Mákos guba kicsit másképp
Már régóta készültem arra, hogy sütök gubát, de nem a klasszikus leforrázott kiflis megoldást akartam választani, hanem annál egy kicsit összetettebb desszertre vágytam. Egy olyanra, aminek van helye egy gasztroblogon. Legnagyobb inspirációt a 67 gubája nyújtotta, így a hétvégén nekivágtam és elkészítettem a saját verziómat. Nagyon finom, krémes, habos, szaftos... Igazi kézműves darab, mert még a kifliket is én sütöttem hozzá. Sokat gondolkoztam azon, hogy mi legyen az alapja, kalács, kifli, vagy a kettő keveréke, de végül a házi vajaskifli mellett döntöttem. Jó választás volt. Sodó nem került mellé, hanem próbáltam egy kicsit extrázni. Mákfagyit főztem mellé, ami a forró gubára gombócozva szépen ráolvad, a vaníliás-mákos krém pedig így szépen befolyik a kiflikarikák közé.
Amikor nekiálltam, nem tudtam, hogy mi lesz belőle, hogy jó mennyire lesz jó, ha a habot is beleteszem, nem lesz-e olyan, mintha egy elrontott máglyarakás lenne stb., de neeem. Határozottan mákos guba ízű, vagy még annál is jobb. Nagyon jó kontrasztot alakít egymással a jéghideg fagyi és a sütőből éppen csak kivett, tűzforró guba. Mindenkinek szívből ajánlom, hogy készítse el, próbálja ki, kísérletezzen vele!
Ne kérdezzétek, hogy a fagyihoz miért villát adok :) |
A kifli recept Limara érdeme, egyszer korábban már sütöttem itthon, de azóta nem került rá sor, pedig isteni ! Nem kell megijedni a forrázástól, nem nagy hókuszpókusz az sem!
Hozzávalók a gubához:
- 12 db vajaskifli
- 3 dl tej
- 3 tojás kettéválasztva
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 3 ek. cukor
- 2-3 ek. darált, cukros mák
- vaj a forma kikenéséhez
- csipet só
Elkészítés:
- A kiflit szeleteljük fel vékonyan.
- A tojások fehérjét verjük a csipet sóval kemény habbá.
- A tojások sárgáját keverjük habosra 2 evőkanál cukorral.
- A tejet forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjaival és 1 evőkanál cukorral, majd folyamatos keverés mellett öntsük a habos tojássárgához, majd óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot.
- A sütőformát kenjük ki vékonyan vajjal, béleljük ki kiflikarikákkal. szórjuk meg a cukros mákkal, majd öntsük rá a tojásos-tejes keverék felét.
- Pakoljuk rá a következő adag kiflit, majd öntsük rá a maradék tojásos-tejes keveréket és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Hozzávalók a fagyihoz:
- 4 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 3 ek. cukor
- 3 ek. darált mák
- 1 rúd vanília kikapart magjai
Elkészítés:
- A tejet melegítsük fel a vanília kikapart magjaival.
- A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a meleg tejet. Az egészet töltsük vissza egy forralóedénybe, keverjük hozzá a mákot és alacsony lángon sűrítsük be.
- Hűtsük le a krémet, majd fagylaltgépben készítsük el. (Ha nincs fagyigép, akkor töltsük az egészet egy fagyasztható műanyag tálba, majd félóránként (5-6szor ismételjük meg) keverjük, turmixoljuk át alaposan.
Adagoljuk a gubát tányérokba, majd koronázzuk meg egy-egy gombóc fagylalttal.
This looks so delicious I have to try this recipe the next days! And mouthwatering pictures as always!
VálaszTörlésFantasztikus képek
VálaszTörlésGyönyörűek a kiflig és a guba is nagyon finom lehet!
VálaszTörlésEhm khm...kiflik. Az első kép pedig nagyon nagyon tetszik!
VálaszTörlésNyam-nyam... én most azokhoz a kiflikhez kaptam kedvet! Nagyon megkívántam... meg kell sütnöm, addig nem nyugszom! :)
VálaszTörlésHuh, de megkóstolnám, szeretem a mákos gubát amúgy is, de ez!!!!
VálaszTörléswonderful!!!
VálaszTörlésEzt nagyon jól kitaláltad!
VálaszTörléstetszik! felveszem a listámra!
VálaszTörlésThank you!! :)
VálaszTörlésIt's worth a try! My husband and I really love this food.
Bianka, köszi!
Noémi, tényleg nagyon finom volt. A klasszikus gubát (simán forralt tejjel leöntve, aztán megpirítva) biztos, hogy nem tettem volna fel a blogra, de ez így egy kicsit összetettebb, "egészebb" finomság.
Zizi, próbáld ki, tényleg nagyon jó! :)
Életünk és ételeink, hát igen, ez elég ütősre sikeredett :)
Astorfiammante, grazie! ;)
Szemirámisz, a legfőbb ihletet tényleg a 67 adta :)
Kinga, örülök, próbáld ki, ha teheted!
Nekem ezek a főzött krémek az istenért se akarnak besűrűsödni.... Vagy rántotta lesz, vagy semmi.
VálaszTörlésMit rontok el?
Kicsapódik?
VálaszTörlésLehet, hogy épp csak egy picit főzöd túl és akkor már nem sűrű, hanem rántotta lesz :( Épphogy elkezd sűrűsödni, akkor már jó is, azaz ahogy "rottyan" egyet. Ha konkrétan forrni kezd, az már nem jó, mert kicsapódhat pillanat alatt.
Vagy túlrottyan és kicsapódik, vagy 10 perc alatt se történik semmi....
VálaszTörlés