Pisztáciás minitorták
Hú de nagyon megkéstem ezzel a bejegyzéssel! Nem is nagyon volt mostanában erre példa, hogy konkrétan ne jussak ide a blogomra. Persze ez nem panasz, mert ez csak azt jelenti, hogy nem volt rá időm, ami viszont arra enged következtetni, hogy sokat dolgoztam :)
Az elején, amikor kitaláltam, hogy pisztáciás sütit akarok készíteni, kicsit túlbonyolítottam fejben az egészet, de a végén nagyon egyszerűen megoldottam. Legközelebb biztos, hogy nem ilyen minitortaként készíteném, hanem mondjuk ugyanolyan formátumban, mint a cappucino sütit. Úgy nekem jobban tetszene. Persze a formája semmit sem rontott az ízén, hiszen aki szereti a pisztáciát és hozzá tud jutni sózatlan változathoz, akkor annál tuti nyerő lesz!
A receptet a tepsis változathoz írom le, de a kész piskótát ki is szaggathatjuk minitorta formájúra, csak akkor lesz egy kis feleslegünk (amit mi gyorsan meg is ettünk, de jobb lenne, ha mind a kész süteményben végezné)
A minitorták elkészítése abban különbözött, hogy kiszúrtam kör formákat, megkentem őket a krémmel, majd bevontam a külsejét is krémmel és megszórtam a pisztáciával.
Hozzávalók a tésztához: (kb. 30x20-as tepsihez)
- 6 db tojás kettéválasztva
- 10 ek. darált pisztácia
- 1 tk. sütőpor
- 6 ek. cukor
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 500 g mascarpone
- 6 ek. porcukor
- 1/2 cs. por alapú zselatin
- 1 ek. narancsvirágvíz
- 1 rúd vanília kikapart magjai
További hozzávalók:
- darált pisztácia
Elkészítés:
- A tésztához a tojások fehérjét egy csipet sóval verjük habbá.
- A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a darált pisztáciát és a sütőport, majd keverjük el alaposan az egészet. Óvatosan forgassuk bele a fehérje habot.
- Öntsük tapadásmentes (vagy kivajazott) sütőformába és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe kb. 30 percre (tűpróba!).
- Miután kivettük a tésztát a sütőből, hagyjuk kihűlni.
- A krémhez keverjük el a szobahőmérsékletű mascarpone-t a krém további hozzávalóival.
- Öntsük a kihűlt tészta tetejére és egy éjszakára rakjuk a hűtőbe / hűvös helyre.
- Másnap szórjuk meg a sütemény tetejét darált pisztáciával és díszítsük ízlés szerint.
Én egy kicsit (direkt) több krémet kevertem ki, így azt fagyigépbe raktam és a süti mellé kínáltam.
Reni, ezek brutál jól néznek ki! Imádom a pisztácia ízét és a színét! Gyönyörű fotók!
VálaszTörlésCsodás, mint mindig, nekem a forma is nagyon bejön:-))
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, bár ugye ez nem szép zöld szicíliai pisztácia, hanem inkább valami keleti, vagy arab országból származó és inkább sárgás. Látni, hogy csak elvétve van köztük egy-egy szép zöld :)
VálaszTörlésAzért elmegy, én csak ilyen fajtához jutok hozzá :)
Nagyon jól néznek ki! A csészék honnan származnak? Valami eszméletlen aranyosak.
VálaszTörlésNekem ez is szép zöld :). Én még nem is találkoztam sózatlannal, jó mondjuk annyira nem is kerestem még. Nekem bejön egyébként a sózott az édességekben.
VálaszTörlésA csészék a Kéttemplom Galériából valók :) Szerettem volna ebből a készletből egy egész szettet, de csak ezek voltak leárazva, a többinek nagyon magas ára volt :D
VálaszTörlésVera, nálunk a piacon van egy magos, na ott szoktam sózatlan pisztáciát kapni szinte mindig :)
Szerintem sem lehet nagyon gáz a sózott az édességekben.
Olyan cukik! Nekem a formája és a színe is megfogott! Szépek!
VálaszTörlésJajj féltem attól, hogy nem fog tetszeni nektek, de lehet csak én vagyok magammal szemben nagyon kritikus, hogy ilyen bénán szórtam rá a darált pisztáciát a külsejére :D
VálaszTörlésÖrülök nagyon, hogy tetszik!
Reni!
VálaszTörlésA Kéttemplom Galéria a virágóránál van ugye?
A "madaras tecsóban" lehet venni sótlan őrölt pisztáciát 600 Ft körül van. Én Ausztriából hoztam eddig, ott másfél Euro körül van.
Aha, a Virágóra mellett nem sokkal. Auchanba csak nagyon ritkán járunk, de amikor ott vásároltunk akkor sem láttam sózatlan pisztáciát ott. Lehet régen voltunk... :)
VálaszTörlésCsodálatos fényképek! Nagyon tetszik a kis dísz is a pisztácia tortácska tetején, kis kecsesen / bájosan hajlik a vaníliarúd ;) Szép a színkombináció is, ez a kékes-szürke háttér nagyon jól mutat. Kicsit mintha átütne még a fa eredeti színe - ez jpeg hatás, vagy tényleg eltűrne még egy lekenést?
VálaszTörlésKöszi, örülök, hogy tetszik!
VálaszTörlésAha, átüt rajta a fa, majd egyszer talán még egyszer átmegyek rajta a festékkel :)
Reni! Annyira gyönyörűek a fotóid!!! Mindegyik külön megkomponálva. Csak ülök a monitor előtt és gyönyörködöm bennük:-)) Nálam, hogy pont milyen étel készült, csak másodlagos:-)) Gratulálok!!
VálaszTörlésMóni, nagyon szépen köszönöm! Tényleg igyekszem a összes fotómat megkomponálni, persze nem mindig jön össze úgy, ahogy szeretném, sőt általában totál elégedetlen vagyok a kész fotókkal. Van néhány kedvencem, de ami mondjuk a fotózásnál tetszett, lehet, hogy egy hét múlva már nagyon nem jön be :) Nem baj, ez visz előre, ettől sikerül fejlődni.
VálaszTörlésFantasztikus és nem csak látványra
VálaszTörlésSzia ne haragudj, a hétvégén szeretném megsütni évfordulóra :) nagyon tetszik a recept egyszer mar akartam elkészíteni de nem kaptam pisztaciat :( ahogy olvasom ebbe nem kell Liszt??(bocsánat ha hülye a kérdés) ha nem találok narancsvizet az nagy gond ha pici narancs level helyettesítem?? Írtad hogy ez a recept egy tepsüre való ? Kb mekkorára? Es hogy a cappucino szelethez hasonlóan csinálnad akkor csak a tetejére tennél krémet ?? Es utolsó kérdés hogy a zselatint hogy adod hozza es milyen fajtát nekem sose sikerül :( bocsánat a sok kérdésért ;) köszönöm válaszod előre is MEg kezdő vagyok
VálaszTörlés