2012. január 1., vasárnap

Bejglipuding, avagy a bejgli utóélete



Arra az esetre, ha valakinek megmaradt volna némi bejglije. Kidobni persze semmiképpen nem szabad, mert akinek ilyen az eszébe jut, annak húúú... nem is tudom mit mondanék :) Szóval én idén 8 rúd bejglit sütöttem, ami kettőnknek (mégha kisebbek is) enyhén szólva soknak bizonyult. Megmaradt egy rúd mákos - bár nekem már korábban megvoltak a céljaim azzal a bejglivel -, így gondolkoztam rajta, hogy mi legyen az utóélete. Eszembe jutott, hogy csinálhatnék "bejglitortát", bejglifagyit, vagy bejglis pohárkrémet, na meg az angol kalácspuding, vagy akár a mákos guba mintájára a "bejglipuding". És amúgy is, az újévhez dukál a mák, úgyhogy hajrá! :)


Hozzávalók:
  • 500 g bejgli (mákos vagy akármilyen)
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd
  • 2 ek. nádcukor
  • mazsola
  • 1-2 ek. brandy (vagy ízlés szerint bármi)
  • 2 ek. felkockázott vaj + a kenéshez


Elkészítés:
  • A bejglit szeleteljük fel ujjnyi vastagra, majd helyezzük őket kivajazott sütőformába.
  • A tojásokat verjük habosra a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el vele alaposan. Öntsük az egészet a bejglire, szórjuk meg mazsolával és a vajkockákkal.
  • Toljuk 15 percre 200°-ra előmelegített sütőbe.
  • Vaníliafagyival, vagy sodóval kínáljuk, de mindezek nélkül is finom!



    1 megjegyzés:

    BBVica írta...

    Évek óta én is így használom fel a bejgli maradékát. :)
    Idén ez kimaradt, mert mindet megettük :D