Vaníliás fagylalttorta, erdei gyümölcsös túróhabbal
Elérkezik lassan a Zila tortaforma-teszt második fordulójának is a határideje. El is készítettem a desszertem, ma meg is ettük az utolsó szeletet is. Mennyei!
A forma továbbra sem vált lételememmé, de kezdek megbarátkozni vele. Azért jó lenne, ha megtarthatnám :)
Hozzávalók:
A vaníliafagylalthoz:
1 l tej, 10 tojássárgája, 25-30 dkg cukor, 1 ek. liszt, 2 rúd vanília magjai
A töltelékhez:
10 dkg túró, 10 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott), 2 tojás fehérje, cukor ízlés szerint, 1 lime leve, 1 ek. étkezési keményítő
A díszítéshez:
Habcsók a vaníliafagylalt készítésénél fennmaradt tojásfehérjéből és erdei gyümölcs
Elkészítés:
A tejet felmelegítem a cukor felével és a vanília kikapart belsejével. A tojások sárgáját kikeverem a liszttel és a maradék cukorral. Folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tejet, majd visszaöntve a forralóedénybe, sűrű krémmé főzöm az egészet, majd lehűtöm. Formába töltöm, majd minimum egy éjszakára a fagyasztóba teszem.
Az erdei gyümölcsöket kevés vízzel, a lime levével és 3-4 evőkanál cukorral felforralom, majd az étkezési keményítővel besűrítem. Lehűtöm. A tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá verem. A túrót összetöröm, hozzáöntöm az erdei gyümölcsszósz 2/3 részét és óvatosan belekeverem a felvert habot.
A fagylalttortáról leválasztom a formát, a túrókrémet betöltöm a lyukakba, a torta tetejét habcsókkal és gyümölcsökkel díszítem, majd kanalazok mellé kevés gyümölcsszószt.
MIÉÉRT?! mi rosszat tettem? miért bántasz?!
VálaszTörlésper pillanat nem igazán van melegem, de ez akkor is überszuperjól néz ki.
VálaszTörlésklassz nagyon!!
Zseniális recept! Nagyon gusztusos! :) Viszek is két szeletet, de a habcsókot nem kérem rá, nem szeretem (pirulás). :)
VálaszTörlés:))
VálaszTörlésAmúgy a fagyit én sem igazán kívántam most, de muszáj volt...
De gyönyörű!!!!Imádom a vaníliás ízeket, nekem jöhet bármikor egy ilyen torta :-D
VálaszTörlésEz igazán gyönyörűűűűűűűűűűűűűű :-)
VálaszTörlésReni, meseszép!
VálaszTörlésSzép! Én is fagylalttortát csináltam. :)
VálaszTörlésGyönyörű!!!!Milyen egyébként a forma? Könnyű használni? Más mint a többi, a hagyományos?
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
VálaszTörlésKriszti... én annyira nagyon nem szeretem a formát... nekem nem praktikus. Vagy hogy is mondjam... a kialakítása miatt nem annyira alkalmas otthoni használatra. Persze ez az én egyéni véleményem :)
Nagyon mutatós torta lett! :) Úgy látom, nem csak nálam tombolt a hétvégén a fagyiláz... :))
VálaszTörlésszép lett a torta. :)
VálaszTörlésnekem sem jön be annyira...
sütéshez jó, de nem fogom agyon használni.
Fura, hogy éppen te kritizálod Palócprovence-nél DV-t aki egy az egyben elloptál a blogjáról mindent.
VálaszTörlésÉn sem csípem Krisztát, de rád emlékszem, mikor annak idején megírtam neki, hogy nem tud főzni, te meg jöttél karkoskodni mellé.
Micsoda egy kétszínű ember vagy te. :D
Szia!
VálaszTörlésHa jól emlékszem csupán annyit írtam, hogy elajándékoztam a könyvet, mert nem találtam benne számomra új recepteket.
Már hiányzott, hogy valaki jöjjön fikázni. utánanéztem annak, mit nevezel kritikának.és semmiféle kritika nincs benne.
VálaszTörlésMás: olvasom mindkettejük blogját, megvan Kriszta könyve is. kaptam. Magamtól nem vettem volna meg. de ha már megvan, majd megpróbálom a legjobbat kihozni belőle és az olcsóbb hozzávalókból készülő recepteket felhasználni. annak ellenére, hogy ezt mondom, nem értem képmutatónak magam.
Reni sem kritizálta, csak elmondta, neki miért nem hasznos.
Lopás: DV-nél pont azt érzem, azok
exkluzív receptek sokszor, vagy épp az ellenkezője, 5 perc alatt ehetőt/finomat. utóbbi kategória nekem megfelelő. Renitől kb bármit megcsinálnék. bármikor. Attól, hogy mindketten olasz konyhában mozognak (Reni ráadásul nem is mindig) ,még nem egyformák.
Mind2 blognak külön egyénisége van
Reni! nehogy felvedd. névtelenül hozzászólni külön komolytalan.
Szia, egy blog olvasómtól kreatív blogger díjat kaptam, olyan embereknek szeretném továbbküldeni akik szebbé teszik a hétköznapjaimat. Mivel Te ilyen ember vagy, így megtisztelnél, ha elfogadnád.
VálaszTörlésKatina, ennek örömére rögtön fel is teszek egy spanyol receptet (igaz nem annyira hétköznapi, dehát mi is karácsonykor ettük :)
VálaszTörlésMagnyes, nagyon szépen köszönöm a kedvességed! Köszönöm a díjat!