2011. március 9., szerda

Ismét egy kis leveles





Egy natúr croissant és egy édes paprikás csiga formájában. Mostanában többször is készítettem ezt a fajta tésztát, de ennyire leveles még sosem lett. Tippem szerint nagyon sok múlik azon, hogy mennyire friss az élesztő, milyen a liszt és milyen minőségű a vaj. A paprikás csiga gyerekkorom óta az egyik kedvenc kelt tésztám, a mama nagyon sokat sütött ilyet, igaz nem leveles tésztából. Lehet sokaknak meglepő, de a pirospaprika cukorral, valamint vajjal van összekeverve és úgy van betöltve a tésztába. Régen ez volt a szegények kakaója.



A Szakácsok könyvéből származó receptet már egy picit a saját magaméra formáltam, nekem így jobban sikerül mindig, mintha a könyv utasításait követném. Azzal sincs baj, de így jobb lesz :) Bocsánatot kérek a rengeteg kép miatt, kicsit elszaladt velem a ló....

Én egy adag tésztát készítettem, majd ezt feleztem meg, így lett csiga és croissant is.

A  leveles tészta készítése otthon igencsak macerás, de megéri néha rászánni az időt, hiszen nagyon büszkék lehetünk majd arra, ha a tészta valóban leveles lesz. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 15 g friss élesztő
  • 150 ml langyos víz
  • 600 g rétesliszt
  • 6 g só
  • 75 g cukor
  • 35g puha vaj
  • 100 ml tej
  • 400 g hideg vaj
    A kenéshez:
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
    (na én ezt elfelejtettem és csak egy sima tojással kentem le, így nem is lett olyan igazán croissant-os a külseje)
Hozzávalók a csiga töltelékéhez: (ez fél adaghoz, de ha az egész adag tésztából csigát akarunk sütni, akkor az alábbi mennyiség duplája az aktuális)
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. édes fűszerpaprika
  • 2-3 ek. kristálycukor



Elkészítés:
  • Oldjuk fel az élesztőt a vízben. A lisztet szitáljuk egy mély tálba. Keverjük bele a sót, a cukrot, a puha vajat, a tejet és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze. Takarjuk le és szobahőmérsékleten kelesszük duplájára.
  • Ha a tészta megkelt, dagasszuk át még egyszer, csomagoljuk fóliába és pihentessük másfél órát a hűtőben.
  • Vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át a tésztát újra, majd fóliába csomagolva tegyük a fagyasztóba fél órára.
  • Ha a mélyhűtőből kivettük a tésztát, határozott, hosszú és gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, majd a hideg vaj felét oszlassuk el a tészta kétharmadán. Hajtogassuk a tésztát úgy, hogy először a vajazatlan részt hajtjuk a középső harmadra, majd rá az alsó harmadot. Csomagoljuk frissentartó fóliába, tegyük a fagyasztóba fél órára, majd a hűtőbe egy órára.
  • Nyújtsuk ki a tésztát és járjunk el ismét a 4. pont szerint, majd rakjuk fél órára a fagyasztóba, 1 órára a hűtőbe.
  • A paprikás töltelékhez olvasszuk meg a vajat és keverjük sűrű, krém állagúra a paprikával és a cukorral együtt.
  • Vágjuk ketté a tésztát, az egyik felét csomagoljuk fóliába, tegyük vissza a hűtőbe. A tészta másik felét  nyújtsuk ki (ha jó a tésztánk, akkor lisztezni sem kell a felületet, mert abszolút nem ragad) kb. 3 mm vastagságúra, kenjük meg paprikás töltelékkel, tekerjük fel és vágjuk fel ujjnyi vastagságú darabokra. Helyezzük az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kenjük le tojással, hagyjuk még szobahőmérsékleten kb. 30 percet kelné, majd toljuk 185°-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
  • A tészta másik felét vegyük ki a hűtőből (ebből lesz a croissant), nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra.
  • Vágjuk háromszögekre a tésztát és csavarjuk fel őket. Kenjük le a tojással és hagyjuk ezt is még bő fél órát kelni. Ezután toljuk 185°-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.



16 megjegyzés:

chriesi írta...

Levelest csinálok gyakran, de az élesztőset még mindig halogatom. Most adtál egy lökést! Nagyon szépek lettek.

Reni írta...

Köszi, Noémi!
Én meg még csak élesztőset csináltam itthon :) A másikat még sosem próbáltam :)

Thrini írta...

Nagyon szépek tényleg, ügyes vagy!

Milyen lehet a paprikás cukorral??? El sem tudom képzelni...

brasilian írta...

Hú,Reni ez nagyon jó lett.
Máskor is ennyi képet kérünk!:)

Reni írta...

Thrini, nagyon jó, próbáld ki egyszer! :)

Brasilian az tuti, hogy a következő két sütis bejegyzésben is sok fotó lesz :)

duende írta...

Hát ez fantasztikus! Gyönyörűek. A csiga is, a croassant is! :)

Cecile írta...

Gyönyörűek! Ez a cukros paprika érdekesen hangzik, még nem hallottam ezt a párosítást. Én szeretem a sok képet:)) Milyen az új gép? Megkérdezhetem, pontosan mire cserélted le a régit?

Reni írta...

Duende, köszönöm szépen! :)

Cecile, lehet érdekesen hangzik, de tényleg nagyon jó! :)
Ezek a fotók még nem is az új géppel készültek, hanem ez volt a régi "utolsó" sorozata. :) 7D lett az új választás. Természetesen maradtam Canon-os :)

Erika írta...

Ismét nagyon hangulatos képeket csodálhatunk, a recept már csak másodlagos számomra, a képek elvarázsoltak!

Nelli írta...

Csodaszép képek!Kalácsban már ettem ilyen tölteléket, biztos ebben is nagyon finom lehet!:-)

Sari @ Cook Your Dream írta...

You have a gorgeous blog. Your photos are beautiful!

BéVé írta...

Ah, de gyönyörűűűűűűűűűűűű!!!!!

Reni írta...

Erika, Nelli, Vera, köszönöm szépen!

Sari, thank you so much! I'm glad, you like it!

Beatbull írta...

Nagyon szép képek ;) Különösen jól hat az élénk piros és sárgás szín a szürkésebb, de nem hideg háttéren. Tetszik a töltelék is - elvégre a paprika édes önmagában, szóval miért ne lehetne cukorral tovább az édes irányba vinni ;)

Reni írta...

Robi, köszi! :)

Foodafok írta...

Fantasztikus!!