2013. április 11., csütörtök

Medvehagymás brokkolileves


Bár a brokkoli nem éppen szezonális, de az amolyan "semmi" ízéhez gondoltam jól passzol majd az erőteljes medvehagyma. Hát jól eltaláltam, tényleg kiegészítették egymást.

Azt is tudom, hogy sokan nem szeretik a fotók effajta szerkesztését, de nekem ez egy ideje nagy szerelmem, csak ritkán alkalmazom ételfotókon. Ehhez a brokkolis sorozathoz szerintem nagyon passzol. Elmélyíti az árnyékokat, visszahúzza a csúcsfényeket, kiemeli a tónusokat, "matt" hatást kelt, izgalmassá teszi. Szerintem. :)


Szoktatok medvehagymát szedni? Nekem van néhány tuti lelőhelyem, csak ritkán jutok el arra, vagy épp nem medvehagymaszezonban... érdemes ilyenkor nagyokat kirándulni a Bakonyban, Mecsekben, kitömött szatyrokkal térhetünk haza. Viszont arra vigyázzunk, hogy ne a hagymával együtt szedjük le a növényt, mert akkor jövőre nem lesz levél sem.

Én ezeket a piacon hagymástól vettem, de sajnos a panelt annyira nem bírják, cserépben nálam nem élik túl a szezont.


Hozzávalók:
1 db brokkoli, 1 csokor medvehagyma, 2 dl tejszín, 4 ek. reszelt parmezán, 1,5 l alaplé (lehet hús-, vagy zöldség is), só, bors, szerecsendió, olívaolaj, 1 db salotta
A krutonhoz: bagett, olívaolaj, friss rozmaring és kakukkfű


Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg. A salottát vágjuk finomra, pároljuk meg, dobjuk rá a brokkolit, pirítsuk kicsit, öntsük fel az alaplével és főzzük puhára a zöldséget. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele szerecsendiót. Ha a brokkoli megfőtt, turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a medvehagymát és turmixoljuk át ezzel is. Szűrjük át egy konyhai szűrőn, majd tegyük vissza a főzőedénybe. A szobahőmérsékletű tejszínt keverjük össze 4-5 evőkanál forró levessel és így adjuk hozzá az egészhez (hőkiegyenlítés). Szórjuk bele a sajtot, várjuk meg míg felolvad.

Miközben fő a brokkoli, elkészíthetjük a krutont. Számoljunk személyenként két szelet bagettal. Kockázzuk fel, kevés olívaolajon néhány ág kakukkfű és rozmaring társaságában pirítsuk meg őket. 

A levest tálaljuk krutonnal megszórva, olívaolajjal meglocsolva.
  


5 megjegyzés:

Á la carte írta...

ezeken tényleg jó :))
És az az álló brokkoli.... kedvencem ebből a sorozatból.
Jól látom, hogy a cicának is jutott szerep ? :)

Judit írta...

Szuper, köszi!
Megvan a szombati ebéd! :)

Eszter írta...

Annyira finom lehet ez a leves és a fotókat is imádom! Nagyon-nagyon jók lettek, mint mindig :-)

Reni írta...

:))

Örülök, hogy tetszenek a fotók na és persze annak is, hogy a recept szintúgy.

Cicának? :) Itt most nem, miért? :)

Tibs írta...

Yummy! Have to try that soup!

http://shoptravelfood.blogspot.hu/2013/04/brunch-la-americana.html