Bejgli



Mákos, diós, mandulás, mogyorós...
Tudom, most valószínűleg sok-sok blogon megtalálható a recept, de itt is elfér. Én - ahogy anyukám is -, mindig a Horváth Ilona féle receptből dolgozom. Most annyit változtattam rajta, hogy a zsiradékot feleztem, így 12,5 dkg zsírt és 12,5 dkg vajat használtam. A zsírtól még puhább, még omlósabb a tészta.

A töltelékekkel is szeretek játszani. Tavaly mákos, diós, mandulás és pisztáciás volt, idén sajnáltam a szicíliai pisztáciámat bejglibe "ölni". 

Jajj! Itt talán nem is említettem ezidáig, hogy készült velem egy kis interjú, amit itt olvashattok a dibbuk.hu jóvoltából. :)

Hozzávalók a tésztához (4 kisebb, vagy 2 nagyobb rúd)
  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1/2 mk. só
  • 5 dkg porcukor
  • + 1 nagy tojás a kenéshez


Hozzávalók a diós töltelékhez (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor (ez lehet valakinek kevés, de én nem szoktam ennél édesebben)
  • 2 dl tej
  • mazsola
  • 5 dkg dara
  • 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a mákos töltelékhez (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
  • 25 dkg ledarált mák
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 marék apróra vágott aszalt sárgabarack (hagyományosan lecsöpögtetett meggy, vagy mazsola)
  • 1 rúd vanília kikapart magjai (vagy 1 ek. vaníliás cukor)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg dara

Hozzávalók a mandulás töltelékhez (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
  • 25 dkg darált mandula
  • 7,5 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 marék kandírozott narancshéj
  • néhány csepp keserűmandula kivonat
  • 5 dkg dara

Hozzávalók a mogyorós töltelékhez: (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
  • 25 dkg darált törökmogyoró
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tej
  • 5 dkg dara
  • 1 rúd vanília kikapart magjai



Elkészítés:
  • A vajat, zsírt morzsoljuk el a liszttel, sóval. 
  • A tojásokat villával verjük fel.
  • A tejet langyítsuk meg, keverjük el a cukorral és az élesztővel, majd öntsük a tojással együtt a zsiradékkal elmorzsolt liszthez. 
  • Gyúrjuk össze, dagasszuk néhány percig, majd takarjuk le és tegyük langyos helyre kb. 2 órára.
  • Közben készítsük el a töltelékeket (mindegyiket ugyanúgy, kivéve a mogyoróst, mert abban nem főzzük bele a csokit, hanem majd csak rászórjuk az elsimított töltelékre). A tejet forraljuk fel a cukorral, majd főzzük bele a többi hozzávalót és hűtsük le.
  • Ha a tészta pihent, osszuk 4 részre. Sütőpapír között nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra a tésztát, kenjük rá a tölteléket (ha 4 részre osztottuk a tésztát, akkor egy adag töltelék ugye 2 rúd töltéséhez elég), úgy hogy hagyjuk a széleket 1-1 cm-en üresen. Hajtsuk fel a széleket, majd tekerjük fel a tésztát. 
  • A sütőt melegítsük elő 180°-ra.
  • Kenjük le a kész rudakat felvert tojássárgájával, majd tegyük hűvösre kb. fél órára, majd kenjük le villával felvert tojásfehérjével is. Tegyük ismét kb. fél órára hűvösre.
  • Toljuk a lekent bejgliket a sütőbe és süssük 30 percig.





Megjegyzések

  1. Remek kínálat, hangulatos képek :-)
    Szép ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Bár megkésve, de én is! Remélem szépen telt! :)

    VálaszTörlés
  3. Megírnád, hol vetted, ill. hol lehet venni szicíliai pisztáciát?Annyival jobb az íze?
    Marika

    VálaszTörlés
  4. Sokkal intenzívebb, aromásabb szerintem mint a távol-keleti fajta. Szicíliában vettem :)

    VálaszTörlés
  5. Csodálatos ez a bejgli!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése