2011. július 9., szombat

Zöldborsós receptek a Presztízs Style-ban


Az előző havi, azaz a júniusi Presztizs Style számában zöldborsós receptek jelentek meg, az aktualitás jegyében. Most a málnáé lesz a főszerep, aztán a befőzésé, de azokat nem mutatom meg itt, vegyétek meg az újságot. :)

A zöldborsó egy nagyon változatosan felhasználható zöldség. Zsenge korában, akár a hüvellyel együtt is fogyaszthatjuk. Klasszikusan készíthetünk belőle levest, főzeléket, köreteket, de sokoldalúan felhasználható egytálételekbe, különböző sós süteményekbe. A cukorborsó gazdag B-vitaminban, rendkívül magas a kalória- és fehérjetartalma. Veteményes kertekben az egyik legrégebben termesztett növény, hazánkban különösen nagy kultusza van.


Lilahagymás zöldborsópogácsa

Hozzávalók:

  • 2 bögre zöldborsó
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 tojás
  • bors
  • 3 evőkanál reszelt sajt
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • tejföl

Elkészítés:

  • A zöldborsót főzzük meg.
  • A hagymát vágjuk finomra, majd keverjük össze a tojással, zöldborsóval, reszelt sajttal, olívaolajjal és zsemlemorzsával. Ízesítsük sóval és borssal.
  • Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd halmozzunk rá a masszából evőkanálnyi adagokat. Pár perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát.
  • Mártogatósként tejfölt kínáljunk mellé.

Tipp: A lilahagymát helyettesíthetjük újhagymával.




Mangoldos zöldborsóleves mentával

Hozzávalók:

  • 30 dkg zöldborsó
  • 10-12 levél mangold
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 l alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss fodormenta
  • bors
  • szalonna
  • olívaolaj

Elkészítés:

  • A hagymákat vágjuk apróra, majd a vajon pároljuk meg.
  • Adjuk hozzá a csíkokra vágott mangoldleveleket, a borsót, majd öntsük fel az alaplével, ha szükséges sózzuk és borsozzuk. Főzzük puhára a borsót.
  • Közben vágjuk csíkokra a szalonnát és kevés olívaolajon süssük zsírjára.
  • Ha a borsó megpuhult, adjuk hozzá a mentaleveleket és turmixoljuk össze az egészet.
  • Tálaljuk ki a levest, locsoljuk meg kevés olívaolajjal és kínáljuk hozzá levesbetétként a pirított szalonnát.

Tipp: Adhatunk hozzá levesbetétként sajtropogóst, vagy pirított zsemlekockákat is.




6 megjegyzés:

Eva írta...

Csak nehogy beleboruljon az a peas-ai ferde torony a fontana di telföl-be. :-))

happymama írta...

beautiful pictures and recipes!! your blog is just gourgeous :-) greetings from switzerland

Foodafok írta...

Gyönyörű bejegyzés. Guszta ételek, profi fotók!

garlutti írta...

Ez torta és tejszín borsó leggazdagabb volna az deliciosas.besos Marimi

pinkóci írta...

Szuper ötlet ez a borsópogácsa, én is megcsináltam, kicsit "pankásítva" a dolgon :) Természetesen megjelöltelek mint forrást. Amúgy nem is gondoltam volna, hogy ilyen közeli ismerősünk van: kedves Anna kuzinod az évfolyamtársam :D

Reni írta...

Éva, hát igen.... van neked fantáziád :))

Happymama, thank you so much! I'm really happy you like's my blog. Cheers!

Foodafok, örülök, hogy tetszik!

Garlutti, muchas gracias. Te ha ayudado google? :) Besos!

Pinkóci, örülök, hogy bejött. Óóó, akkor tényleg elég közeli ismerős :) Bár sajna ritkán találkozunk :/