2012. április 13., péntek

Medvehagymás-fetás muffinok


Bizony-bizony, sós muffin. Mondjuk ez nem is meglepő, hiszen rengeteg fajtát készíthetünk belőle és a sósak is legalább olyan jók, mint az édes társaik... sőt! Simán ugyanolyan jók. Korábban már megsütöttem ezt a muffint az egyik jegyesfotózásra, akkor nem raktam bele fetát, csak parmezánt reszeltem a tésztájába és a morzsába. Az is tökéletes, a fetától picit nedvesebb lesz a tésztája, de nem baj, átsül és a papírt is szépen le tudjuk húzni róla, ha voltunk olyan türelmesek és hagytuk kihűlni őket.



A medvehagymát imádjuk. Amikor szezon van, hetente kb. két alkalommal fordul elő a konyhában (többször nem, mert ráunni nem akarok) és igyekszem a legkülönbözőbb módon felhasználni őket. Pesto mindig készül belőle, idén is így volt/lesz, illetve pitéket, pogit is mindig sütök. Az előbbi lehet fel is kerül még idén a blogra, ha sikerül elfogadható módon megörökíteni majd, de remélem jut időm egyéb kísérletezgetésekre is majd.

Emlékszem a régi munkahelyemen nagy port kavart a medvehagyma-fogyasztás.... :) Ugye, Gabikám?


Hozzávalók:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 20 g cukor (én nádcukrot használtam)
  • 150 g felkockázott feta 
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tojás
  • 1,5 dl író
  • 200 g liszt
  • 1 tk. sütőpor (én foszfátmenteset használok a DM-ből)
  • 1 tk. szódabikarbóna
 A morzsához: 
  • 35 g vaj 
  • 3 ek. frissen reszelt parmezán 
  • 50 g liszt 
  • 25 g zabpehely


Elkészítés:

  • A tészta nedves és száraz hozzávalóit külön keverjük össze. Ezután a nedves alapanyagokhoz folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a száraz alapanyagok keverékét. (ha túl száraz lenne a tészta, öntsünk hozzá még írót) Töltsük a tésztát muffinformákba.
  • A morzsához dolgozzuk el a vajjal a lisztet, a parmezánt és a zabpelyhet. Ezzel a morzsával szórjuk meg a nyers muffinok tetejét, majd toljuk 18-20 percre 220°-os sütőbe. Hagyjuk kihűlni, hidegen fogyasszuk!

5 megjegyzés:

Judyt írta...

Én imádom a sós muffinokat, sajna párom kevésbé :) Tavaly medvehagymás-sonkásat csináltam, és egyszer már csináltam fetás-olajbogyósat is, úgyhogy szerintem a te verziód is tetszene. Lehet,hogy hétvégén tesztelem is ;)

Judit és Corina @WineDineDaily írta...

Milyen nagyon finomak és mutatosak lettek a muffinok'

NJ írta...

Köszi a receptet, kipróbáltam.
Hááááát, nekem egy tojás kevésnek bizonyult, bele kellett tennem még egyet, hogy muffin állagú tésztát kapjak. A cukor picit sok benne az én ízlésemnek.
A morzsa meg azonnal potyog le a tetejéről, mihelyt kiszedem a formából.
Egyébként finom, kicsi fiam letesztelte:)

Reni írta...

Tényleg? Én mindig egy tojást használok a muffinokhoz, ha túl kicsi, akkor még az íróból szoktam néha hozzáönteni.
Nekem a morzsa maradt rajta, persze morzsálódott :) Nádcukrot használtam, azzal nekem pont jó volt :)

Reni írta...

Az észrevételeid alapján ki is egészítettem a receptet. Köszi!