Citromos bazsalikomfagylalt


Már nem is tudom, hogy hol láttam ezt a receptet, de azóta ott motoszkál a fejemben, hogy csak ki kéne már próbálni! Aztán láttam az újonnan érkezett szakácskönyvemben is, hogy van benne egy édes, bazsalikomos krém és itt már semmi nem tarthatott vissza. Gyönyörűszép bazsalikomom van otthon (szintén saját "termés"), adott minden más alapanyag is, és amúgy is fagyiszezon van.... Mi tartana hát vissza? :) És az eredmény? Hááát... nem is tudom. Nekem kicsit tömény, gejl lett lett az egész. Ha még egyszer csinálnék - de nem valószínű, hogy fogok - akkor a bazsalikomot mindössze 1 kanál cukorral törném össze és kábé kihagynám belőle a mascarponet, mert nekem túl nehézzé tette a fagyit. Azért a receptet megosztom.

Hozzávalók:
20-25 bazsalikomlevél, 4 lapos ek. nádcukor, 2 ek. mascarpone, 200 ml tejszín, 2 citrom leve és héja, 1 dl víz

Elkészítés:
A bazsalikomot a 3 ek. cukorral péppé zúzom a mozsárban. A tejszínt, a mascarponet alaposan elkeverem. A citrom héját lereszelem, levét kifacsarom, majd összeforralom 1 ek. cukorral és 1 dl vízzel. Ha kihűlt, ezt is hozzákeverem a mascarpone-s masszához. Így megkapo
m a tulajdonképpeni alapomat. A mozsárból kikaparom a bazsalikomot és belevegyítem a fagylalt alapba, majd tálba öntöm és a fagyasztóba teszem. Kb. félóránként (4-5ször) alaposan átkeverem. Reszelt citromhéjjal és zsenge bazsalikomlevéllel díszítve tálalom.

Megjegyzések

  1. Én joghurtból csinálom, nem gejl, igazán könnyű.
    De valószínűleg nem olyan krémes, mint ez itt.

    VálaszTörlés
  2. Igen, joghurtból szerintem is jobb lenne. Valóban nagyon krémes a mascarpone-tól, de tényleg túlságosan tömény.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése