2011. április 23., szombat

Angol húsvéti kalácskák - Hot cross buns


Igaz, hogy ezt a kalácsot Angliában Nagypéntekre szokták sütni, de én most megcsúsztam, mert tegnap fotózni voltam (már alig várom, hogy felrakhassam a másik blogomra a képeket....). Így készült el ma és azt hiszem ez is lesz az összes húsvéti fogás nálunk idén, mert holnap ismét fotózok kora reggeltől éjjelig, hétfőn pedig a mamáékhoz megyek. Szóval ezúton, ezzel a recepttel kívánok kellemes  húsvéti ünnepeket minden kedves olvasómnak!

 Aki gondolja még gyorsan elkészítheti holnap, vagy ma este is ezt a péksütit, vagy jól jön a következő évre a recept.

 
Én nagyon szeretem az ilyen fűszeres, ízesített kalácsokat, de aki úgy gondolja, elkészítheti extra hozzávalók nélkül, datolya és kandírozott narancshéj helyett használhatunk akár csak mazsolát, a fűszereket meg fantáziánk szerint variálhatjuk. Minden attól függ, hogy kinek mi van otthon a konyhaszekrényben, kamrában.

Hozzávalók:
  • 700 g liszt
  • 55 g cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tk. őrölt szegfűbors
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 100 g kandírozott narancshéj
  • 250 g datolya
  • 300 ml tej
  • 100 g vaj
  • 1 tojás
A keresztekhez:
  • 2 ek. liszt
  • 3 ek. víz
A mázhoz:
  • 0,5 dl víz
  • 2 ek. cukor
  • néhány szem szegfűbors
  • néhány szem zöld kardamom
  • 1 kisebb fahéjrúd

Elkészítés:
  • A tejet melegítsük fel a vajjal együtt, majd ha a vaj teljesen felolvadt a tejben, vegyük le a tűzről és folyamatos keverés mellett adjunk hozzá egy tojást.
  • A lisztet, cukrot, fűszereket és az apróra vágott narancshéjat, datolyát öntsük egy tálba. Morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd öntsük az egész közepébe a vajas, tojásos tejet. Gyúrjuk össze, majd dagasszuk kb. 10 percig a tésztát. Takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni.
  • Osszuk 16 részre a tésztát, formázzunk belőle gombócokat és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőformába őket (én használtam tortaformát és sima tepsit is). Takarjuk le és hagyjuk ismét a duplájára kelni.
  • Közben készítsük el a mázhoz a szirupot. Forraljuk össze a 1/2 dl vizet a cukorral és a fűszerekkel. Szűrjük le.
  • A díszítéshez keverjük ki a 2 evőkanál lisztet a 3 evőkanál vízzel, majd egy kivágott sarkú zacskó segítségével rajzoljunk kereszteket a zsemlék tetejére.
  • Toljuk 220°-ra előmelegített sütőbe 10 percre, majd csökkentsük a hőfokot és további 8-10 percet süssük. Ekkor kenjük le a tetejét a sziruppal, majd süssük további 2-3 percig.
  • Vajjal kínáljuk! (én enyhén sós vajat ettem hozzá, isteni!)

Recept forrása: http://gourmettraveller.com.au/

9 megjegyzés:

Dög írta...

nagyon szép képek :)

Nikkancs írta...

Kedves Reni!

Nagyon Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Neked és a Családodnak!
A képek ismét gyönyörűek, csak ámulok és bámulok :)
Ezt a csodálatos (ha jól sejtem) tortaállványt hol tudtad beszerezni? :) Fantasztikusan néz ki!
Niki

Névtelen írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Gyönyörűek a képek.

Hot cross buns. :-) Szép emlékek.

chriesi írta...

Kellemes ünnepeket! :) Nagyon szépek lettek, én is terveztem mostanra, de megint nem fért bele.

Vica írta...

Szépek lettek nagyon. Szégyellem is magam rendesen, hogy mi a péknél vettük és nem itthon készült :) Szép Húsvétot!

brasilian írta...

Nagyon jó lett!Ezzel én is szemeztem a g.travelleren!Boldog nyuszit!

Reni írta...

Köszönöm szépen az ünnepi jókívánságokat! :)

Niki, tortaállvány - ebay :)
Van még egy kosárkám is :)

Foodafok írta...

Megint minden gyönyörű!

Reni írta...

Köszi! :)