2012. november 11., vasárnap

Fűszeres körtekompót


Még talán lehet néhol friss körtét kapni, az utóérő fajta pedig még biztos, hogy van (remélem). Ha mégsem, akkor majd előjön a recept jövőre is. Ez a kompót a Lakáskultúra előző számában jelent meg.


Hozzávalók:
  • 3 kis narancs leve
  • 1 db csillagánizs
  • 3 db szegfűbors
  • 3 db zöld kardamom
  • 1 kisebb rúd fahéj
  • 600 g keményebb körte
  • 0,5 dl brandy
  • 80 g fruktóz


Elkészítés:
  • A narancsok levét facsarjuk ki, keverjük össze a fruktózzal, a brandyvel, a fűszerekkel és kezdjük el melegíteni. 
  • Közben a körtéket hámozzuk meg, negyedeljük fel és vágjuk ki a magházukat. 
  • Ha a fruktóz teljesen elolvadt, helyezzük bele a narancsos lébe a körtéket, fedjük le és lassú lángon főzzük puhára (vigyázzunk, hogy ne főjön szét). 
  • Töltsük kiforralt csatos üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. A kompót hidegen a legfinomabb.





6 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Annyira átjön kép, hogy ide érzem a kompót ízét. Csodálatos!

kicsu írta...

gyönyörű! holnap megyek is körtét vadászni.

Reni írta...

Örülök, hogy tetszik. Az volt a kérés anno az újság részéről, hogy próbáljam az ősz színeinek szépségét ábrázálni. Hát megpróbáltam :)

Babette írta...

Nagyon szép! igazi őszi hangulat:) Imádom az őszt,a hangulatát a színeit.

Névtelen írta...

Új ruha... :-)

Reni írta...

Igen :) Remélem lesz is majd mit posztolni az új ruhába :)
Holnap tuti, bár az nem recept lesz... :)