Fűszeres körtekompót
Még talán lehet néhol friss körtét kapni, az utóérő fajta pedig még biztos, hogy van (remélem). Ha mégsem, akkor majd előjön a recept jövőre is. Ez a kompót a Lakáskultúra előző számában jelent meg.
Hozzávalók:
- 3 kis narancs leve
 - 1 db csillagánizs
 - 3 db szegfűbors
 - 3 db zöld kardamom
 - 1 kisebb rúd fahéj
 - 600 g keményebb körte
 - 0,5 dl brandy
 - 80 g fruktóz
 
Elkészítés:
- A narancsok levét facsarjuk ki, keverjük össze a fruktózzal, a brandyvel, a fűszerekkel és kezdjük el melegíteni.
 - Közben a körtéket hámozzuk meg, negyedeljük fel és vágjuk ki a magházukat.
 - Ha a fruktóz teljesen elolvadt, helyezzük bele a narancsos lébe a körtéket, fedjük le és lassú lángon főzzük puhára (vigyázzunk, hogy ne főjön szét).
 - Töltsük kiforralt csatos üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. A kompót hidegen a legfinomabb.
 

Annyira átjön kép, hogy ide érzem a kompót ízét. Csodálatos!
VálaszTörlésgyönyörű! holnap megyek is körtét vadászni.
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik. Az volt a kérés anno az újság részéről, hogy próbáljam az ősz színeinek szépségét ábrázálni. Hát megpróbáltam :)
VálaszTörlésNagyon szép! igazi őszi hangulat:) Imádom az őszt,a hangulatát a színeit.
VálaszTörlésÚj ruha... :-)
VálaszTörlésIgen :) Remélem lesz is majd mit posztolni az új ruhába :)
VálaszTörlésHolnap tuti, bár az nem recept lesz... :)