A Bazsalikom

Ez már saját, magról nevelt bazsalikom


Szombaton benéztünk a könyvesboltba és megajándékoztuk magunkat egy-egy könyvvel. Én a Kis Fűszerlexikon-t választottam, ebből fogok információkat megosztani a kedves olvasóimmal.

Ocimum basilicum - Bazsalikom


Család: Ajakosak

Egyéb neve: bazsalikum, királyfű, németbors, szentjánosfű, bazsalik

Felhasználható részei: Leveleit frissen, vagy szárítva használjuk

Származása: Elő-Ázsiából származik, de már az ókori rómaiak is termesztették. Manapság a trópusokon és a mérsékelt övben is ültetik. Aromája annál intenzívebb lesz, minél több napsugárzás éri.

Leírása: Nagy, sötétzöld színű, ovális leveleket fejlesztő, 50 cm-re megnövő egynyári fűszernövény. Nyár végén hozza apró fehér, vagy halványrózsaszín, néha lilás árnyalatú virágait. Illatát és ízét többféle illóolaj határozza meg.

Rokon fajok: az Ocimum nemzetséghez több mint 60 faj tartozik, amelyeket a levelek formája vagy színük alapján lehet elkülöníteni. Az egzotikus >Dark Opal< és a >Purpur Delight< Gyógyászati jelentősége: A bazsalikom nyugtató hatással van az idegrendszerre. Leveleinek forrázatát meghűléses megbetegedéseknél izzasztóként és nyákoldóként használhatjuk. Jótékony hatást fejt ki gyomorpanaszok, felfúvódás és étvágytalanság esetén is. Szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Régebben búskomorság ellen is használták.

Tudta, hogy...
a basilicum görög eredetű szó, és azt jelenti, hogy "királyi", ezért német nyelvterületen (néhol nálunk is) királyfűnek is nevezik? Indiában szent növényként tisztelik, és vallási ceremóniáknál használják. Közép-Európában Nagy Károly császár révén terjedt el. Ő rendelte el a kolostorkertekben történő termesztését.


KONYHAI FELHASZNÁLÁSA:

Aroma:
A bazsalikom fűszeresen édes ízű. Kellemesen borsos aromája az ételeknek friss ízt kölcsönöz.

Felhasználás:
Az olasz konyha klasszikus fűszere. A pesto, az insalata caprese, a pizza margherita elmaradhatatlan ízesítője. Főleg saláták, zöldséges ételek és öntetek fűszerezésére használják.

Konyhai ötletek:
A bazsalikomot csak a főzés végén adjuk az ételhez, mert hő hatására sokat veszít az aromájából.
A friss leveleket finomra összeaprítva egy kis vízzel a jégkockatartó rekeszeiben lefagyaszthatjuk, és később meleg ételek ízesítésére használhatjuk.

Megjegyzések