Orgonás financier



Így, Anyák napja előtt szerintem tök jó ötlet lehet. Ha nem is ebben a formában, de simán egy torta tetejére szórva, díszítésként is csodásan tudnak működni az orgonavirágok, akárcsak korábban az ibolya, vagy majd később a levendula.

A financier-t nagyon szeretem. Annó, amikor Szandra könyve készült - Horváth Alexandra: Hangulatfüggő -, tesztsütöttem is és nyilván jó gyorsan fel is zabáltuk. Mert ez ilyen. Apró, hívogató, aranyos... zabálnivaló, na!

Szandra receptjéből indultam ki, aztán végül úgy voltam vele, hogy lesz, ami lesz. :) Hát lett!

Hozzávalók:
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 40 g liszt
  • 125 g mandulaliszt
  • 6 tojásfehérje (normál méretű tojásokból)
  • 8-10 orgonavirág (nem az az apró, hanem az egész fej)
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • + vaj a formák kikenéséhez és liszt a szóráshoz
  • + feketeribizli (fagyasztott is jó, de el is hagyható; ribizli helyett használhatunk áfonyát is)

Elkészítés:

  • Elsőként kezdjük a legaprólékosabb melóval: szedegessük le a virágfejekről az összes egészséges és ép apró kis virágot és osszuk két részre.
  • Készítsünk barnított vajat. A vajat gyöngyözve melegítsük, alacsony lángon. A kicsapódó részeket folyamatosan kanalazzuk le. Amikor a gyöngyözés elmúlik (minimálisra csökken) és vajnak mogyorós illata lesz, elkészült a barnított vaj. Szűrjük le és még a forró vajhoz adjuk hozzá az orgonavirágok felét (nálam eléggé virágillatú barnított vaj lett a végeredmény). Tegyük félre és hagyjuk picit hűlni. Fontos, hogy a vaj barnítása alacsony lángon történjen, semmiképp ne égjen meg. (nem attól legyen barna, hogy odaégettük... mellesleg annak az illata sem lesz épp mogyorós). 
  • A liszteket és a porcukrot szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a tojások fehérjét, a vaníliarúd kikapart magjait (vagy vaníliakivonatot is használhatunk) és a másik adag orgonavirágot. Keverjük össze (ne túl sokáig!), hogy elvegyüljön minden alapanyag. Ekkor csurgassuk hozzá az orgonás barnított vajunkat és ezzel is vegyítsük el szépen.
  • A formákat kenjük ki vékonyan vajjal és lisztezzük ki őket. Töltsük meg a formákat (ne csurig, hanem kb. 2/3-ig, mert nőni fognak), ha szeretnénk hozzá gyümölcsöt, akkor nyomjunk egyet a közepükbe, majd toljuk 200°C-os sütőbe 6-7 percre. (Erősen méretfüggő, hogy mennyi ideig kell sülnie, figyeljünk rá sütés közben. Ha barnul a széle, akkor pont jó!) Ekkor kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk bent még ugyanennyi időt. 

Megjegyzések