Mini hamburgerek




Még szerencse, hogy megjött a hidegfront és én most rakok fel egy olyan receptet, ami igazán tökéletes a kerti sütögetéshez. Persze ez csak pár napig tart, grillezni meg rossz időben is lehet. Sőt! :) Nem mintha én ezt grillen sütöttem volna. Panelkonyha rulez!



Szóval nem is tudom már mikor készültek ezek a burgerek ebédre, olyan régen volt már. Talán valamikor júniusban. Nem siettem el a publikálást. Sőt, jó sok receptem van még, amiket eddig még egyáltalán nem tettem közzé. Egyszer talán eljön az ideje. Majd télen. Az én blogom akkor éli virágkorát. Áprilistól október elejéig ugyanis esküvőszezon van és ilyenkor az életem leginkább erről szól. Hetente kétszer készül villámgyors paradicsomos tészta, néha friss pestós, de elég gyakori vendég a bruschetta és a főtt kukorica is. Na meg a dinnye... és a fagyik minden mennyiségben.


Azon gondolkoztam, hogy ez a blog nem gasztroblogként fogja élni további életét, hanem fotóblogként, ahol előfordul, hogy receptek is vannak. Fotók mindenféléről, amit lekattintok csak úgy, a hétköznapokban. Akár. Fotók egy tál cseresznyéről, fotók egy szép fürt szőlőről, mezei virágokról, recept  nélkül, szabadon. 

Majd kiderül. De most ez egy receptes bejegyzés, úgyhogy rá is térek erre.

Hozzávalók a 16 db mini bucihoz (recept Limarától):
60 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 100 g joghurt, 40 g olaj, 2 dl langyos tej, 2 ek nádcukor, 1+1 tojás, 1 tk. só, szezámmag



Hozzávalók a húspogácsához:
60 dkg darált marhahús, 1 közepes fej nagyon apróra vágott hagyma, 1 tk. Worcestershire szósz, só, frissen őrölt bors

Hozzávalók a szószhoz (ezt használtam itt is, csak itt pácnak):
4 ek. paradicsompüré, 2 ek. szójaszósz, 4 ek. sötét, melaszos nádcukor, chili ízlés szerint, 4 gerezd fokhagyma átpréselve, 1 ek. brandy, 2 ek. ecet (pl. sherry, vagy alma)

Hozzávalók az összeállításhoz:
rucola, cheddar sajt, vékonyra szeletelt lilahagyma



A bucihoz langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet, a sót, az olajat, a joghurtot és az egyik tojást keverjük össze, öntsük hozzá a felfutott élesztőt is, majd dagasszunk belőle selymes tésztát. Kelesszük szobahőmérsékleten a duplájára. Osszuk 16 részre, formázzunk belőlük bucikat, tegyük sütőpapírral bevont tepsire őket és így hagyjuk a zsemléket ismét a duplájukra kelni. A másik tojást verjük fel villával, kenjük meg a bucik tetejét, szórjuk be őket szezámmaggal és toljuk kb. 20 percre őket a 180°-os sütőbe.


A húst keverjük el a hagymával, Worhestershire szósszal, sóval, borssal. Én ezt általában kézzel gyúrkálom. Formázzunk belőlük kb. 1,5 cm vastag pogácsákat olyan átmérővel, mint amekkora a buciknak van. Süssük meg mindkét felüket.

A szószhoz keverjük el teljesen a hozzávalókat. 


A bucikat vágjuk ketté, pirítsuk meg a vágott oldalukat. Fogjuk egy fél pirított bucit, halmozzunk rá salátát, tegyük rá a húspogácsát, arra a szószt, rá a lilahagymát, majd egy szelet sajtot, végül a buci másik felét.




Megjegyzések