2013. január 9., szerda

Sütőtökös kuglóf



Néhány - sőt még egy - éve nem gondoltam volna, hogy a sütőtök ilyen jelentős szerephez jut szezonban majd a konyhámban, azt meg pláne nem, hogy Dani is vevő lesz ezekre a "kilengésekre". Tavaly először készítettem belőle parmezános levest, majd fagylaltot, pitét, piskótatekercset, pohárkrémet, aztán ismét levest, most meg egy kuglófot. Volt még egy fél tök a hűtőmben és nagyon kapóra jött, amikor megláttam Giulianal ezt a receptet. Azonnal ki is találtam, hogy akkor valamilyen formában én is kuglófot fogok sütni. Abból, ami itthon van. 

A sütőtök és a narancs klasszikus párosítás és mindehhez jöhet szinte kötelező hozzávalóként az őrölt fahéj és a gyömbér. 

Ebből a mennyiségből egy nagy kuglóf lesz, de kisüthetjük a süteményt szerintem akár muffinformákban, mini kuglófformákban, gyümölcskenyérformában, vagy akár szimplán tortaformában és meg is tölthetjük utána valami krémmel.


Hozzávalók:
  • 550 g sütőtökpüré (a tököt előzőleg megsütöttem)
  • 200 g író
  • 5 tojás
  • 180 g nádcukor
  • 200 g olvasztott vaj
  • 320 g liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • 1 narancs leve és héja
  • őrölt fahéj, őrölt gyömbér ízlés szerint (én fahéjból 1, gyömbérből 0,5 evőkanálnyit raktam)
  • csipet só
  • 2-3 marék tökmag
  • + vaj a kenéshez, liszt a szóráshoz

Elkészítés:
  • A tököt egy botmixer segítségével pürésítsük az íróval. Keverjük hozzá a tojásokat, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a cukrot, a narancs levét és héját, egy csipet sót, majd alaposan keverjük el az egészet.
  • A sütőporral, szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet szitáljuk a nedves hozzávalókhoz, adjuk hozzá a tökmagot, majd alaposan keverjük ki az egészet.
  • Vajazzunk ki és szórjuk be liszttel egy kuglófformának a belsejét, majd öntsük bele a tésztát.
  • Toljuk 175°-180°-ra előmelegített sütőbe 70-75 percre.
  • Ha megsült (ellenőrizhetjük tűpróbával), vegyük ki és hagyjuk a formában kihűlni, ne nagyon próbálkozzunk azzal, hogy forrón kiszedjük a formából, mert csodálatosan kettészakadhat.

A kuglóf tésztája nem lesz teljesen száraz, amikor megsült, hiszen a sütőtökpüré miatt egy igen szaftos állagot kap.

Nem kell hozzá más, mint egy jó nagy pohár tej.




4 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszta! És micsoda fotók!

Névtelen írta...

Ezt már én is elkészítettem, állati finom! A pite-receptet feltennéd egyszer? Többet próbáltam már, de még nem találtam rá az "igazira"!
Üdv, Zs.

whilehewasout írta...

No egy ilye(smi)t én is sütöttem nemrég, hatalmas sikere volt, pedig sosem gondoltam volna hogy a sütőtök azon kívül, hogy csak úgy, magában megsütve elfogy, másban is jó lehet - tévedtem! A kollégáknak bevitt ízlelő ismétlését "követelték", míg a párom szóvá tettem hogy miért vittem nekik belőle, inkább meghagytam volna neki :) Gyönyörű képek, mint mindig!

Noémi írta...

nagyon jól néz ki! Biztos megsütöm, de az íróval bajban vagyok. Mivel tudom helyettesíteni?