2012. február 6., hétfő

Gesztenyelisztes gnocchi pestóval


Mostanában nem egy blogon feltűnik a lila burgonya, ami nem is csoda, hiszen egyre népszerűbb lesz és talán egyre szélesebb körben hozzá lehet jutni. Bár az ára sokszorosa a sima krumpliénak, a múltkor vettem egy adaggal, gondoltam kísérletezek vele egy sort. Korábban is találkoztam már vele (akkor a Culinarisban vettem 4 db-ot, na ott aztán tényleg iszonyatosan drága), de akkor megelégedtem egy pürével. Úgy is elég mutatós. Meg amúgy is. Rajongok a lila színért, legyen szó bármiről. 

Sajnos a héj nélküli vízben főzést nem tűri jól a lila burgonya, elveszíti a színét, zöldessé válik. Így már nem túl gusztusos. Így minden esetben héjában főzzük meg, vagy inkább süssük olajban, vagy sütőben némi zsiradékkal. A gnocchi esetében sajnos nem tudom elkerülni a héj nélküli főzést, mert ha nem is közvetlenül a krumpli fő így, a gombóc tésztájába kerülve egészen biztosan. A nudlik külső színe így kicsit megfakul, szürkéssé válik, de a belsejük gyönyörű lila marad.

Ennek a gombócnak a különlegessége, hogy sima liszt helyett gesztenyeliszt került bele. A szósz sem bonyolult, egy egyszerű házi pesto.



Hozzávalók 4 főre:
  • 80 dkg dkg főtt krumpli
  • 15-20 dkg gesztenyeliszt (ez leginkább érzésre szokott menni....)
  • 1 tojás
  • bors
  • 1-2 ek. vaj
  • 4-5 ek. pesto
  • parmezán


Elkészítés:
  • A főtt burgonyát törjük össze, majd a tojással, liszttel, némi sóval és borssal gyúrjuk össze. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, ne lisztezzük túl, mert az nagyon elnehezítené azt! 
  • Osszuk 4-5 részre, majd sodorjunk belőlük nagyjából 2 cm átmérőjű rudakat. Vágjunk belőle ujjnyi darabokat, majd görgessük őket végig egy villa hátán. (ez elhagyható én sem mindig tartom be ezt a pontot, ahogy most sem)
  • Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki őket.
  • Szűrjük le, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjanak össze.
  • A vajat dobjuk egy serpenyőbe, majd ha felolvadt, pirítsuk meg kicsit a gombócokat.
  • Öntsük tálba, majd keverjük össze a pestóval és tálaljuk parmezánnal megszórva.

 

7 megjegyzés:

Robert Nagy írta...

Nagyon tetszik a gnocchi! Lila krumpli és maga a gesztenyeliszt liszt helyett, rendkívül jó ötlet! Egészben és félbevágva is kis apró vesékre emlékeztetnek ;)

Névtelen írta...

Milyen jó ez a tányér! Szépek a fotók, Reni, as always, igazad van, ez a lila tud valamit. :-)

Illéskrisz Konyhája írta...

Hol kaptál lila burgonyát? Én is úgy vennék már! Nagyon különleges gombóckák lettek!

Kata írta...

Illéskrisz, lFehérvári úti piacon van.

Judyt írta...

Annyira jó ez a kék háttér! ;)

Reni írta...

Robi, kis vesékreeee? Ajjajj :) Sebaj, elfogyott :)

Névtelen -> köszi ;)

Illéskrisz, nálunk Fehérváron már mindegyik Sparban lehet kapni.

Judit, ugye? Annyira tengergkék... :) (úgy kevertem ki a színt több árnyalatból)

Névtelen írta...

Gnocchi ,purè vagy egyèb,pròbàld meg a megfott forrò krumplikat,hèjastòl àtpasszìrozni.a hèj garantàltan a krumplinyomòban marad. Udv:Zsu Luino-bòl(ITA)