2012. december 21., péntek

Bejgli



Mákos, diós, mandulás, mogyorós...
Tudom, most valószínűleg sok-sok blogon megtalálható a recept, de itt is elfér. Én - ahogy anyukám is -, mindig a Horváth Ilona féle receptből dolgozom. Most annyit változtattam rajta, hogy a zsiradékot feleztem, így 12,5 dkg zsírt és 12,5 dkg vajat használtam. A zsírtól még puhább, még omlósabb a tészta.

A töltelékekkel is szeretek játszani. Tavaly mákos, diós, mandulás és pisztáciás volt, idén sajnáltam a szicíliai pisztáciámat bejglibe "ölni". 

Jajj! Itt talán nem is említettem ezidáig, hogy készült velem egy kis interjú, amit itt olvashattok a dibbuk.hu jóvoltából. :)

Hozzávalók a tésztához (4 kisebb, vagy 2 nagyobb rúd)
  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1/2 mk. só
  • 5 dkg porcukor
  • + 1 nagy tojás a kenéshez


Hozzávalók a diós töltelékhez (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor (ez lehet valakinek kevés, de én nem szoktam ennél édesebben)
  • 2 dl tej
  • mazsola
  • 5 dkg dara
  • 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a mákos töltelékhez (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
  • 25 dkg ledarált mák
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 marék apróra vágott aszalt sárgabarack (hagyományosan lecsöpögtetett meggy, vagy mazsola)
  • 1 rúd vanília kikapart magjai (vagy 1 ek. vaníliás cukor)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg dara

Hozzávalók a mandulás töltelékhez (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
  • 25 dkg darált mandula
  • 7,5 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 marék kandírozott narancshéj
  • néhány csepp keserűmandula kivonat
  • 5 dkg dara

Hozzávalók a mogyorós töltelékhez: (ez az adag 2 kisebb, vagy 1 nagyobb rúd töltésére elegendő):
  • 25 dkg darált törökmogyoró
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tej
  • 5 dkg dara
  • 1 rúd vanília kikapart magjai



Elkészítés:
  • A vajat, zsírt morzsoljuk el a liszttel, sóval. 
  • A tojásokat villával verjük fel.
  • A tejet langyítsuk meg, keverjük el a cukorral és az élesztővel, majd öntsük a tojással együtt a zsiradékkal elmorzsolt liszthez. 
  • Gyúrjuk össze, dagasszuk néhány percig, majd takarjuk le és tegyük langyos helyre kb. 2 órára.
  • Közben készítsük el a töltelékeket (mindegyiket ugyanúgy, kivéve a mogyoróst, mert abban nem főzzük bele a csokit, hanem majd csak rászórjuk az elsimított töltelékre). A tejet forraljuk fel a cukorral, majd főzzük bele a többi hozzávalót és hűtsük le.
  • Ha a tészta pihent, osszuk 4 részre. Sütőpapír között nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra a tésztát, kenjük rá a tölteléket (ha 4 részre osztottuk a tésztát, akkor egy adag töltelék ugye 2 rúd töltéséhez elég), úgy hogy hagyjuk a széleket 1-1 cm-en üresen. Hajtsuk fel a széleket, majd tekerjük fel a tésztát. 
  • A sütőt melegítsük elő 180°-ra.
  • Kenjük le a kész rudakat felvert tojássárgájával, majd tegyük hűvösre kb. fél órára, majd kenjük le villával felvert tojásfehérjével is. Tegyük ismét kb. fél órára hűvösre.
  • Toljuk a lekent bejgliket a sütőbe és süssük 30 percig.





6 megjegyzés:

Anazar írta...

Remek kínálat, hangulatos képek :-)
Szép ünnepet kívánok!

Reni írta...

Bár megkésve, de én is! Remélem szépen telt! :)

Névtelen írta...

Megírnád, hol vetted, ill. hol lehet venni szicíliai pisztáciát?Annyival jobb az íze?
Marika

Reni írta...

Sokkal intenzívebb, aromásabb szerintem mint a távol-keleti fajta. Szicíliában vettem :)

Blogs írta...

Guten Tag

Ihr Blog hat unsere Aufmerksamkeit erregt, aufgrund der Qualität seiner Rezepte.

Wir würden uns freuen, wenn Sie sich auf Petitchef.com einschrieben, damit wir auf ihn verweisen können.

Ptitchef ist ein Verzeichnis, das die besten Kochseiten des Internets zusammenstellt. Mehrere hundert Blogs sind schon hier eingeschrieben und profitieren davon, dass Ptitchef ihre Seite weiter bekannt macht.

Um sich auf Ptitchef einzuschreiben, gehen Sie auf http://de.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form oder auf http://de.petitchef.com und klicken Sie auf "Webseite / Blog eintragen" in der oberen Menüleiste.


Herzlichst

whilehewasout írta...

Csodálatos ez a bejgli!!