Limoncello
Írtam már, hogy nagyon várom a nyaralásunkat?:) Igen, azt hiszem párszor említettem már. A múltkori citromos tészta után ugrottam neki a limoncello készítésnek is, csak mostanra készült el. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű a kedvenc italomat magam elkészíteni. Elvileg 95%-os tiszta alkohol lenne hozzá szükséges, de ezt nem adják olyan könnyen a patikákban, így a vodka mellett döntöttem. Bedöcögtem az italboltba, vettem egy jobbféle vodkát, hazamentem és már kaszaboltam is le a citromokról a héjukat. Az eredményre máig kellett várni, de bizony megérte. Istenien finom limoncello, amely szürcsölgetése közben máris a napfényes Sorrentoi-félszigeten érzem magam. Készítettem hagyományos és krém változatot is.
Hozzávalók:
7 dl vodka, 8 citrom (lehetőleg bio), 4 dl zsíros tej, 4 dl víz, 40 dkg cukor*
Elkészítés:
A vodkát egy kancsóba töltöm. A citromokat nagyon vékonyan meghámozom, fontos, hogy ne maradjon rajta a fehér részből. Beledobom a vodkába őket, majd hűtőbe téve, letakarva, bő egy hétig (akár kettőig) hagyom ázni a héjakat. Ezután leszűröm és gyönyörű sárga citromos vodkát kapok. A tejet addig melegítem amíg elolvad benne 20 dkg cukor, majd lehűtöm. Ha teljesen lehűlt, összekeverem a vodka felével és üvegekbe töltöm. Ezzel el is készült a Crema di limoncello. A hagyományos limoncellohoz szirupot főzök a vízből és 20 dkg cukorból, majd ha teljesen kihűlt, összekeverem a vodka másik felével és palackokba töltöm. Kb. másfél liter citromlikőröm lett összesen.
Tökéletes digesztív ital.
*én vaníliás kristálycukrot használtam, abszolút nem rontotta el a likőrt.. sőt.
Ez már nálam is jó ideje az elkészítendők között szerepel! :))
VálaszTörlésKöszi, ezt én is megcsinálom - a normale változatot. Bár nem szeretem a likőrökt, ez fantasztikus lehet sütikhez! :)
VálaszTörlésNagyon tetszik a krémes változat. Milyen tejet használsz hozzá? Tartósat vagy normál tejet? És nem kell előtte felforralni?
VálaszTörlésHa majd ihatok alkoholt (még szoptatok) biztos én is megcsinálom ! Főleg, hogy a limoncello az egyik kedvenc likőr.
VálaszTörlésSorrentói félszigetre mentek? Saját szervezés, vagy utazási irodás?
Limara, én is már régóta gondolkoztam rajta, aztán most már nem bírtam magammal, muszáj volt megcsinálni :)
VálaszTörlésDuende, én nem is tudom eldönteni, hogy a normál, vagy a krémes változatot szeretem jobban. Mindkettőt :] Anyukám speciel a hagyományost.
Lúdanyó, én sima 3,5-ös bolti tejet használtam hozzá, nem tartósat, ugyanis a tartósnak utálom az ízét. Nem forraltam, csak melegítettem. Utánanéztem több olasz receptben is, és mindenhol a melegítést találtam. Viszont ha házi tejből készítenénk (tuti abból lenne a legjobb), más a helyzet... akkor természetesen forralnám.
Á la carte, nekem is egyik kedvencem, ha csak nem a leg :)
Igen a Sorrentói félszigetre megyünk, egészen pontosan Atraniban lesz a szállásunk (Amalfi mellett közvetlenül). Saját magunk szerveztük, utazási irodával nagyon szoktunk (kivéve azt a zseniális velencei utat februárban). Repülővel (Wizzair) Nápolyba, majd onnan kocsival a félszigetre. A szállást is neten foglaltuk a bbplanet.it oldalon keresztül. Amikor nászútra mentünk Rómába, akkor is ezen a honlapon foglaltuk a szállást, szerintem megbízható.
Én is inkább a hagyományos változatot kedvelem, ezért azt szoktam rendszeresen csinálni, de ez annyira jól néz ki, hogy lehet, mégis elcsábulok. :)
VálaszTörlés