteni!)
nagyon szép képek :)
VálaszTörlésKedves Reni!
VálaszTörlésNagyon Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Neked és a Családodnak!
A képek ismét gyönyörűek, csak ámulok és bámulok :)
Ezt a csodálatos (ha jól sejtem) tortaállványt hol tudtad beszerezni? :) Fantasztikusan néz ki!
Niki
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
VálaszTörlésGyönyörűek a képek.
Hot cross buns. :-) Szép emlékek.
Kellemes ünnepeket! :) Nagyon szépek lettek, én is terveztem mostanra, de megint nem fért bele.
VálaszTörlésSzépek lettek nagyon. Szégyellem is magam rendesen, hogy mi a péknél vettük és nem itthon készült :) Szép Húsvétot!
VálaszTörlésNagyon jó lett!Ezzel én is szemeztem a g.travelleren!Boldog nyuszit!
VálaszTörlésKöszönöm szépen az ünnepi jókívánságokat! :)
VálaszTörlésNiki, tortaállvány - ebay :)
Van még egy kosárkám is :)
Megint minden gyönyörű!
VálaszTörlésKöszi! :)
VálaszTörlés