Cozze gratine


 ... azaz kenyérmorzsában sült feketekagyló. Ezzel a fogással gyakran találkozni az olasz vendéglők, éttermek étlapjain, nagyon népszerű és személy szerint nekem az egyik kedvencem. Előételként szokás fogyasztani, bár nekem most tökéletesen megfelelt főfogásnak is. Ha sikerül friss feketekagylóhoz jutnunk, akkor semmi akadálya annak, hogy elkészítsük, hiszen nagyon-nagyon egyszerű étel!

A szavazás (gondolom már láttátok) lezárult a blogomon és úgy néz ki, hogy legtöbben a receptfüzetet szeretnétek karácsonyi ajándékként a blogomon látni. Így a "szokásos" falinaptár mellett jön majd a receptfüzet is! Részletekről majd karácsony környékén írok...

Ritkán nézek híradót a tévében, de tegnap egészen véletlenül odakapcsoltunk. Azt a hírt közölték, hogy sárlavina árasztott el egy dél-olasz kisvárost... furcsa érzés kerített hatalmába és ahogy ránéztem a tévé képernyőjére, máris láttam, hogy az én gyönyörű Atranimról van szó! Nagyon megrázott, hiszen ez a város a szívem csücske... Remélem, hogy hamar össze tudják szedni magukat a lakosok, segítenek egymáson (normál esetben is igen segítőkész emberek, gondolom ilyen tragédia esetén ez fokozódik...) és újra a régi, bájos fényében tündököl majd a kisváros. Valószínűleg imádott éttermünk - Mistral - is hatalmas károkat szenvedett, erőt és kitartást kívánok nekik!
(Nem is tudom, miért írtam le ezeket a sorokat, csak valahogy kibukott belőlem... pláne, hogy ez a kaja is egy az egyben az ott eltöltött csodás napokat/heteket idézi fel bennem. Ez az a külföldi város, ahol eddig a legtöbb időt - 1 hónapot - töltöttem.)

 

Hozzávalók:
3-4 szelet száraz kenyér, 20 db feketekagyló, 1-2 tk. citromlé, 2 ek. durvára vágott petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj

Elkészítés:
A kagylókat megtisztítom, majd lefedve, pár perc alatt megpárolom őket. Amik csukva maradtak, kidobom. A kagylóhéjat kettészedem és a húsát az egyik héjba helyezem. Sütőtálba teszem őket szépen egymás mellé. Robotgépben ledarálom a szárazkenyeret a petrezselyemmel, a fokhagymával, a citromlével és kevés olívaolajjal. Ebből a morzsából 1-1 teáskanálnyit a kagylókra teszek, majd 200°-ra előmelegített sütőben, 10 perc alatt szép pirosra sütöm őket. Meglocsolhatjuk még kevés olívaolajjal, majd melegen fogyasztjuk!

 

Megjegyzések