Ismét egy kis leveles
Egy natúr croissant és egy édes paprikás csiga formájában. Mostanában többször is készítettem ezt a fajta tésztát, de ennyire leveles még sosem lett. Tippem szerint nagyon sok múlik azon, hogy mennyire friss az élesztő, milyen a liszt és milyen minőségű a vaj. A paprikás csiga gyerekkorom óta az egyik kedvenc kelt tésztám, a mama nagyon sokat sütött ilyet, igaz nem leveles tésztából. Lehet sokaknak meglepő, de a pirospaprika cukorral, valamint vajjal van összekeverve és úgy van betöltve a tésztába. Régen ez volt a szegények kakaója.
A Szakácsok könyvéből származó receptet már egy picit a saját magaméra formáltam, nekem így jobban sikerül mindig, mintha a könyv utasításait követném. Azzal sincs baj, de így jobb lesz :) Bocsánatot kérek a rengeteg kép miatt, kicsit elszaladt velem a ló....
Én egy adag tésztát készítettem, majd ezt feleztem meg, így lett csiga és croissant is.
A leveles tészta készítése otthon igencsak macerás, de megéri néha rászánni az időt, hiszen nagyon büszkék lehetünk majd arra, ha a tészta valóban leveles lesz.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 g friss élesztő
- 150 ml langyos víz
- 600 g rétesliszt
- 6 g só
- 75 g cukor
- 35g puha vaj
- 100 ml tej
- 400 g hideg vaj
A kenéshez: - 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- csipet só
(na én ezt elfelejtettem és csak egy sima tojással kentem le, így nem is lett olyan igazán croissant-os a külseje)
Hozzávalók a csiga töltelékéhez: (ez fél adaghoz, de ha az egész adag tésztából csigát akarunk sütni, akkor az alábbi mennyiség duplája az aktuális)
- 1 ek. vaj
- 1 ek. édes fűszerpaprika
- 2-3 ek. kristálycukor
Elkészítés:
- Oldjuk fel az élesztőt a vízben. A lisztet szitáljuk egy mély tálba. Keverjük bele a sót, a cukrot, a puha vajat, a tejet és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze. Takarjuk le és szobahőmérsékleten kelesszük duplájára.
- Ha a tészta megkelt, dagasszuk át még egyszer, csomagoljuk fóliába és pihentessük másfél órát a hűtőben.
- Vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át a tésztát újra, majd fóliába csomagolva tegyük a fagyasztóba fél órára.
- Ha a mélyhűtőből kivettük a tésztát, határozott, hosszú és gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, majd a hideg vaj felét oszlassuk el a tészta kétharmadán. Hajtogassuk a tésztát úgy, hogy először a vajazatlan részt hajtjuk a középső harmadra, majd rá az alsó harmadot. Csomagoljuk frissentartó fóliába, tegyük a fagyasztóba fél órára, majd a hűtőbe egy órára.
- Nyújtsuk ki a tésztát és járjunk el ismét a 4. pont szerint, majd rakjuk fél órára a fagyasztóba, 1 órára a hűtőbe.
- A paprikás töltelékhez olvasszuk meg a vajat és keverjük sűrű, krém állagúra a paprikával és a cukorral együtt.
- Vágjuk ketté a tésztát, az egyik felét csomagoljuk fóliába, tegyük vissza a hűtőbe. A tészta másik felét nyújtsuk ki (ha jó a tésztánk, akkor lisztezni sem kell a felületet, mert abszolút nem ragad) kb. 3 mm vastagságúra, kenjük meg paprikás töltelékkel, tekerjük fel és vágjuk fel ujjnyi vastagságú darabokra. Helyezzük az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kenjük le tojással, hagyjuk még szobahőmérsékleten kb. 30 percet kelné, majd toljuk 185°-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
- A tészta másik felét vegyük ki a hűtőből (ebből lesz a croissant), nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra.
- Vágjuk háromszögekre a tésztát és csavarjuk fel őket. Kenjük le a tojással és hagyjuk ezt is még bő fél órát kelni. Ezután toljuk 185°-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
Levelest csinálok gyakran, de az élesztőset még mindig halogatom. Most adtál egy lökést! Nagyon szépek lettek.
VálaszTörlésKöszi, Noémi!
VálaszTörlésÉn meg még csak élesztőset csináltam itthon :) A másikat még sosem próbáltam :)
Nagyon szépek tényleg, ügyes vagy!
VálaszTörlésMilyen lehet a paprikás cukorral??? El sem tudom képzelni...
Hú,Reni ez nagyon jó lett.
VálaszTörlésMáskor is ennyi képet kérünk!:)
Thrini, nagyon jó, próbáld ki egyszer! :)
VálaszTörlésBrasilian az tuti, hogy a következő két sütis bejegyzésben is sok fotó lesz :)
Hát ez fantasztikus! Gyönyörűek. A csiga is, a croassant is! :)
VálaszTörlésGyönyörűek! Ez a cukros paprika érdekesen hangzik, még nem hallottam ezt a párosítást. Én szeretem a sok képet:)) Milyen az új gép? Megkérdezhetem, pontosan mire cserélted le a régit?
VálaszTörlésDuende, köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésCecile, lehet érdekesen hangzik, de tényleg nagyon jó! :)
Ezek a fotók még nem is az új géppel készültek, hanem ez volt a régi "utolsó" sorozata. :) 7D lett az új választás. Természetesen maradtam Canon-os :)
Ismét nagyon hangulatos képeket csodálhatunk, a recept már csak másodlagos számomra, a képek elvarázsoltak!
VálaszTörlésCsodaszép képek!Kalácsban már ettem ilyen tölteléket, biztos ebben is nagyon finom lehet!:-)
VálaszTörlésYou have a gorgeous blog. Your photos are beautiful!
VálaszTörlésAh, de gyönyörűűűűűűűűűűűű!!!!!
VálaszTörlésErika, Nelli, Vera, köszönöm szépen!
VálaszTörlésSari, thank you so much! I'm glad, you like it!
Nagyon szép képek ;) Különösen jól hat az élénk piros és sárgás szín a szürkésebb, de nem hideg háttéren. Tetszik a töltelék is - elvégre a paprika édes önmagában, szóval miért ne lehetne cukorral tovább az édes irányba vinni ;)
VálaszTörlésRobi, köszi! :)
VálaszTörlésFantasztikus!!
VálaszTörlés