Epres-mentás mini torták
Ma annyira megkívántam az epret, hogy fogtam magam, lementem a zöldségeshez és vettem egy kilót. Gondolkoztam, hogy mit készítsek belőle, majd végignézve a hűtő és a szekrény tartalmát ez a süti kerekedett ki belőle. Amúgy is nagyon szomorú voltam, hogy nem tudtam megkóstolni szombaton Kriszti kosárkáit, így most ezzel a süteménnyel vigasztaltam magam. Bár az idén már készítettem pár epres finomságot (epres charlotte, epres tiramisú) a szezon most kezdődik igazán, amikor epret eszünk eperrel :) Imádjuk, az egyik kedvenc gyümölcsünk, bár gondolom ezzel sokan így vagyunk. Kicsit sok krémet csináltam, de nem gond, poharakba töltöttem és így is jól fogy (ide az 5 tortához ajánlott mennyiséget írom)
Hozzávalók a tésztához: (4 mini torta lesz belőle)
12 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 1 mk sütőpor, rizs/bab/lencse a vaksütéshez
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone, 80 dkg eper, 3-4 ág fodormenta, 2 ek. porcukor, 2 lap zselatin
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd a formákba lapogatom. Lefedem sütőpapírral őket és rászórom a rizst. 180°-ra előmelegített sütőbe tolom úgy 15 percre, majd leszedem róluk gyorsan a súlyt (rizst) és sütöm még kb. 5 percet. Ezalatt a krémhez összeturmixolom kb. az eper kétharmadát. A zselatint hideg vízbe beáztatom. Az eperpürét kicsit megmelegítem, majd a zselatint hozzáadom és állandó kevergetés mellett megvárom, míg teljesen elolvad benne. Kihűtöm. Egy tálba szedem a mascarponét, hozzáöntöm az eperpürét, a mentaleveleket is hozzáadom, majd az egészet egy botmixerrel jól átturmixolom. Amikor a krém és a tészta is teljesen kihűlt, a krémmel megtöltöm a mini tortákat, majd eperszeletekkel szépen feldíszítem a tetejüket. Rádobok még néhány mentalevelet és már kínálom is.
A pohárkrém változathoz adtam némi amarettit és szintén eper-menta párossal díszítettem.
Az eper az már izletes? Hazai kerti eper vagy külföldi, mert nálunk(Erdély) csak török eper van, annak meg semmi ize, vagyis csak viz ize van.Vagy a külföldi eper között is van olyan fajta amiért érdemes pénzt adni?Sajnos én egyelőre nerm tudok ilyen finomságot alkotni, legfennebb egy hónap múlva csak
VálaszTörlésÜdv Reni
Nyammm.... nagyon jól néznek ki!
VálaszTörlésReni, ez sem magyar eper volt még, nem tudom, hogy a piacon megjelent-e már, szombaton majd kiderül :) Amúgy én sajnos mindig kísértésbe esek tavasszal és veszem azt a fránya import epret.
VálaszTörlésKriszti, köszi :)
Hű csodálatosan néz ki. Én spanyol epret vettem és az mennyei
VálaszTörlésÉn is spanyolt szoktam venni, de biot, annak van íze :)
VálaszTörlésOlyan szépek, hogy beleharapnék, hammm.
VálaszTörlésEz az eper is spanyol volt :) olyan hamar elfogytak ezek a sütik, hogy érzem, ma ismét kell alkotnom valamit :)
VálaszTörlésAzt hiszem, hogy erről a sütiről és a képekről ismét csak áradozva lehet beszélni! Nagyon guszta! :))
VálaszTörlésImádom én is a kosárkás sütiket. :))
VálaszTörlésEperrel meg pláne! :D
Nagyon gusztusos fotók! :)
Felhőlány, köszi :))
VálaszTörlésNiki, neked is köszönöm :] még biztos sok epres finomság lesz a blogon :)
Juj, de guszták! ...és ugye eper, szeretem!...de ezt már biztosan észrevetted :))
VálaszTörlés