Szilveszteri falatok
Ezek a receptek megtalálhatók a receptfüzetben, viszont most itt is szentelek nekik egy bejegyzést, így még könnyebben rá lehet találni a blogon. Vannak köztük egyszerűbb és extrább ötletek is, remélem mindenki talál magának tetszőt.
Ja és egy jó hír! Úgy döntöttem, hogy negyedévente fogok készíteni egy a karácsonyi ajándékmagazinhoz hasonló kiadványt. A koncepción még gondolkozom, hogy miként legyen felépítve, hogy vegyesen szerepeljenek benne receptek vagy sem, hogy az évszakokra jellemző alapanyagok legyenek benne, vagy hogy tematikus kiadványok legyenek-e (desszertek, húsok, tészták stb.)
Sajtos rudak
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 ek. ecet
- 2 dl tejföl
- 2 tk. só
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 db tojás
- A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá az ecetet, a tejfölt és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle tésztát.
- Csomagoljuk fóliába, majd hagyjuk a hűtőben pihenni minimum 2-3 órát.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 6-7 mm vastagságúra, majd kenjük le a felületét felvert tojással.
- A sajtot szórjuk a tetejére, majd késsel/derelyevágóval vágjuk a tésztát 1x6 cm-es darabokra. 180°-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg őket.
Blini sajtkrémmel és füstölt lazaccal
Hozzávalók:
- 75 g rozsliszt/hajdinaliszt
- 25 g finomliszt
- 2 g só
- 80 g főtt burgonya
- 5 g friss élesztő
- 75 g sör
- 100 g víz
- 40 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- 10 dkg krémsajt
- füstölt lazac
- kapor
Elkészítés:
- Egy tálban törjük össze a burgonyát, adjuk hozzá az élesztőt, a sört és a vizet, majd a liszteket és a sót. Takarjuk le és szobahőmérsékleten pihentessük 2 órán át.
- Verjük a tojás fehérjét laza habbá. Keverjük az élesztős tésztához a tojássárgáját és a vajat, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
- Kanalazzunk 1-1 kanálnyi masszát egy forró serpenyőbe és lassú tűzön süssük meg a „palacsinták” mindkét oldalát.
- Kenjük meg a kaporral elkevert krémsajttal, helyezzük rá a füstölt lazacot.
Rákkoktél
Hozzávalók:
- 1 fej jégsaláta
- 20 db garnélarák
- 1 tojássárgája
- 1 mk. mustár
- 1 mk. fehérborecet
- 125 ml olaj
- 1 tk. citromlé
- 5 ek. paradicsompüré
- 1 tk. őrölt pirospaprika
- worchester szósz
- tabasco szósz
- só
- bors
- citrom
- A szószhoz üssük egy tálba a tojássárgáját, adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot és ecetet. Folyamatos keverés mellett kezdjük el óvatosan hozzácsurgatni az olajat addig, amíg el nem fogy. A végére egy sűrű, fényes krémet kell kapnunk, a majonézt. Ezután keverjük bele a citromlevet, a paradicsompürét, a pirospaprikát és a szószokat.
- A rákokat tisztítsuk meg, majd forró serpenyőben pirítsuk meg őket pár perc alatt (ha előfőzott rákkal dolgozunk, akkor épphogy csak melegítsük át a serpenyőben).
- Halmozzuk a rákot jégsalátalevélre, locsoljuk meg a szósszal, adjunk mellé citromgerezdet.
Leveles falatkák
Hozzávalók:
- 2 cs. leveles tészta
- 250 g sajtkrém
A zöldfűszeres változathoz:
- 2 ek. finomra vágott bazsalikom
- koktélparadicsom
- só
- bors
A kapros változathoz:
- 1 ek. kaporlevél
- lazackaviár
- só
- bors
A tonhalas változathoz:
- 2 ek. konzerv tonhal
- só
- bors
- ár csepp citromlé
- fekete olajbogyó
- finomra vágott petrezselyem
Elkészítés:
- A leveles tésztából szaggasunk ki köröket, majd a csomagoláson szereplő utasítások szerint süssük meg.
- Osszuk három részre a sajtkrémet.
- A zöldfűszeres változathoz keverjük össze a sajtkrémmel a bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk.
- A kapros változathoz keverjük össze a kaprot a sajtkrémmel, sózzuk és borsozzuk.
- A tonhalas változathoz villával törjük össze a halat, keverjük hozzá a sajtot, a finomra vágott petrezselymet, sózzuk és borsozzuk.
- Ha a tésztafalatok kihűltek, akkor halmozzunk a tetejükre 1-1 teáskanálnyi krémet, a zöldfűszerest díszítsük negyedbe vágott koktélparadicsommal és bazsalikomlevéllel, a kapros változatot kaviárral, a tonhalkrémest fekete olajbogyóval.
Nagyon guszták ezek a falatkák, szépek a fotók.
VálaszTörlésKöszi! :)
VálaszTörlésKöszönet az emlékeztetőért :) Pont a sajtos rudakat meg a leveles falatkákat néztem ki a füzetből szilveszterre :)
VálaszTörlés:)
VálaszTörlésGondoltam nem mindenki látta a receptfüzetet és így talán könnyebb rátalálni a receptekre :)