Fekete risotto
Hirtelen ötlet volt, hogy ez lesz az ebéd, mert igazából nem számítottam arra, hogy találok szépiatintát Fehérváron. És láss csodát! Van a Távírda-Kégl Gy. utca között átjáróban egy nem régen nyílt delikát bolt (Kavalkád a becses neve), ahol sok-sok finom boron kívül találni mindenféle érdekességet is. Itt bukkantam rá a tintára... nem olcsó, viszont kitart sokáig. Kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz és hogy jól sikerülnek-e majd vele az ételek, de úgy érzem ezután a risotto után, hogy ügyesen fel fogom én használni ezt az okosságot.
Hozzávalók 2 főre:
10 dkg arborio rizs, 8 dl alaplé [én most halalaplé hiányában egy gyors zöldségalaplevet készítettem: mindenféle zöldséget, azaz répát, hagymát, zellert, petrezselyemgyökeret, fokhagymát, valamint zöldfűszert (lestyán, tárkony, rozmaring, kakukkfű, babérlevél), egész borsot, köménymagot adtam 1 l vízhez, egy órán át főztem = zöldségalaplé], 3 tk. szépiatinta, 1 vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor (én most rosét használtam), vaj, frissen reszelt parmezán, kevés olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, majd az olajon megpirítom. Hozzáadom a rizst, amit szintén megpirítom, majd felöntöm az egészet a borral, amit elfőzök róla teljesen. Ekkor hozzáadom az első merőkanál alaplevet és a tintát. Folyamatos keverés mellett elfőzöm az összes levét, majd jöhet a következő merőkanál alaplé. Ezt addig folytatom így, amíg az alaplé teljesen el nem fogy (ekkora a rizs al dente megfő, pont ideálisnak kell lennie!) Elzárom az edény alatt a gázt, beledobom a hideg vajat és a reszelt parmezánt. Alaposan összekeverem és azonnal tálalom!
Én most grilleztem hozzá néhány garnélarákot, de tintahal darabkákat is adhatunk hozzá feltétnek.
: ) szuper!
VálaszTörlésMi velencében ettünk paradicsomos-tintahalas-sepiatintás spagettit, velencei spagettinek hívták. Azóta már megtaláltam a receptet az Olasz Kulináriában, de ott éppenséggel szicíliai fogásnak van említve. Mindensetre nagyon finom volt. Majd én is ki akarom próbálni, de még nem találtam sepia tintát.
Naaagyon vad ez a fekete szín :) A szépia tintának van valami íze is vagy csak a festésre szolgál?
VálaszTörlésKriszti, köszi! Eddig a harmadát használtam el a tintának, lesz belőle friss tészta is :] valószínű spaghetti, meg ravioli.. :) Culinaris-ban nem lehet kapni?
VálaszTörlésLivi, ugye? Nincs íze, csak színez :]
Nagyon jól néz ki a fénykép! Ez a kis garnéla is nagyon jó kis színfolt a fekete rizsen ;)
VálaszTörlésAz én szépiatintámnak van egy kis tintahalszerű íze, bár ez pl. tésztába belegyúrva már nem érvényesül olyan erőteljesen. Mindenképp próbáld ki a fekete friss házi tésztát - nekem eddig tintahalkrémmel töltött ravioli formájában ízlett a legjobban (ld. recept), de spagettiként is nagyon finom.
Gondolkoztam rajta, hogy tintahalat, vagy garnélát rakjak rá, de a színe és az összhatás miatt inkább a garnélát tudtam rajta elképzelni :]
VálaszTörlésHa belegondolok, lehet, hogy van egy kis "tengeríze" a tintának (bocs Lívi, előző hsz-emmel nem akartalak félrevezetni), de nem annyira intenzív. Ravioli tuti, hogy lesz! :)
(nagyon tetszetős a recepted!)