Myristica fragrans - Szerecsendió és -virág


  • Család: Babérfélék

  • Egyéb nevei: muskátdió, mácisz vagy szerecsenvirág, muskátvirág

  • Felhasználható részei: A termésből kifejtett magját és magköpenyét szárítva egészben, vagy őrölve használjuk fűszerként. A szerecsendió vörös színű magköpenye (aryllus) muskát-, más néven szerecsendió-virág (mácisz) néven ismert.

  • Származása: A Maluku-szigeteken és Új-Guineán őshonos. Manapság elsősorban Indonéziában, Nyugat-Indiában, Madagaszkáron, Mauritiuson, valamint Brazíliában termesztik.

  • Leírása: A szerecsendiófa a 100 éves kort is megérheti, és vadon 15 méter magasra is megnőhet. A termesztett példányokat kb. 6 méteres magasságig hagyják növekedni, hogy a terméseit könnyebben be tudják gyűjteni. Először csak a 8. év után terem, majd minden évben egyret böbb természt hoz. A legtöbbet a 15. évben. A szerecsendió nem a fa termése, hanem az alulról felrepedő termésből kifejtett mag, amely a sárgabarack magjára hasonlít. A termés a virágzástól számított kb. 9. hónapra érik be. Ekkor felrepednek. Az erdőkben hosszú botokkal verik le az ágakról az érett terméseket, az ültetvényeken viszont kézzel gyűjtik be. A termés falát és a vörös, hálózatos felszínű magköpenyt (szerecsendió-virág) eltávolítják, szétteregetve a napon vagy a maggal (szerecsendió) együtt szárítják meg.

  • Érdekesség: Nehéz megválaszolni, hogy használták-e már az ókorban is fűszerként a szerecsendiót. Az egyiptomi múmiák mellett találtak szerecsendiót, ami igazolja, hogy az ókorban már ismerték, de azt nem tudni, hogy használták-e fűszerként, vagy csak gyógyászati célokra, illetve kultikus szerként alkalmazták. A szerecsendió és a szerecsendió-virág a XVII-XVIII. században a fahéj és a szegfűszeg mellet a legdrágább fűszerek közé tartozott.

  • Gyógyászati jelentősége: A népi gyógyászatban fontos szerepet tölt be a muskátdió. Úgy tartják, ha amulettként viseljük, vagy a nadrágzsebben hordjuk, akkor megvéd bennünket a fekélyektől és a nyakon kialakuló furunkulusoktól. A homeopátiában manapság is kiemelkedő szerepet játszik.

KONYHAI FELHASZNÁLÁSA

  • Aroma: Kellemesen fűszeres aromájú, tüzesen csípős, enyhén égető ízű. A szerecsendió-virág is fonom ízű fűszer. Vele helyettesíthetjük a szerecsendiót, fordítva viszont nem lehet.
  • Felhasználás: Mindenféle sós étel, például burgonyapüré, spenót, karfiol ízesítésére használhatunk egy csipetnyi szerecsendiót. Laktató zöldséglevesekhez, világos szószokhoz, tojásos, hal- és húsételekhez is adhatunk belőle. A sajtos fondühöz is tegyünk egy csipetnyit. Szerecsendió-virággal is ízesíthetjük azokat az ételeket, amelyeket szerecsendióval is lehet fűsezrezni. Elsősorban édességeket: például krémeket, pudingokat és kompótokat, karácsonyi aprósüteményeket, puncsot ízesíthetünk vele.

Fontos figyelmeztetés!
Nagy mennyiségben (5-30 gramm) fogyasztva mérgező. Hatóanyagai szervezetünkben a meszkalinhoz és az anfetaminhoz hasonló anyagokká bomlanak le, és bódult állapotot, sőt súlyosabb esetben akár halált is okozhatnak.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése