Zöldfűszeres, rókagombás bruschetta - VKF! 37.
Tudom-tudom, nem rég szerepelt a blogomon egy vargányás bruschetta recept, de a mostani rohanós napjaimban ennyire telik tőlem (na jó, volt már itthon közben lasagne házi tésztából, sajtban sült csirkemell, tiramisú, fagyi stb.), de ez annyira finom lett, hogy úgy gondoltam, igazán elfér az itteni gyűjteményben. Szombaton esküvőzés előtt, reggel még kimentünk a piacra, ahol ismét vettem friss gombát, sárga rókagombát és vargányát. (ezúttal alaposabb körültekintéssel jártam el a vargányavásárlás körül, mert levágattam a gombák tönkjeinek végét, hogy megbizonyosodjak róla, hogy kukacos-e vagy sem). A vargányára sajnos nem volt időm, így azt lefagyasztottam, de a rókagombából futotta erre a nagyon gyors finomságra. Mostanában elég jó a gombatermés, köszönhető ez a "csodálatos" esős időnek.
A piacon (Fehérváron) a csarnok területén kívül van egy virágárus bácsi, akinek voltak nagyon szép fűszernövényei is. Én most rozmaringot, kakukkfüvet és zsályát vettem, de mondta, hogy tud mindenféle különlegességgel szolgálni, pl. izsóppal, csomborral stb. Legközelebb szeptember végén jön árulni!! (konkrét fűszernövény dzsungel van a konyhaablakomban)
Hozzávalók:
30 dkg sárga rókagomba, 2-3 nagy levél zsálya, 2 ág kakukkfű, 1 ág rozmaring, 2 ek. vaj, só, bors, olívaolaj,
Elkészítés:
A gombát kevés olívaolajon egy serpenyőben megpirítom. Ezután hozzáadom a vajat, a fűszernövényeket, sózom és borsozom. Amikor elfőtt a leve a gombának, felöntöm kb. 0,5 dl vízzel és ezt is elfőzöm róla. (ekkorra szépen bevonja a gombákat a krémes, vajas szósz). Kenyeret pirítok, bedörzsölöm őket fokhagymával, majd a tetejükre halmozom a gombát.
És ez a fűszernövény dzsungelem. Van itt menta, fodros metélőpetrezselyem, oregano, citromfű, citromkakukkfű, kakukkfű, rozmaring (terülő és bokrosodó is), zsálya, aloe vera...
Hú,micsoda fűszerparadicsom!!Irigyellek érte:)
VálaszTörlés:) és a bazsalikombokrom még nincs is rajta :)
VálaszTörlésEzek a fotók megint! Már harmadszor jöttem vissza nézegetni őket! :)
VálaszTörlésJaj, de gyönyörű lett!
VálaszTörlésVesta, de jó! Örülök, hogy ennyire tetszenek!
VálaszTörlésNiki, köszi :)
Ez igen, egyszerű, nagyszerű, ötletes és finom! És mi kellene még?
VálaszTörlésEgy szelet a rókagombás pirítósból:-)
Én is simán lenyomnék belőle egy-két szeletet még ma is :)
VálaszTörlésCsodaszépek a képek, és hát a recept is. Köszönjük.
VálaszTörlésCsodás képek és az étel is valami mennyei lehet
VálaszTörlésHú, ez nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésÉs nagyon szépek a képeid is!
Elküldhetnéd azt a bácsit felénk is....:))
VálaszTörlésIcus, Bianka, Szemirámisz köszönöm!
VálaszTörlésNotte, én lepődtem meg rajta a legjobban, hogy ilyen árusok is előfordulnak Fehérváron...
A változatosság kedvéért jön majd még egy gombás recept, dehát úgyis ez a vkf témája :)
Szia Reni!
VálaszTörlésTe vagy a kedvenc gasztrobloggerem, olyan jó, hogy te mindig válaszolsz a kommentekre :-).
Szia!
VálaszTörlésÓ, köszönöm, nagyon kedves tőled! Ezért állítottam be, hogy minden hozzászólásról kapjak e-mailt, mert így mindegyik kérdésre, kommentre tudok válaszolni!
Van valami trükköd, amitől ilyen szép buják maradnak a bokraid? :-)
VálaszTörlésNem tudom, hogy pontosan miért érezhetik ilyen jól magukat. Beszélek hozzájuk! :D na jó nem, hanem szerintem a konyha kedvező fekvése tesz ilyen jót nekik (nyugati oldalon van)
VálaszTörlésNahát, ez a "füvészkert"! Ilyet kell nekem is összehoznom. Jegyeztelek amúgy a VKF-re. :)
VálaszTörlésCsodaszépek a képek, és az ételek pedig....ötletesek, egyszerűek, mindent leírsz, amit tudni lehet róla! gratula a bloghoz!
VálaszTörlés