Crostata di marmellata
Ez egy nagyon egyszerű sütemény, ami életmentő tud lenni a nagy-nagy süteményéhség időszakában. Meg amúgy is... Gyorsan elkészül és még tarolni is lehet vele. Az olaszoknál klasszikusnak számít ez a lekváros pite, gyakorlatilag mindenféle lekvárral készítik. Rómában legalább 5-6 félét kóstoltam anno. Imádtam, minden reggeli alkalmával bevágtam egy szelettel.. vagy kettővel... :)
Ezt a téglalap alakú pitesütőformát is a konyhakiállításon szereztem, már előre látom, mi fog sülni benne és hogy fogom lefotózni, amikor itt lesz a spárgának a szezonja.... Azt is várom már. Addig is maradt a házilag készített málnalekvár és a fagyasztott gyümölcs. Nyáridézőnek. Imádom ezeket az apró kis piros csodákat. Alig várom, hogy epret, málnát, szedret, áfonyát, ribizlit lehessen venni a piacon... bár mondjuk egyelőre azzal is megelégednék, ha végre 15° fölé emelkedne minden nap a hőmérséklet.
Gyönyörű tavaszt várok, hiszen nagyon sok esküvőm lesz (még azért vannak szabad helyek), már ezen hétvégén el is kezdem a szezonom. Remélem, hogy ez majd a blogon nem látszik meg és ugyanilyen aktivitással töltöm majd fel a recepteket és az ételfotókat. Szeretem a blogom. Egyre jobban. Egyre jobban szeretem fotózni az ételeket, egyre több kiegészítőt és hátteret tudok magaménak, amivel színesebbé tudom tenni a fotóimat. Jó kis elfoglaltság ez. :)
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- csipet só
- 1 rúd vanília
- málnalekvár (de lehet más is, ez bármilyen lekvárból és gyümölcsből jó)
- málna (ez el is hagyható én pl. csak a kicsikbe tettem gyümölcsöt, a nagyobb pitében csak lekvár volt)
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a vajjal és a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a vanília kikapart magjait és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Csomagoljuk fóliába és tegyük egy órára a hűtőbe.
Ezután a tészta háromnegyedét nyújtsuk ki, majd helyezzük egy kivajazott piteformába.
Kenjük meg a lekvárral (jó vastagon!) majd szórjuk meg gyümölccsel (opcionális!).
A maradék (negyed adag) tésztát nyújtsuk ki és vágjunk belőle 7-8 mm vastagságú csíkokat. Ezekből készítsünk "rácsot" a pite tetejére, majd toljuk az egészet 200°-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
A lisztet morzsoljuk el a vajjal és a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a vanília kikapart magjait és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Csomagoljuk fóliába és tegyük egy órára a hűtőbe.
Ezután a tészta háromnegyedét nyújtsuk ki, majd helyezzük egy kivajazott piteformába.
Kenjük meg a lekvárral (jó vastagon!) majd szórjuk meg gyümölccsel (opcionális!).
A maradék (negyed adag) tésztát nyújtsuk ki és vágjunk belőle 7-8 mm vastagságú csíkokat. Ezekből készítsünk "rácsot" a pite tetejére, majd toljuk az egészet 200°-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
Éjjel két óra ide vagy oda, én most ebből ennék egy-két szeletet!:-)
VálaszTörlésNagyon, nagyon szépek a fotók megint!
Szeretek hozzád jönni nagyon!:-)
Nelli, igen ez egy igen kései posztra sikeredett.... vagy inkább koraira? :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, igyekszek továbbra is szép fotókat hozni!
Csodálatos fotók és ínycsiklandó sütik :)
VálaszTörlésNagyon szépek a képek Reni! A lila pedig különösen jól esik a szememnek, lelkemnek,gyógyító hatású.
VálaszTörlésA süti is nagyon jó, én rácsos linzert szoktam sütni,ami ehhez hasonló, szintén málnalekvárral autentikus, de bármilyen piros bogyós mehet rá.
