Bagel


Az év elején készítettem, azóta sem raktam fel a receptet - ó, ha tudnátok hány olyan ételfotóm van, amihez nem közöltem receptet -, de úgy gondoltam ennek nincs szezonja, bármikor jól jöhet. Bár én már nagyon ritkán készítek kelt tésztát, akkor is igyekszem a fehérlisztet elkerülni, de úgy gondoltam, hogy a még karácsonyról megmaradt házi gravlaxhoz jó lesz egy kis krémsajttal. Hát jó lett. :)

A képek már ezer éve a stocksy-n, így itt az ideje a receptnek is. És amúgy is. Tök jó érzés saját sütésű bagelt reggelizni.

Gyakorlatilag az utóbbi időben (1-2 évben) szinte mindent tk. zabliszttel készítek, így tettem itt is egy kísérletet, gondolván olyan hatalmasat nem bukok, ha nem sikerül. Ugyanis a zabliszt tök jól megkel, maximum egy kicsit több időt kell neki hagyni, de ha jó az élesztő, akkor talán még ez sem szembetűnő.




Hozzávalók:
4 bögre (2,5 dl-es) liszt, 1 1/2 bögre meleg víz, 1/2 csomag friss élesztő, 1 ek. méz/édesítő, 1,5 tk. só, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ek. olaj, szezámmag/mák/egyéb magvak

Elkészítés:
Az élesztőt és a mézet keverjük öntsük le a meleg vízzel és hagyjuk felfutni. Adjuk a liszthez a sót, az olajat és az élesztős vizet. Gyúrjuk össze, majd addig dagasszuk, amíg egy selymes, ruganyos tésztát nem kapunk. Takarjuk le és tegyük félre kb. 20 percre pihenni.
Osszuk 8 részre a tésztát, formázzunk belőle egyenként cipókat, helyezzük lisztezett felületre. Takarjuk le ismét és hagyjuk kelni kb. 30 percet.
Következhet a formázás. Én úgy szoktam csinálni, hogy a cipócskák közepébe dugom az ujjam, majd "kitágítom" a lyukat úgy, mintha a derekamon lenne a tészta a hulahoppkarika (micsoda hasonlat :D ) addig, amíg el nem érem az általam tökéletesnek vélt formát. Persze lehet a tésztából kígyókat sodorni, majd szépen összedolgozni a végeket. (nekem ez a macerásabb megoldás, így a hulahoppos verziónál maradok :D )
A bageleket pihentessük újabb 20 percig letakarva.
Közben forraljunk egy nagy fazékban vizet, szórjuk bele a szódabikarbónát, majd egyesével főzzük elő benne a bageleket. Amint feljönnek a víz tetejére, kapjuk ki őket egy szűrőkanál segítségével, majd helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. Azonnal szórjuk meg (még vizesen) őket szezámmaggal, vagy mákkal, vagy amivel kedvünk támad. Persze hagyhatjuk őket pucéran is. 225°-ra előmelegített sütőben (légkeveréssel 200°) kb. 30 perc alatt süssük aranybarnára őket.

Royalnak jöhet bele bármi, amihez kedvünk van, itt - ahogy már korábban is írtam - homemade gravlax és krémsajt került bele.

Gravlax recept itt. 




Megjegyzések