Fügelevélben sült hal



Évekkel ezelőtt olvastam róla, hogy a füge levele ehető, sőt mi több olyan izgalmas íze van, amire nem is számítanánk. Már az illatából is lehet rá következtetni, hogy nagyon érdekes, ám ha megkóstoljuk, akkor nem is tudjuk pontosan hova tenni. Kicsit vaníliás is, tonkababos is.. kókuszos is. Lehet belőle jó kis szirupot és szörpöt készíteni, ezáltal saláták öntetébe, fagyihoz, desszertekhez felhasználni, használhatjuk pont ugyanúgy, mint a szőlőlevelet, vagy banánlevelet, tehát megtölthetjük, párolhatjuk, süthetjük.


Az aranydurbincs és a tengeri keszeg talán a legkönnyebben beszerezhető fehér húsú, ízletes tengeri hal itthon, így most én is durbincsot használtam.

Köretként jól passzolnak hozzá a saláták, a friss, üde ízek, így mi - ahogy sok egyéb esetben is - valamiféle uborkasalátát ettünk hozzá, de egy friss, zöldfűszeres paradicsomsalátával, salsával is jól működik. A halat készíthetjük így, ebben a formában grillen, de vasserpenyőben, a sütőben is tökéletes lesz. Jó ötlet a nyaralások alkalmával is, ahol általában szintén adott a friss hal és ha a mediterrán térségben gondolkozunk, akkor a fügelevél is bárhol begyűjhető kábé. Jajj de szívnám magamba a sós levegőt a grill mellett üldögélve...


Hozzávalók (2 főre):
  • 1 nagyobb aranydurbincs
  • 8 db fügelevél (mérettől függően kb. 6 db a hal körbetekeréséhez, 1 db a hasába, 1 db a szószhoz)
  • 1 db kezeletlen citrom (ha nagyobb, akkor elég 1 db, de ha kisebb, akkor 2 db is elkél)
  • bors
  • olívaolaj



Elkészítés:
  • A halakat mossuk meg, ha nincs zsigerelve, akkor tisztítsuk meg és pikkelyezzük le. 
  • Tömködjünk a hasába 3-4 szelet citromot (fél citrom), és egy durván összevágott fügelevelet.
  • A maradék fügelevéllel próbáljuk meg körbetekerni a halat és madzag segítségével rögzítsük hozzá. 
  • Tegyünk a grillre ~ 20 percre (max 10 perc oldalanként), vagy toljuk ugyanennyi időre a 225°C-ra előmelegített sütőbe.
  • Ha a hal jól készült, akkor a bőre könnyedén lehúzható, a hús pedig leomlik a gerincről.
  • A citrom másik felének facsarjuk ki a levét, keverjük össze ugyanannyi olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és aprítsunk bele finoman egy fügelevelet. Keverjük össze és ezt kanalazzuk a hal fehér húsára.




Megjegyzések