Jó munkákat, szépséges tavaszt Neked! :)
Zsiri, köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésPötipite, köszönöm neked is! A lila szín nekem is nagy kedvencem mostanában, abból is a mélyebb változatok. Így nagyon örültem neki, amikor sikerült ilyen színű festéket szerválnom az egyik háttérhez. Rácsos linzert anyukám is nagyon sokat készített, tipikus "nincs kedvem sütni, de mégis kéne valami" sütemény volt nála :)
Ez lesz az első "független" tavaszom. Alig várom :)
Csodaszép képek, kész színterápia!
VálaszTörlésMegrögzött lila-rajongó vagyok, úgyhogy ez most a kedvenc sorozatom Nálad :) A sk. málnalekvárom már megettük, de szerintem a saját ribizlissel sem lesz rossz!
VálaszTörlésSzerinted ezeket a felbontású képeket már be lehet állítani képernyővédőnek? A legutolsó meg a hátulról a harmadik a kedvencem!
Az enyém most van a sütőben. Kiváncsi vagyok milyen lesz. Nagyon puha lett a tésztája, ezért a rácsot rá már csak sodorni tudtam.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, és gyönyörűek a fotóid!
VálaszTörlésHmmm....most ennyire telik tőlem :) Gyönyörűek.
VálaszTörlésÖrülök, hogy egyre jobban szereted a blogodat, nem rég fedeztelek fel és én is hasonlókat érzek...:D
VálaszTörlésSzínvonalas, jó hangulatú, minden nap meglátogatlak! :)
:)
VálaszTörlésKöszönöm a kedves kommenteket! Mostanság én is rajongok a liláért... és a türkizért :)
Martinelli, aa nagyon lágy lett a tészta, akkor legközelebb mehet bele egy tojás a kettő helyett. Lehet az enyémek sokkal kisebbek voltak, mint a tieid :]
Szia Reni!
VálaszTörlésMegcsináltam...szilvás változatban...imádom az ilyen piteféle-dolgokat, de valahogy a tésztája mindig fogtörősre sikerült...EDDIG!!!Végre egy normális tésztarecept!Omlós, puha,mégsem átázós...Csodás!
Várom a meggyszezont, hogy azzal tölthessem meg!
Szép napot:
Dorisz.
Szia Dorisz!
VálaszTörlésAhogy elkezdted írni a kommentet, azt hittem, hogy rossz lesz a vége :) Hála az égnek, hogy nem! Én is alig várom a friss gyümölcsöket!
Reni, köszönöm. Igaz, hogy én kicsit megreformáltam a receptet, mert tk lisztet használtam és margarint. Lehet emiatt, de az tuti, hogy házi tojások voltak és nagyok.
VálaszTörlésItt látható az enyém. http://sulymegtartas.blogspot.com/2011/03/lekvaros-racsos-crostata-di-marmellata.html
Én előbb lejegyeztem, aztán elkezdtem összeszedni az alapanyagokat és láttam, hogy se sütőpor, se szodabikarbona, se élesztő. Gondoltam kihagytam, de amikor láttam, hogy nem kell bele.......hát jó, meglátjuk mi lesz. De nagyon finom, omlós. A nagymamám sütött régeb ilyet, de ő nagy tepsibe tette, viszont a recept nem tudom merre lett. Ezért örültem, amikor rád találtam.
VálaszTörlésJahj, de gyönyörű szépek!!! :)
VálaszTörlésóóóó, hgy én mennyi ilyet megettem korán reggel tavaly Sorrentóban...:p amásik kedvencem egy krémes, linzeralapú túró (pontosabban ricotta) torta volt, annak most kísérletezem a receptjével.
VálaszTörlésnyáron fagyasztottam le egy rakás málnát.. és megtaláltam ezt a receptet. A képek mese szépek, tényleg gyönyörűek ;) A sütit ma sütőm meg és nagyon izgatott vagyok:)
VálaszTörlésA málna lekvárt te csináltad? ha igen annak receptjét elárulod ? köszönöm