Piskótatekercs, kicsit másképp - Matcha, mascarpone és bogyók...
Már régóta ki akartam próbálni matcha teával sütni, most jött el az ideje. Imádunk teázni, sokat járunk teakereskedésbe/teázóba. A teázóban volt már alkalmunk megkóstolni matchával ízesített aprósütit, akkor fogadtam meg, hogy én is ki fogom próbálni. Méghozzá több formában.
A mostani sütik mellett kapásból két lehetőség lebeg még a szemem előtt (és sorban jönnek majd az újabb és újabb ötletek), ezeket is biztos, hogy el fogom készíteni és a receptek mellett a fotók is színesíteni fogják a blogom.
Ez egy vidám színű sütemény, üdítő ebben a nagy havazásban. A tészta kellemesen tea ízű, a töltelék (ami nem nagy kunszt, meg a teán kívül az egész süti tulajdonképpen nem nagy kunszt), de nagyon finom.
A képeket muszáj volt összepárosítanom, mert annyit kiválogattam most... hogy csak na. Mondtam már, hogy imádom az új (fotós)cuccot?! :)
Hozzávalók a tésztához:
6 tojás, 3 ek. rétesliszt, 3 ek. finomliszt, 1,5 ek. matcha portea, 3 ek. cukor, csipet só és sütőpor
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a teát, a liszteket, a sütőport és a sót és egyneműre keverem az egészet. A habot óvatosan beleforgatom. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm (én hagytam annyit, hogy 10 db kosárkaformát is megtöltsek vele) és 180°-ra előmelegített sütőbe tolom 15-20 percre. Ha megsült rácsra borítom és lehúzom az aljáról a sütőpapírt.
Hozzávalók a krémhez:
1 marék málna, 1 marék eper (fagyasztott mindig van a hűtőben, téli időkre), 250 g mascarpone, ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A hozzávalókat botmixerrel simára turmixolom.
A sütemény összeállítása:
A piskótalapot megkenem a krémmel és szorosan feltekerem. Hűtőbe teszem és kb. 1 óra múlva szeletelem.
Én is láttam már pár receptet matcha teával. :)
VálaszTörlésjó ez a zöld szín, annyira hiányzik!
guszta lett, megkóstolnám. :)
Ugye milyen üdítő? :)
VálaszTörlésValamikor összegyűjtögettem magamban, hogy milyen természetes színezékeket lehetne használni egy-egy süteményhez és a matcha ugrott be elsőnek. Elképzeltem egy zöld piskótát, halványrózsaszín krémmel. Csodás volt a képzeletemben :)
Mesterséges színezéket még sosem használtam, valahogy ódzkodom tőle...
nagyon király! a recept, a süti és a fotók is természetesen!:)
VálaszTörlésUh, valahogy kimaradt a vacsora és most így a képeket nézve éjjel fél 1-kor megéheztem. A teleportálást mikor találják fel? Vagy annak a mostani változata a futár szolgálat? Igénybe venném tőled-hozzám.:)
VálaszTörlésStarfokker, köszi :)
VálaszTörlésDia, akkor gyorsan aludjál és elfelejted, hogy éhes vagy. Dani azt mondta, hogy amikor koleszos volt, akkor így taktikázott :D
Nagyon jol nez ki! Nekem is van egy eltett, nagyon jonak igerkezo matchas receptem, valahogy meg nem volt batorsagom hozza.
VálaszTörlésDe olyan jol nez ki! Es nagyon jok a kepek, elvezet nezni oket!
Gyönyörűség!
VálaszTörlésNagyon szép és ötletes süti. A képek is gyönyörűek, szokás szerint : ) Igaz most van közte pár, ami nekem már túl-túlexponált (túlságosan elmosódnak a fehérek rajta).
VálaszTörlésKöszönöm :)
VálaszTörlésJudit, nálam a hétvégén még egy matcha-s süti készült :) majd rakom a receptjét hamarosan fel...
Kriszti, ezek most direkt lettek ilyen túlexponáltak, iszonnnnyatos hangsúlyt fektettem az üde zöldre :))
Igen, igen gondoltam, de nekem itt egy kicsi "sötétség" még jól jött volna a képhez. De ez csak az én szubjektív véleményem : ))Nem mindre érvényes. A kanalas kép például eszméletlenül csúcsszuper!!!!
VálaszTörlésnekem is a kanalas a kedvencem :)
VálaszTörlésCsodaszép a blogod! Én is nagy matcha rajongó vagyok! Jövök még:)
VálaszTörlésUgye? az ízéért, a színéért, úgy mindenért :))
VálaszTörlésHat ezek olyan gusztak, muszaj kiprobalnom.
VálaszTörlésAz en kedvenc team is matcha-val a genmaisha tea.
Tovabbi sikeres sutes-fozest kivanok,
Erzsebet